Dit jaar opende Toverland twee nieuwe gebieden. Hierdoor is Toverland weer een stuk groter geworden. Met de komst van de nieuwe achtbaan Fenix, spreekt Toverland nu ook een oudere doelgroep aan. Maar wat zijn de effecten hiervan op Halloween? Laten we alles op een rijtje zetten.
Overdag begint Toverland met hun eigen versie van Happy Halloween. Er zijn verschillende activiteiten in het park en een speciale Halloween show. Deze show was een aangename verrassing. Veel humor, zelfs voor de volwassenen. Hierdoor zie je dat Toverland tijdens Halloween zich ook nog op de jongere doelgroep blijft richten.
Vanaf vijf uur gaan de eerste twee huizen open. Screaming Swamp en Villa Phobia. Beide vergelijkbaar met de afgelopen edities. De acteurs waren in beide huizen dit jaar sterker en probeerde hun scene goed neer te zetten. Beide spookhuizen hebben wat aparts. Screaming Swamp is een hooded maze, waar je met een blinddoek en koptelefoon een touw moet volgen. Villa Phobia is de attractie Villa Fiasco omgebouwd tot spookhuis. Hier zijn wat scènes en acteurs aan toegevoegd. Beide ervaring zijn goed, maar mogen ze wat intenser qua scares. Toch was deze al beter dan de vorige edities.
Om half zeven komen de rest van de acteurs binnen. Dit gebeurt doormiddel van een parade. De parade loopt door Port Laguna. De parade is groter dan de afgelopen jaren. Deze loopt een rondje door Port Laguna. Daarna worden de gebieden voor gesteld op het podium. Na het voorstellen loopt de parade nog een maal door Port Laguna en buigen de gebieden af naar hun zones. Dit is een mooie vertoning on direct kennis te maken met alle scare zones.
Bijna alle scare zones zijn dit jaar veranderd. Zo zijn dit jaar Morgana’s Frozen souls en Shadows of the sea er bij gekomen. Beide zones hebben hun eigen sfeer. Bij Morgana’s Frozen souls werd de sfeer goed duidelijk toen het wat drukker in het gebied was. Hierdoor kon je de poppen aan de kant niet onderscheiden van de acteurs, wat direct een creepy sfeer neer zet. Wat jammer is aan deze zone, is dat Morgana continu staat als fotopunt in plaats van mensen aan het schikken te maken.
Shadows of the Sea is op de oude locatie van Frozen fears. De bemanning van een schip zijn veranderd in zeewezens. Er hangt een duistere sfeer hangt in dit krappe gebied. De ene bemanningslid is verder getransformeerd dan de andere. Door de extra decoratie zoals boten, doeken en een kanon wordt het verhaal compleet. De acteurs zaten goed in hun rol en maakte verschillende scares.
Fiesta de los mortos is net als afgelopen jaar terug. Deze feestende sugar skulls maken een feestje van het gebied. Het gebied was meer een feestje dan een scare zone. Op het moment dat de muziek omslaat lijken ze opeens bezeten. De acteurs lopen door het gebied en vallen de bezoekers aan. Een mooie nieuwe toevoeging.
De clowns en circus directeur van Cirque hebben dit jaar hun eigen gebied buiten. Als decoratie zijn wat circus elementen toegevoegd. De zone is op de decoratie na onveranderd. De acteurs in dit gebied zaten goed in hun rol.
Destroy is compleet het zelfde als de afgelopen edities. Wel ontbrak het spookhuis in dit gebied, omdat de wachtrij van Troy tegenwoordig weer helemaal gebruikt wordt.
Labyrint of Hell lijkt het meest op een spookhuis. Toverland bouwde hun doolhof om tot spookhuis. Kleine scènes wordt toegevoegd aan het doolhof. Hij voelt redelijk hetzelfde als afgelopen jaar. Toch zitten er een best aantal scares in.
De avond wordt afgesloten met vuurwerk in Port Laguna. Daarna is er een fotomoment met de acteurs. Dit was duidelijker en beter geregeld dan de afgelopen jaren. De acteurs staan in een gebied waar maar een kleine groep mensen per keer wordt toegelaten.
Al met al is Halloween in Toverland vooruit gegaan. De grime en costumes zijn weer prachtig. Toverland zit echter in een moeilijke situatie.  Want voor welke leeftijd is Halloween in Toverland bedoeld?  Voor jonge kinderen is het te eng geworden. Zelfs met een toverstaf om monsters uit de buurt te houden. Maar voor de oudere doelgroep is het weer net niet eng genoeg. Dit is een dilemma wat Toverland op moet gaan lossen. Laten we hopen dat ze snel een mooie oplossing vinden.