Het is dinsdag avond. We zijn voor de tweede keer in de Bijlmer Bajes. Dit keer voor de generale repetitie van Het Bajes Experiment.  Twee dagen voor de officiële opening gaan we kijken hoe het evenement geworden is.
We lopen rustig het Bijlmer Bajes terrein op. De sfeer op het terrein is al duister. Eenmaal binnen gekomen kunnen we kiezen tussen direct naar binnen gaan of eerst even een drankje doen in de Hang Out. De keuze is gevallen op de Hang Out welke zich bevind in de oude gymzaal.
Tijd om naar binnen te gaan. Wij worden opgesplitst in twee groepen. De groepen bestaan uit ongeveer 4 tot 6 personen per groep. Grotere groepen zijn niet mogelijk vanwege de route. De route begint met een pre-show door een oud cipier van de gevangenis. Het verhaal gaat over experimenten die op gevangen zijn uitgevoerd. Deze gevangenen zijn nog steeds aanwezig in de Bajes. Als bezoeker ga je op zoek naar de gevangen. Dit is een toepasselijk achtergrondverhaal voor deze locatie.
De route van dit Haunted House is ongeveer een half uur en bevind zich op verschillende etages van de Bijlmer Bajes. Tijdens de route zijn meerdere korte tussen-shows. Deze vertellen hoe het verhaal verder verloopt. De rest is zoals je van een haunted house verwacht. Veel scares van onverwachte plekken. Een aantal scares vielen ons extra op, zoals de gevangene aan de kettingen en de eind scene. Het laatste stukje is een aaneensluiting van verschillende scenes waarbij de bezoeker zelf moet zien ontsnappen. Dit stuk heeft een hoger tempo dan de rest.
We zagen veel acteurs die we kennen van andere evenementen. Hierdoor merkte je dat veel scares goed getimed waren. Op sommige plekken zouden de scares wel iets intenser kunnen door gebruik van een scare-tool of scare-button. De grime kan beter bij het Bajes Experiment, maar dit doet niet onder voor de ervaring. Doordat alles zich afspeelt in een echte gevangenis is er weinig extra decoratie nodig om de sfeer te zetten.
Alles bij elkaar is Het Bajes Experiment een prima Haunted House. Helemaal voor een nieuwe speler op de markt. Wil jij het Bajes Experiment zelf beleven? Dan kan dit nog t/m 31 oktober. Kaarten kosten 30 euro online of 35 euro aan de deur.