Sinterklaas en zijn Pieten zijn alweer een tijd in het warme Spanje en de Kerst zit er ook alweer op. We strepen gretig de dagen af naar Oud en Nieuw en we willen maar wat graag dat het jaar 2020 ten einde komt en verdwijnt in de geschiedenisboeken. Wie had ooit gedacht aan het begin van het jaar dat het jaar zo vreemd zou verlopen door het Corona virus (COVID-19). Maar voordat we beginnen aan 2021, is het eerst tijd om eens terug te blikken op het afgelopen Scare jaar en het Halloween seizoen.

Scare Me 9.0 wordt week voor start afgelast

Scare Me is traditioneel een van de eerste evenementen in 2020. Dit jaar zou de eerste editie in maart en april zijn. Helaas werd het evenement door de regels van de eerste lockdown afgelast. Toch blijven ze moed houden bij Scare Me voor oktober.

Corona beïnvloedt ook ScarePod

Corona is inmiddels ook in Nederland uitgebroken. Het hele land ligt vleugellam en er zijn vele nieuwe regels waar we ons ineens aan moeten houden. Ondanks dat proberen we er samen het beste van te maken. Deze veranderingen waren ook van invloed op ScarePod (de eerste Scare en Halloween podcast van Nederland). Zo werd er een ScarePod gemaakt over de Scare industrie en hoe dit in de 1,5 meter samenleving moet gaan werken. Daarbij werd deze gehele podcast ook ‘op afstand’ opgenomen, oftewel door te videobellen met elkaar.

Door Corona was het bijna niet meer mogelijk in persoon bij de gasten op te nemen. Hierdoor zijn een aantal afleveringen opgenomen via een Skype verbinding. Dit is helaas af en toe terug te horen in de kwaliteit. Deze was hierdoor niet altijd van het gewenste niveau.

Luister hier naar de ScarePod over de Scare industrie in de 1,5 meter samenleving

Scare Event wegens Corona

Het Coronavirus blijft roet in het eten gooien en ook het Scare Event dat gepland stond op 2 mei moet uitgesteld worden.

Doordat het niet mogelijk is om met een groep mensen bij elkaar te komen hebben we moeten besluiten het eerste Scare Event te verplaatsen. Op het moment van uitstellen was de nieuwe datum nog niet duidelijk. We hebben nauwlettend alle maatregelen en versoepelingen in de gaten gehouden zodat we een datum konden plannen.

The Horror Zone annuleert bijtijds

In mei heeft de organisatie besloten om The Horror Zone niet door te laten gaan. Zo meldde ze dat ze de veiligheid van de bezoekers erg belangrijk vonden en dat ze deze niet konden garanderen binnen de anderhalve-metersamenleving.

Europa-Park zet streep door Traumatica

15 juli postte Michael Mack, de directeur van Europa-Park dat Traumatica niet door zal gaan dit jaar. Om de pijn wat te verzachten kondigde hij ook gelijk aan dat er vanaf de herfst een nieuwe Horror YULLBE VR Experience zou zijn.

Start kaartverkoop

Elk jaar in augustus komt de ticketverkoop op gang voor de verschillende Halloween evenementen. Als Halloween fan is dit vaak het moment dat je jezelf de vraag stelt welke events je graag wilt bezoeken. Dit jaar hingen er ook ineens hele andere vraagstukken in de lucht: Kunnen de evenementen wel door gaan? En zo ja, in welke hoedanigheid? Met een redelijk laag en stabiel aantal besmettingen in de zomerperiode, groeide langzaam de hoop dat het een en ander misschien wel door kan gaan.

Wel of niet annuleren?

Tegelijkertijd begonnen er ook berichten binnen te stromen dat evenementen werden geannuleerd, werden uitgesteld of dat evenementen een net wat andere invulling kregen. Met de steeds veranderende maatregelen en de grote onzekerheid of een evenement straks überhaupt wel door mag gaan, vinden we dit allemaal niet heel vreemd.

Events in een nieuw jasje

Ook kwamen er langzaam aan ook berichten binnen dat verschillende Halloween events wel willen en wellicht ook kunnen doorgaan. Wel stonden deze organisatoren dit jaar voor een grote en spannende uitdaging. De vraag is of het nog steeds mag op het moment dat het evenement gehouden gaat worden. Ook moeten ze zich gaan schikken naar de geldende coronamaatregelen. Dat houdt in dat mensen zoveel mogelijk 1,5 meter afstand moeten houden tot elkaar, drukte moeten vermijden en handen en materialen zoveel mogelijk moeten ontsmetten.

Walibi Holland Halloween Fright Nights aankondigingen

Op 3 augustus belandde de eerste Halloween Fright Nights nieuwsbrief in de mailbox met de aankondiging dat het dit jaar exclusiever dan ooit ging worden in Walibi Holland. Als ontvanger van de nieuwsbrief kreeg je een exclusieve link waarop je je in kon schrijven op Eddie’s VIP-Lijst (Very Important Prey). Zo verkreeg je later als eerste toegang tot de kaartverkoop voor de 20ste editie.

Ook heeft Mascha van Till, de directeur van Walibi Holland, losgelaten in een interview met Omroep Flevoland dat het park een groot Haunted house wordt en dat ze bezig zijn met een nieuwe walkthrough door het bos.

Halloween Scare Nights geannuleerd

5 Augustus trok de Plopsa Group de stekker uit alle Meet & Greets, shows en evenementen die plaatsvinden in alle Belgische Parken. Dit betekende ook meteen de annulering van de Halloween Scare Nights in Plopsaland De Panne.

Disneyland Paris annuleert Halloween Parties

Disneyland Paris annuleert op 10 augustus de Halloween Parties. Voorheen was dit een speciale avond openstelling alleen op 31 oktober. Vorig jaar waren dit al meerdere avonden. Door de situatie omtrent Corona heeft het park doen besluiten om de extra avondopenstelling te annuleren. Wel staat vooralsnog het evenement Disney’s Halloween Festival van 26 september tot en met 1 november op de planning.

Europa-Park combineert Halloween en Kerst

Eerder heeft Europa-Park al laten weten dat het dit jaar de gebruikelijke wintersluiting graag wilt overslaan dit jaar. Op 12 augustus kwam Europa-Park met het nieuws naar buiten dat het in deze extra weken van 9 november tot en met 27 november twee werelden bijeen wilt brengen namelijk het spookachtige Halloween en de prachtige wintersfeer, ofwel HALLOWinter. Normaal gaat het park na de Horror Nights even dicht, de zogenaamde wintersluiting. Maar dit jaar wilde het park graag het seizoen verlengen doordat ze langer dicht zijn geweest in het voorjaar door het coronavirus. Omdat er dan een opvallende mix van de twee verschillende thema’s zou ontstaan bij het opruimen en het opbouwen van de verschillende decoraties, is er gekozen om er een tussenseizoen van te maken.

Kaartverkoop van start voor de Halloween Fright Nights

Op 12 augustus startte de exclusieve voorverkoop van de Halloween Fright Nights voor iedereen die zich had ingeschreven op Eddie’s VIP lijst. Een dag later begon de reguliere verkoop. Tegelijk ging ook de website live en liet Walibi Holland daarmee ook weer wat meer informatie los. Zo gaat de walkthrough Wicked Woods heten en zal je in de betoverende bossen in aanraking komen met zwarte magie en de meest sterkste heksen tegen het lijf lopen. Ook is er iets gebeurt met Campsite of Carnage, er zijn namelijk aliens neergestreken en gaat deze campsite nu door het leven als Campsite of Carnage: Alien Attack. Ook Psychoshock krijgt een upgrade, Psychoshock: The Outbreak. Hier ga je helemaal alleen met een zaklamp door het angstinstituut heen.

Halloween Groningen

15 Augustus meldt Halloween Groningen door te gaan en komen ze met nieuwe interactieve theaterproducties met game elementen. The Maze Games en The Great Purge die beiden in en rondom de Suikerfabriek in Groningen gehouden gaan worden. Daarnaast staat in plaats van de Zombie Break-Out in de Biotoop in Haren nu The Breakout op de planning, die zal gaan plaatsvinden in het verlaten Verkeerspark Assen.

Drouwenerzand annuleert Halloween

Steeds meer organisatoren laten weten of hun Halloween evenement wel of niet doorgaat. Zo laat op 18 augustus Drouwenerzand Attractiepark weten dat hun Halloween evenement dit jaar niet doorgaat. Directeur Bert van der Linde geeft aan dat gezondheid bij hen op de eerste plaats komt.

Ondertussen in België

Bobbejaanland laat een week later op 26 augustus weten dat ze hoe dan ook een Halloweenviering willen organiseren ondanks de onzekere situatie. Alle oude plannen liggen wel in de prullenbak maar ze houden zich nu bezig met verschillende scenario’s waarin ze zichzelf uitdagen. Ook Bellewaerde gooit 1,5 week later hun grootse plannen en projecten in de prullenbak. Het park zal wel in Halloween stijl gedecoreerd worden maar om teleurstelling te voorkomen doen ze liever geen beloftes.

Voorpremière Halloween Fright Nights

Geheel onverwacht kondigt Walibi Holland eind augustus een voorpremière aan van de Halloween Fright Nights. Tickets voor deze voorpremière waren alleen te koop via vakantieveilingen.nl en actievandedag.nl.

Attractiepark de Waarbeek gooit het over een andere boeg

Normaal gesproken zijn de Halloween activiteiten in Attractiepark de Waarbeek in Hengelo (OV) gericht op kleine kinderen. Op 4 september kondigt het park aan dat ze het over een andere boeg gooien en ze zich willen richten op kinderen vanaf 12 jaar. Het moet een bloedstollende Halloweentocht gaan worden, genaamd Lost @ the Park. Je loopt door een verlaten attractiepark en er lopen een en al figuren rond die je de stuipen op het lijf gaan jagen.

Nieuw spookhuis voor Halloween Horror Festival

Ook in Movie Park Germany komen ze in de eerste week van september aan met het nieuws dat ze het aan durven om met het Halloween Horror Festival door te gaan. Er komt zelfs een nieuw spookhuis dat The Curse of Chupacabra gaat heten. Dit spookhuis is gebaseerd op de Mexicaanse feestdag Día de los Muertos (Dag van de Doden) en zal op het terrein van The Lost Temple neerstrijken. Voor de rest komen de bestaande spookhuizen allemaal terug behalve Wrong Turn. Op die locatie wordt er namelijk gebouwd aan een nieuwe familieachtbaan.

Geslaagde eerste editie Scare Event

Op 12 september heeft het eerste Scare Event plaatsgevonden. De eerste Nederlandse Scare Halloween conferentie was met ongeveer 75 gasten uit de industrie een groot succes. Bezoekers konden luisteren naar verschillende seminars met aansluitend de uitreiking van de Nederlandse Scare Awards en het bezoeken van een aantal spookhuizen van Scare Me. Op naar de volgende editie van het Scare Event. Ben je er niet bij geweest? Kijk dan nu de aftermovie en krijg een impressie van het evenement.

Extra experiences tijdens de Halloween Fright Nights

Walibi had goed de smaak te pakken en kondigde 16 en 17 september nog wat nieuwigheden aan. Zo komt Walibi met een Halloween Dinner Experience en kan je dit jaar dus dineren in Haunted House Jefferson Manor & Fire Pit. Ook zal dit jaar Eddie de Clown een speciale Eddie’s Limo Service aanbieden, waar er een enge chauffeur achter het stuur zit die je een lugubere rit laat beleven. Verder kun je Eddie de Clown ook zelf ontmoeten in een zogeheten speciale Eddie’s VIP Encounter. Hiervoor moet je anders dan anders dit jaar wel reserveren en een klein bedrag betalen.

Team Scare Zone breidt uit

Scare Zone, ScarePod, Scare Events en Scare Awards is toch een beetje te veel. Daarom heeft Dennis vlak na het Scare Event om hulp gevraagd. Het team is daarom tegenwoordig uitgebreid met: Beau, Brigitte, Davy, Remco & Michelle. Alle onderdelen krijgen hierdoor de liefde die het verdient en kunnen we er samen voor zorgen dat de Nederlandse industrie in 2030 net zo groot is als in de UK.

Avonturenpark Hellendoorn past Halloween concept aan

Al wat jaren organiseert Avonturenpark Hellendoorn twee verschillende Halloween evenementen, Heksendoorn en Screams. Op 24 september laat het park weten dat Heksendoorn dit jaar doorgaat en dat Screams een jaartje wordt uitgesteld. Wel zullen de beste scare actors van Screams te bewonderen zijn. Normaal duurt Heksendoorn tot 20:00 uur maar dat werd dit jaar verlengd naar 22:00 uur. Vanaf 18:00 uur zullen de scare actors tevoorschijn komen en wordt het steeds schimmiger in het park.

Walibi Belgium trekt de stekker eruit

Helaas is het doek ook gevallen voor Halloween in Walibi Belgium. Het park laat op 25 september weten dat zij geen volwaardig Halloween evenement kunnen aanbieden zoals iedereen dat jaar na jaar van ze gewend zijn geraakt. Wel zeggen ze nog een enorme verrassing voor te bereiden voor dit jaar (dit bleek later om een muziekevenement te gaan).

DippieDoe gaat DippieBoe

Het Noord-Brabantse pretpark gaat voor het eerst een Halloween evenement organiseren gericht op kinderen. Hiermee willen ze de allerkleinsten kennis laten maken met heksen, vogelverschrikkers en mummies. Tijdens DippieBoe is er ook een krijtplein, worden er door een tovenaar Halloween ballonfiguren gemaakt en natuurlijk kan een Halloween evenement niet zonder een spookhuis en spooktocht.

En toen was het alweer oktober, dé Halloween maand

Maar voordat het Halloween seizoen echt los kan gaan, blijven er berichten binnenkomen over de statussen van allerlei evenementen. Zo ook over The Horror Experience. Dit was een nieuw evenement dat gehouden zou worden in Joure maar dit evenement is door de strenger wordende maatregelen uitgesteld.

Een stukje schuin naar rechts op de landkaart belanden we in de plaats Emmen. Al een aantal jaar wordt hier elk jaar Boo at the Zoo en Boo at the City georganiseerd. Boo at the Zoo is normaliter een spannende tocht op het terrein van het voormalige Noorder Dierenpark Emmen. Ook ligt er naast deze locatie winkelcentrum de Weijert. Al een aantal jaar is hier op een donderdag avond (koopavond)  Boo at the City. Helaas gaf dit jaar de gemeente Emmen het dringende advies om deze evenementen niet in de herfstvakantie te houden maar om deze uit te stellen in verband met de corona situatie.

Ook in deze eerste oktober week meldt de organisatie van The Horror Mansion dat ze dit evenement moeten annuleren. Maar daarbij komen ze wel met een alternatief, namelijk een horrortocht The Walk in Oss.

Scare Me 10.0 bouwt een eigen darkride

Scare Me vierde dit jaar het 10 jarige jubileum. Daarbij boden zij maar liefst 8 attracties, een aantal haunted houses en een aantal Escape Adventure Rooms aan. Zo kun je inchecken in het Scream Hotel, of ga op treasure hunt in Pirates adventure of kill de clowns in Kill IT. Maar wat deze editie extra speciaal maakt, is dat ze ook een darkride hebben gebouwd met de toepasselijke naam The Ride. Deze darkride leidt je langs verschillende onheilspellende scènes met special effecten en scare actors.

Luister hier naar de ScarePod met het live verslag van Scare Me 10.0

Laatste kleine aankondigingen voordat het seizoen echt losbarst

Toverland komt met nog een aantal kleine aankondigingen voordat de Halloween Nights van start gaan. Zo wordt er een extra kermisattractie aan het evenement toegevoegd, de Cake Walk. Dit is een klassieke walkthrough waar je je een weg baant over allerlei bewegende trappen en allerlei bewegende vloer elementen. De Cake Walk wordt toegevoegd aan de scare zone Cirque Royal Edition.

Ook nieuw dit jaar zijn de overwinningsbandjes. De armbandjes die je wel eens tegenkomt als luxe festivalbandje zijn in Toverland bedrukt met zes verschillende experiences. Met deze bandjes kun je laten zien wat je allemaal overwonnen hebt.

Toverland is een echt familiepark en heeft naast de Halloween Nights ook al een aantal jaar de Halloween Days. Overdag konden de kleintjes al een aantal jaar genieten van betovende heksen en tovernaars, een show met Bertus en Jaapie en in het Dwaalhof loopt er dit jaar een dief rond. Een extra toevoeging dit jaar is dat er nu ook een spookhuis is voor de kinderen met Dr. Fool’s Mansion.

We schuiven wat naar boven op de kaart en belanden in Walibi Holland, want ook zij hebben nog het een en ander te melden. Zo releasen ze de eerste beelden van de walkthrough Wicked Woods. Het zijn de beelden van de Spooky Days editie.

Ook komt Walibi met een nieuwe merchandise lijn van Eddie de Clown en Daysee. Zo zijn er de gebruikelijke keycords, pins, sleutelhangers en verschillende kledingstukken. Maar wat het meest in het oog springt van de lijn zijn de voodoopoppetjes van Eddie en Daysee.

Op de valreep

Dacht je met het dineren in een Jefferson Manor al een gave experience te pakken te hebben, dan heb je het mis. Walibi komt op de valreep ook nog met exclusieve backstage tours, waarbij je een kijkje achter de schermen kunt nemen bij de HFN. Het gaat om een twee en een half uur durende tour waar je achter de schermen mag kijken bij Haunted Holidays II en waar de scare actors zich voorbereiden.

Ready, set, gooooooooooooo!

Verschillende evenementen zijn inmiddels gestart. Plotseling verschijnen er op zaterdag 10 oktober een aantal berichten op social media over hoe het er aan toe gaat in Walibi Holland. Het regent dat het giet in Biddinghuizen, dus de binnenruimten vullen zich met veel bezoekers. Daarbij gaan er verschillende berichten rond dat het park ook worstelt met storingen. Ook vinden sommige bezoekers het te druk op de paden en geven de tip om een mondkapje mee te nemen om het gevoel van de eigen veiligheid te vergroten. Rond 17:00 doet het park de oproep aan de mensen die nog naar het park willen komen, om thuis te blijven. Deze mensen zullen later door het park worden gecompenseerd.

Midden in de nacht brengt directrice Mascha van Till het bericht naar buiten dat Walibi per direct stopt met de 20ste jubileum editie van de Halloween Fright Nights en Spooky Days. De besmettingen in Nederland lopen namelijk steeds verder op. Ondanks dat de voorpremière voorspoedig verliep en er allerlei coronamaatregelen genomen waren, zorgde het slechte weer in combinatie met het gedrag van bezoekers ervoor dat het erg moeilijk afstand houden was. Niet eerder heeft Mascha zo een spijtig besluit moeten nemen en de klap komt dan ook hard aan. Ook Eddie de Clown slaat een diepe zucht.

Het park blijft nog wel open tot en met zondag 25 oktober en gaat daarmee een week eerder dicht dan eerder gepland stond. Ook de openingstijden zijn aangepast en het park is geopend van 10:00 tot 18:00 uur.

Toverland Halloween Nights gaan door

Als respons op de wat er zich allemaal heeft afgespeeld in de Flevopolder, laat Toverland weten door te gaan met de Halloween Days & Nights. Wel heeft directeur Jean Gelissen jr. nogmaals kritisch gekeken naar zijn organisatie. Ook laat hij weten dat de bezoekers zich goed verspreiden in het park en dat er al extra hoog op crowd control werd ingezet.

Persconferentie midden in het Halloween seizoen

De minister president Mark Rutte verscheen 13 oktober weer op tv. In de persconferentie vertelde hij dat het aantal besmettingen weer opliep. Hij kondigde een nieuwe set van maatregelen aan die woensdagavond 14 oktober in gingen. De Horeca moet zijn deuren sluiten en de groepsgrootte wordt teruggebracht. Ook wordt er geadviseerd om zo min mogelijk te reizen. De kermissen gaan dicht maar de parken mogen vooralsnog open blijven. Hierdoor komen de nog overeind staande Halloween evenementen niet in het gedrang. Daarentegen worden alle vergunningsplichtige evenementen wel verboden.

Attractiepark de Waarbeek sluit een week eerder

De Waarbeek heeft besloten om zondag 18 oktober al dicht te gaan. Dit is een week eerder dan gepland. Hiermee komen ook meteen de twee Halloween avonden te vervallen. Het park laat weten dat ze hopen hiermee een steentje bij te dragen aan het voorkomen van de verspreiding van COVID-19.

Toverland neemt nog extra aanvullende maatregelen

Het park geeft op 14 oktober nogmaals aan dat het doorgaat met de Halloween Days & Nights. Wel voeren ze nog een paar extra maatregelen in. Zo zijn ze gestopt met de verkoop van alcohol en sluiten de souvenirwinkels om 20:00 uur. Ook restaurant The Flaming Feather gaat weer dicht. Ook zal er nog extra gecontroleerd worden op de groepsgrootte en dat mensen niet met meer dan 4 mensen samen optrekken.

Haunted House-experience Maison de la Magie per direct dicht

Een dag later komt Toverland met het bericht dat Haunted House-experience Maison de la Magie toch moet sluiten. Dit komt omdat dit deze experience zich bevind op een locatie buiten het park. Deze experience valt onder een andere vergunning dan waar Toverland ondervalt. Mochten bezoekers al wel een ticket gekocht hebben, dan kunnen zij hier het geld voor terugkrijgen.

Burgermeester van Horst aan de Maas laat van zich horen

Ook op 15 oktober laat burgemeester Ryan Palmen van de gemeente Horst aan de Maas weten dat de bezoekers en medewerkers van Toverland zich beter aan de coronamaatregelen moeten houden. De burgemeester heeft het park op zaterdag 10 oktober bezocht en zag dat het niet overal even goed ging. Het ging daarbij niet alleen om de bezoekers, ook scare actors hielden zich niet altijd aan de 1,5 meter afstandsregel.

Ook op social media laten steeds meer pretparkfans van zich horen. Zo lijken er langzaam aan twee kampen te ontstaan. De ene groep vindt dat het onverantwoord is dat Toverland verder gaat met de Halloween Days & Nights. En de andere groep vindt dat Toverland er alles aan doet om het evenement coronaproof te laten verlopen. De een vindt dat bezoekers niet genoeg afstand tot elkaar houden, terwijl de ander wel vindt dat medebezoekers elkaar de ruimte geven.

Nog meer focus op crowd control

Er ligt momenteel een vergrootglas op Toverland. Om het evenement nog meer coronaproof te maken, zijn er extra overdekte plekken gecreëerd en worden er meer beveiligers ingezet. De beveiligers zullen scherp toezien op de handhaving van alle maatregelen en mensen er constant op aanspreken. Ook de scare actors zijn nog extra aangesproken op het eerdere vertoonde gedrag en het gaat aanzienlijk beter. Ook de burgemeester heeft het evenement incognito bezocht en hij was positief verrast over de hoeveelheid crowd control.

Drie nieuwe scare zones in Bobbejaanland

17 Oktober startte ook Bobbejaanland met hun Halloweenseizoen. Het is hun gelukt om een volledig evenement neer te zetten. Ze bieden drie spookhuizen en vijf scare zones aan, waarvan er drie dus nieuw zijn. Zo kon je dit jaar belanden in de Voodoo Bayou, hadden vreemde aap-achtigen de boel overgenomen in Monkey Clan en regeerde er in Circus Carnivalé een doorgedraaide circusdirecteur.

De druk op Toverland groeit

De kritiek op Toverland groeit en steeds meer mensen geven hun mening. Zo bestempelt Thomas van Groningen, ook wel bekend van de podcast ThemeTalk, dat de keuze van Toverland om door te gaan bijna crimineel en nalatig is. Hij was er zelf afgelopen vrijdag 16 oktober geweest en liep daar vol verbazing rond.

Ook heerst er discussie onder de pretparkfans hoe dit nou kan. Op papier gezien zijn de Halloween Days & Nights geen evenement. Zo valt in het bestemmingsplan van Toverland het volgende te lezen:

Toch worden de Halloween Days & Nights als een evenement ervaren en is het dus begrijpelijk dat deze openstellingen vergeleken worden met andere evenementen die niet meer van de overheid door mogen gaan.

En als klap op de vuurpijl

Niet alleen binnen de pretpark branche leeft het onderwerp Toverland. Ook de grote media duiken er bovenop. Zo komt in het AD viroloog en microbioloog, prof. dr. Bert Niesters aan het woord. Hij vindt dat het attractiepark als enige van Nederland met vuur speelt. Volgens hem is het COVID-19 virus dol op entertainment en gaan corona en Halloween gewoon niet samen.

Toverland annuleert de Halloween Nights

Op 20 oktober zwicht Toverland en wordende Halloween Nights geannuleerd. Ondanks dat de avonden onder de reguliere parkopenstelling vallen voelden ze zich toch genoodzaakt de Halloween Nights te annuleren omdat er veel onbegrip in de media is ontstaan. Het park blijft wel tot en met 24 oktober open van 10:00 tot 20:00 uur. Mocht je als bezoeker al tickets gekocht hebben, dan kan je er voor kiezen om alsnog het park te bezoeken of om het ticket te bewaren. Het ticket zal tot eind volgend jaar en dus ook weer tijdens de Halloween periode geldig blijven.

Nadat dit besluit is gevallen lieten genoeg mensen ook op social media weten dat het echt heel bizar is gelopen en dat ze het jammer vinden dat de media dit allemaal hebben veroorzaakt en hebben kapot gemaakt.

Attractiepark liefhebbers beginnen eigen Haunted House

Pieter & Pris, ook wel bekend van hun gelijknamige youtube-kanaal, nemen hun kijkers graag mee op hun tripjes richting de attractieparken en andere dag attracties. Deze keer zijn ze de samenwerking aangegaan met VR4Play in Rotterdam en hebben ze een eigen Haunted House mogen opzetten: The Experiment. Naast dat je deze 15 minuten ervaring kon beleven was het ook mogelijk om andere VR horror games te komen spelen in één van de VR-cubes, zoals de Walking Dead en The Affected Manor.

Luister hier naar de Scarepod met het live verslag van The Experiment

VR spookhuis bij IndoorCity Arnhem

Ook bij het family entertainment center IndoorCity Arnhem kon je een unieke Halloween VR experience ervaren. Waar je normaal arcade games kunt spelen of kan puzzelen in één van de escaperooms kun je nu ook een VR Bril opzetten en afdalen naar de kelders van Indoor City waar je in een gigantische horror omgeving belandt. De combinatie van licht, geluid, virtual reality en scare actors maken het een unieke totaal beleving waarbij je zintuigen nog meer op scherp komen te staan.

Andere unieke locaties

Naast VR centers kon je Halloween ook beleven op andere unieke locaties. Zo veranderde bij Laserloods Amersfoort een normale Escape room: The Crazy Hunter in een intensieve Halloween beleving waarbij je al puzzelend ook te maken kreeg met acteurs en scares.

Ook op kasteel Doornenburg is op 31 oktober een en al duister en onheil te vinden. Je duikt de geschiedenis in van de duistere Druïdenburcht en je ontdekt wat ze vroeger allemaal in de kelders uitspookten. Er is zelfs een minimale bezoekersleeftijd van 12 jaar ingesteld waarbij kinderen begeleid dienen te worden van een niet angstige volwassene.

België, Duitsland en Frankrijk gaan in lockdown

Onze zuiderburen kregen 23 oktober te maken met een persconferentie waarbij protocollen voor sport, cultuur en toerisme werden aangescherpt. Hierbij werd aangekondigd dat de Belgische pretparken ook per direct moesten sluiten. Daarmee kwam onder andere het Halloween evenement van Bobbejaanland en het alternatieve Bellewaerde’s Trick and Treat per direct te vervallen.

Later op 28 oktober kondigde de Duitse Kanselier Merkel in een persconferentie aan dat is besloten om strengere coronamaatregelen in te voeren. Een van deze maatregelen is dat het bekende riedeltje weer dicht moet dus zo ook de Duitse parken. Deze maatregelen gingen op maandag 2 november in en dat hield dus in dat onder andere Movie Park Germany het Halloween Horror Festival op 6, 7 en 8 november niet door kon laten gaan.

Het lijkt wel afgesproken maar ook de Franse president Macron kondigde op dezelfde dag strengere maatregelen af. De maatregelen met de bijbehorende lockdown gaan alleen al op vrijdag 30 oktober in. Dat houdt in dat onder andere Disney’s Halloween Festival van Disneyland Paris en het Halloween evenement genaamd Peur sur le Parc (Fear on the Park) in Parc Astrix hun deuren moeten sluiten. Beide evenementen zouden oorspronkelijk tot 1 november duren.

Wat te doen met je overgebleven pompoen?

Halloween gaat altijd samen met veel pompoenen, ze brengen sfeer en zijn niet weg te denken, het is een echte traditie. Maar wat moet je na je evenement nou met al die dingen? Daar hebben de Plopsa parken verschillende oplossingen voor gevonden. Zo doneerde dit jaar Plopsa Indoor Hasselt hun 450 perfect eetbare pompoenen aan Depot Margo, die ze weer onder verdeelde onder de kwetsbare Belgische Limburgers. De duizenden pompoenen uit Plopsaland De Panne zijn met verschillende samenwerkingen en partners omgetoverd tot 1500 liter pompoensoep. Deze soep werd uiteindelijk verdeeld onder verschillende woonzorgcentra. Andere niet eetbare decoratie werd aan de gemeente De Panne gedoneerd en ook de versiering van Plopsa Coo belandde in de gemeente Coo om daar de straten wat op te fleuren.

Halloween Fright Live

Uit het niets verraste Walibi Holland op 28 oktober de fans van de Halloween Fright Nights met een nieuwtje. Het park wilde Halloween niet stilletjes voorbij laten gaan en kondigde een live show aan op 31 oktober met natuurlijk Eddie de Clown als presentator.

De uitzending was live te zien op Facebook en op Youtube. Heb je deze uitzending gemist? Je kan hem alsnog bekijken:

Het doek valt ook voor the last two events standing

Op 4 november om 22:00 ging er weer een pakket aan nieuwe coronamaatregelen in. Een van de maatregelen was dat ook de doorstroomlocaties dicht moesten. Hiermee moesten ook Scare Me en The Experiment helaas hun deuren sluiten. Voor beide evenementen was dit overigens het laatste weekend. Met de sluiting van deze laatste events is het Halloween seizoen 2020 abrupt ten einde.

Gelukkig hebben we de beelden nog

Maar kop op, we gaan dit grote jaaroverzicht niet met een domper afsluiten. Daarom hebben we het rode videokanaal nog even afgespeurd want deze aftermovies kunnen natuurlijk niet ontbreken in het Scare en Halloween jaaroverzicht:

DippieDoe DippieBoe 2020:

 

Scare Me 2020:

 

Toverland Halloween Nights 2020:

 

The Experiment 2020:

 

Walibi Halloween Fright Nights 2020:

 

Walibi Halloween Spooky Days 2020:

Het Scare en Halloween jaar was een ware hel

Het zit erop, ondanks dat het Scare en Halloween seizoen ook flink werd aangevallen door COVID-19 en vele evenementen bezweken hebben we er toch met z’n allen het beste uit proberen te halen waar het mogelijk was.

Graag hopen we iedereen volgend jaar in goede gezondheid opnieuw op scarezone.nl te mogen ontvangen. We houden jullie hier graag op de hoogte van het laatste nieuws omtrent de Scare en Halloween industrie. Ook zullen we duimen voor een beter jaar en dat er weer meer evenementen door mogen gaan. Tot volgend jaar!

En zoals Dennis altijd zo mooi zegt: Keep it scary!