De Halloween Fright Nights zijn al sinds het jaar 2000 in Nederland. Het Amerikaanse Six Flags kwam naar Nederland en nam daar Walibi Flevo over. De naam Six Flags Holland was geboren. De Amerikanen namen niet alleen maar het achtbaangeweld vanuit Amerika mee. Nee, ze introduceerde ook het Halloween evenement. En dit was iets wat we in Nederland nog maar amper kende. Inmiddels is de Halloween Fright Nights een van de populairste Halloween evenementen van de Benelux. Dit jaar zal alweer de 21ste editie gaan plaatsvinden in het park.

We gaan terug in de tijd en geven een overzicht van scarezones en spookhuizen die er in de afgelopen 20 jaar waren.

De beginjaren

Elke grote evenement is vaak klein begonnen. Dat is met de Halloween Fright Nights zeker niet anders. Tegenwoordig heb je de meest spectaculaire spookhuizen, shows en techniek. In de eerste twee jaar was er eigenlijk alleen maar een spookhuis. De Gloomy Toys Museum was een huis vol met poppen die op de een of andere manier tot leven kwamen. Was het een illusie en lag het aan de snoepjes die gegeten werden? Of waren de poppen echt in leven?

Tot aan 2004 werden de Halloween Fright Nights altijd om 18.00 uur geopend door middel van De Processie. En dit was een optocht van monsters en zombies die het park betraden. Bezoekers zagen toen voor het eerst de scare actors.

Een echte groei van het evenement vond in 2003 plaats. Dat jaar waren er drie nieuwigheden te ontdekken. Er was een scarezone, een spookhuis en een show. De eerste scarezone van het park heette Toxic City en lag rondom de Space Shot. Hier liepen enge figuren met, jawel, mondkappen en kettingzagen rond. Trail of Terror was een spookhuis waar een gestoorde doctor genaamd Elektron proefjes deed. Dit spookhuis moest in 2005 plaatsmaken voor een ander huis.

Deze eerste periode van de Halloween Fright Nights werd in 2004 afgesloten met een eindshow. In deze eindshow werd de legende van de Koningin van de Nacht verteld. Dit kon vanaf de mainstreet bekeken worden omdat de show met lasers op de vijver werd gehouden.

De definitieve doorbraak

Six Flags besloot zich terug te trekken uit Nederland en het park ging vanaf 2005 door het leven als Walibi World. En dat was niet het enige wat veranderde. De Halloween Fright Nights werd groter dan nooit tevoren. Overdag kon er nog door de jongere bezoekers Happy Halloween gevierd worden maar die sfeer sloeg vanaf 18.00 uur direct om.

Met twee spookhuizen, twee scarezones en een show werd Walibi alsmaar populairder. Het nieuwe gezicht van het evenement heette Dr. Shock en hij had zijn eigen spookhuis genaamd House of Shock. Bezoekers konden via de trap in de passage dit huis bereiken. Een jaar eerder stond op deze plek nog het spookhuis Trail of Terror. Het andere spookhuis was de Mystery Ranch waar Rednecks de bezoekers via de boerderij en het maisveld van hun erf jaagde.

In 2007 opende Walibi het tot dan toe grootste spookhuis van het park, Club Roxy. Dit spookhuis stond op de oude locatie van de show King Solomon Mines. De plek waar nu Firepit en Jefferson’s Manor te vinden is. Ook kwam er een nieuwe scarezone bij genaamd Harvest Village. Dit dorp is overvallen door een ziekte en de inwoners willen niets liever dan vers bloed verzamelen. Een act wat eigenlijk door het hele park was te vinden was het Chainsaw Drill Team. Dit team bestond uit een groep mannen met kettingzagen aangevoerd door een vrouwelijke leider. Als zij op haar fluitje blies was het oppassen geblazen.

Dr. Shock en Helga sloten het evenement verschillende jaren af met een eindshow voor het reuzenrad. Na het verzamelen van angst en de lugubere experimenten werd de show afgesloten met muziek en vuurwerk.

 

De geboorte van Eddie de Clown

In 2007 kwam Dr. Shock erachter dat zijn leger aan monsters alsmaar groter en groter werd. Hij moest zich opofferen om zo de nieuwe leider te creëren. Het lukte Dr. Shock maar de nieuwe leider had andere plannen en rekende met een druk op de knop af met de dokter. Eddie de Clown maakte een grootse entree en de show eindigde met vuurwerk en een laatste blik op Helga…

Nu Eddie de Clown het nieuwe gezicht is van de Halloween Fright Nights zijn er ook de nodige veranderingen toegevoegd aan het evenement. Beetlejuice maakte zijn opwachting en kreeg tijdens zijn show de nodige lachers op zijn hand. Ook de muzikale dansact The Rocky Horror Picture Show was nieuw en was meerdere keren te zien op het plein van houten achtbaan Robin Hood. Met Eddie’s Circus of Horror had Walibi er weer een nieuw spookhuis bij. De oude Mystery Ranch moest hier wel voor wijken. Een kleine scarezone werd er op het pad tussen Excalibur en Merlin’s Magic Castle toegevoegd. In de Walk of Death liepen bekende horroriconen rond zoals Leatherface. De Halloween Fright Nights werd nu voor het eerst in jaren niet meer afgesloten met een eindshow. Wel was er op verschillende momenten de Eddie’s Try or Die Show te zien.

10 jaar Halloween Fright Nights

De Halloween Fright Nights bestond in 2010 al 10 jaar. Een mooie gelegenheid voor het park om eens groot uit te pakken. En dat deden zij dan ook!

Het themagebied Mexico is niet meer wat het geweest is. Hier bevind zich scarezone Camazotz en het gebied is overgenomen door vampieren. Voor het muzikale entertainment kunnen bezoekers kijken en luisteren naar Camazotz Live met Miss Brandi Russell.

Een andere nieuwe scarezone is Anton Freak. Dit gebied ligt in het eerste jaar voor het reuzenrad maar een jaar later bij boomstamattractie Crazy River. Deze zone bestaat uit sprookjesachtige figuren zoals Pinokkio, Hans & Grietje en Holle Bolle Gijs.

De derde nieuwe scarezone is Horrorwood en ligt in gebied Sherwood Forest. Bekende karakters uit horrorfilms jagen bezoekers hier de stuipen op het lijf. Freddy Krueger, Leatherface en Frankenstein…je komt ze hier allemaal tegen.

Op het bekende vlaggenpad achter het reuzenrad bevind zich Gravedigger’s Alley. Hier lopen bezoekers over een duistere begraafplaats rond. De Gravedigger is een karakter wat een jaar eerder in 2009 al is geïntroduceerd. Hier was hij samen met Eddie te zien in een show voor het reuzenrad. Ook hebben zij samen een videoclip opgenomen met dezelfde titel.

Het nieuwste spookhuis dit jaar was The Villa. Een spookhuis wat bezoekers via Walibi Play Land konden bereiken en wat nog steeds in het park te vinden is. Dit spookhuis brengt bezoekers langs bekende filmscene’s en horroriconen.

Walibi Holland en een nieuw personage

In 2011 werd er bekend gemaakt dat het park een nieuwe naam kreeg. Vanaf dat jaar gaat het park door het leven als Walibi Holland. De naam die vandaag de dag nog steeds gebruikt word.

In hetzelfde jaar kwam er een nieuw hoofdpersonage om de Halloween Fright Nights te redden. Eddie de Clown was te lief geworden en Professor Mortis moest ervoor zorgen om hem weer beter en enger te maken. En dat lukte tijdens de eindshow Mortified met behulp van de Mortified machine. Het nieuwe spookhuis heette Psychoshock en dit was een angstinstituut van Professor Mortis. Bezoekers kwamen hier oog in oog met hun ergste angsten. In de naastgelegen scarezone Scaredoc’s liepen doorgedraaide artsen en patiënten rond. Een ander spookhuis wat dat jaar openende was Eddie’s Funhouse of Fear. Dit spookhuis verving Club Roxy en werd vooral populair door een pratende Chucky in de wachtrij.

2012

Het was al verschillende keren gebeurt maar ook dit jaar moest het park de poorten sluiten vanwege extreme drukte. Het thema van dit jaar was Never Celebrate Again. Hierbij stonden de feestdagen centraal. Zo opende het nieuwe spookhuis Haunted Holidays waar verschillende feestdagen (en verschillende Eddie’s) voorbij kwamen.

De scarezone Blood Thirst was te vinden in het gebied Mexico en bestond uit Vampiers. Aan de andere kant van het park was scarezone Lights Camera Scream! te vinden. Een gebied wat was overgenomen door bekende horrorfiguren. Voor het reuzenrad bevond zich de derde nieuwe scarezone van dat jaar, 7 Deadly Sins.

Over het gehele park waren er verschillende shows te vinden. Mortis Dreamcatcher was op het plein bij houten achtbaan Robin Hood te vinden. Sinners was de hoofdshow en bevond zich daarom voor het reuzenrad. It’s Your Turn was een spelshow met een horrortintje en die was bij de oude kinderboerderij te vinden.

2013

Voor het toepasselijke 13de jaar spelen de Halloween Fright Nights zich af en was er een unieke beleving genaamd ALONE. Bezoekers konden Psychoshock helemaal alleen ervaren.

Voor het reuzenrad was scarezone 13. Eddie de Clown heeft al 12 slachtoffers gemaakt. Ben jij nummer 13? In Mexico staat scarezone Fiesta de los Muertos. Een Mexicaans feest waarbij de dag van de doden gevierd word. Gebied Sherwood Forest is overgenomen door zombies. Hier staat scarezone Quarantaine en niemand is veilig.

Tijdens deze editie maken twee nieuwe shows hun opwachting. Dying To Sing is een karaoke show waarbij deelnemers onder bijzondere omstandigheden een lied moeten zingen. In de hoofdshow voor het reuzenrad maakt Eddie de Clown zijn 13de slachtoffer.

2014

De slogan voor deze editie van de Halloween Fright Nights was You’ll wish it was a nightmare. Met scarezones als Things, Scarecrows en Campsite of Carnage pakte Walibi weer groots uit. Dit was ook het jaar waarin spookhuis Jefferson Manor voor het eerst opende. Op 31 oktober was er een speciale avond waarbij er extra entertainment in het park te vinden was. Zo was er een zombiedoolhof naast de Robin Hood ingericht. Er waren ook twee extra scarezones toegevoegd en als klap op de vuurpijl was er een vuurwerkshow bij Merlins Magic Castle.

De afgelopen vijf jaar

De laatste jaren heeft Walibi Holland ook zeker niet stilgezeten. Zo willen zij elk jaar wel met iets nieuws komen. De Spooky Days (voorheen Happy Halloween) zijn weer terug in het park en geven jonge bezoekers de kans om Halloween te leren kennen. Ook wilt het park nieuwe spookhuizen en gebieden echt als een beleving neerzetten. Een goed voorbeeld hiervan zijn de spookhuizen The Clinic en Below. Gebieden als Firepit, Eddie’s Area en Eddie’s Festival of Freaks nodigen de bezoekers uit om langer te blijven plakken. Vorig jaar opende Wicked Woods en dit was volgens velen toch wel het hoogtepunt van 2020.

De toekomst

Hoe de Halloween Fright Nights er de komende jaren uit zal zien is voor ons nog maar de vraag. Kunnen we bijvoorbeeld meer Halloween avonden verwachten? Hoelang zal Eddie de Clown nog het gezicht blijven? Zullen er in de toekomst meer spookhuizen komen die de interactie opzoeken? We zullen net als jullie moeten wachten. Maar een ding staat al wel vast. De Halloween Fright Nights zullen ook dit jaar weer onwijs populair worden.

Wat vond jij de leukste en/of beste editie? Laat hieronder weten wat jij er van vond.

Volg ons vooral op social media! Zo blijf je altijd op de hoogte van al het nieuws en ontwikkelingen in de scare industrie.

Facebook

Instagram

Twitter