Oktober is begonnen. Traditiegetrouw is Traumatica in Europa-Park een van de eerste evenementen van het seizoen. Dat is dit jaar in 2021 ook weer. Na een jaar afwezig geweest te zijn is Traumatica Terug. Wij van ScareZone zijn zelf op 2 oktober langs geweest om te kijken hoe deze editie is.

In 2020 is er een mini versie van Traumatica geweest. Dit was een scarezone gekoppeld aan Yullbe Europa-Parks VR locatie.

Het is zaterdagavond. Na een dagje Europa-Park bezocht te hebben gaan we richting het Traumatica terrein, wat naast het park ligt. We komen direct op de weg naar dit terrein in de rij te staan. De controles zijn dit jaar heftiger dan de afgelopen jaren. Naast de tassencontrole is dit jaar ook een coronatoegangsbewijs verplicht voor het bezoeken van Traumatica. Omdat wij Shoxter passen hadden geboekt konden we op een gegeven moment langs de rij lopen naar een aparte zijingang voor Shoxter en Not Alone tickets.

Eenmaal binnen viel ons op dat dit jaar het openingsplein ontbrak. Normaal gesproken moest je hier wachten, maar nu liep je direct het terrein op. Wel stonden de acteurs van de verschillende groepen rond het plein na de toegangscontrole.

Aftrap

Tijd voor het eerste huis. We beginnen met The Fallen – Madness. Het huis begint met een spiegeldoolhof, waar je verschillende acteurs in tegen komt. In het hele huis kom je een dame in een rode jurk tegen. Wat dit betekend voor de toekomst is nog afwachten. The Fallen zat dit jaar tof in elkaar, met enkele nieuwe scenes.

Doordat we direct uit Europa-Park kwamen moesten we nog even wat eten. Dit kon perfect bij de Silver Bullet Bar met verschillende Duitse specialiteiten zoals bratworst en loaded fries. Ook dit jaar heeft Traumatica weer hun eigen bier van The Pack.

Op het middenterrein lopen weer scare actors rond van de verschillende groepen van Traumatica. Dit jaar zijn mondmaskers verplicht in de wachtrijen en spookhuizen, op de paden hoeft deze niet op. Maar deze regels kunnen per week of dag verschillen. Op de avond voordat wij Traumatica bezochten waren deze namelijk nog wel verplicht op de paden. De acteurs zitten weer goed in hun character en jagen weer achter bezoekers aan.

Scarezones

Dit jaar vinden we 3 verschillende scarezones op Traumatica. Wasteland, boven op de berg waar ooit the Mansion heeft gestaan. Dit is het gebied waar de Rotters ooit begonnen. De Resistance probeert ze in bedwang te houden. Shortcut op het eiland tussen de splashes van Poseidon. Deze zone stelde helemaal niets voor dit jaar. Ook waren de acteurs drukker met hun vrienden en totaal uit hun rol. De laatste scarezone is Warezone. Het pad naast de Pegasus achtbaan. Deze zone was voor het eerst dit jaar alleen toegankelijk vanaf een kant. Aan het begin van de zone stond iemand van de Resistance. Jij als bezoeker bent een nieuwe kadet. Je moet rennend de zone door en dit is een beetje gebouwd als een huis of het zombie maze wat een aantal jaar geleden tijdens Horror Nights onder de wachtrij van Poseidon was. Alleen nu kom je verschillende acteurs tegen uit de verschillende groepen die in oorlog zijn met elkaar.

Spookhuizen

Na de scarezones is het tijd om de rest van de spookhuizen te bezoeken. We beginnen met The Pack – Sabotage. Mad dog wilt weer de leider worden van The Pack, dit doet hij door een bom te plaatsen in zijn eigen huis. Nu kwam dit verhaal als je het spookhuis bezoekt niet echt naar boven. Sfeer was wel weer goed met een aantal leuke scares. Toch was hier weinig veranderd. The Shadows – Reunion, begint weer boven in de maze, je gaat door de Forbidden heen. Dit is speciaal gebouwd voor de Not Alone experience. Het spookhuis was wel licht aangepast maar voor mijn gevoel was dit het slechtste jaar van The Shadows tot nu toe. Ik miste een hoop scares en effecten.

The Resistance – House of the Rotters was een tof huis. Ik kreeg gelijk het oude Horror Nights gevoel van de beginjaren. Dit huis is compleet opnieuw opgebouwd. Vanaf het begin gaat er een scare actor met je mee, als bezoeker wordt je opgejaagd en meegenomen in het verhaal. De basis van de Resistance moet weer veilig gesteld worden van de Rotters. Hiervoor is ergens in de basis een apparaat te vinden, waarvan wij als bezoekers de knop in moeten drukken. Wat mij opviel was dat de acteur aan ons vroeg of we het verhaal in het Duits of Engels wilde. Wij hebben gekozen voor Engels omdat niet iedereen in mijn groep even goed Duits verstaat. We waren allemaal aangenaam verrast van de kwaliteit van het Engels van de acteur. Het laatste huis van de avond was Ghouls – Unleashed. De structuur van het huis is nog steeds hetzelfde, het grottenstelsel. Wel is de inhoud helemaal veranderd, zo zie je Tara de leider van de Ghouls aan het begin in plaats van aan het einde. De sfeer blijft heel erg drukkend/alien-achtig. Een compleet ander huis dan alle andere, met een aantal goede scares.

Conclusie

Hiermee kwam ook het einde aan onze avond Traumatica. We hebben heerlijk rustig aan kunnen doen. Even wat eten en drinken op het terrein en genieten van alle scarezones. Dit hadden we niet kunnen doen zonder Shoxter. De wachtrijen waren tussen de 20 en 50 minuten bij de spookhuizen. Traumatica was wel een half uur langer open tot 23:30 in plaats van 23:00 uur. Tot hoelaat Traumatica open is en wat de wachttijden zijn wordt gecommuniceerd via schermen op het terrein en de vernieuwde Traumatica app. Wij hebben een heerlijke avond gehad. De sfeer was weer geweldig, de grime ziet er zoals we gewend zijn van Traumatica weer geweldig uit. Hierdoor blijft Traumatica een van de beste scare events van Europa.

Wil je Traumatica bezoeken dan kan dat tot en met zondag 7 november 2021.

In de nieuwste aflevering van ScarePod is er onder andere een live verslag vanuit Traumatica in Europa-Park: