Vorige maand maakte de Efteling bekend dat Spookslot na deze zomer voorgoed de deuren zal sluiten. De attractie staat al sinds 1978 in het sprookjespark en het was niemand minder dan Anton Pieck die inspiratie haalde bij de Goirkese kerk in Tilburg. Dat weet Stadsnieuws Tilburg te melden in gesprek met Peter van Gestel.

Geluidsopnamen Spookslot

Halverwege de jaren 70 meldde zich een man bij de Goirkese kerk wat later Anton Pieck bleek te zijn. Pieck wilde geluidsopnamen maken van de uurslag van 12 uur. Van Gestel verteld: “Waar de geluidsopnamen voor gebruikt zouden worden wilde hij niet vertellen. Hij mompelde alleen iets over ‘een geheim project’.” Dit bleek later voor de hoofdshow van Spookslot te zijn. Een Eftelingmedewerker die toevallig in de buurt van de kerk woonde, tipte het team.

Bezoekers van Spookslot horen klokslagen aan het begin van de hoofdshow. Deze klank is dus afkomstig van de Tilburgse kerk. Van Gestel denkt dat de kerk ook voor andere inspiratie diende. Toen Peter jaren later de Efteling bezocht zag hij het: “Kijk eens naar de vorm van de zichtlijnen. De verhoudingen van de noklijn, de vervallen toren, het groen en die open ruimte daartussen zijn ongeveer hetzelfde als de situatie bij de kerk.” 

Lees het complete artikel via Stadsnieuws Tilburg.

Petitie

De aangekondigde sluiting van Spookslot deed een hoop stof opwaaien. Waar de een hoopte op behoud, wilde de ander juist een vervanging. Er is zelfs een petitie gestart waarbij zelfs Fons Jurgens aangaf verbaasd te zijn dat de attractie nog zo geliefd is. De teller staat op ruim 9500 handtekeningen.

De werkzaamheden voor het vernieuwde gebied inclusief de nieuwe attractie starten in de loop van 2022. Naar verluid hangt hier een prijskaart aan van 25 miljoen euro. Het project zal in 2024 voltooid moeten zijn.

 

Volg ons op de social media kanalen en mis niets meer over horror en Halloween:

Discord

Facebook

Instagram

Twitter

Youtube