Je laten onderdompelen in de vetste spookhuizen tijdens evenementen als de Halloween Fright Nights of Toverland Halloween Nights is iets waar wij allemaal van houden. Heb je nou niet genoeg aan deze veilige experiences? Lees dan vooral verder want hier staan alle toffe spookhuizen van Nederland.

Spookhuizen in Nederland - Huis Binnenveld - Huissen

Huis Binnenveld in Huissen

Het beroemdste spookhuis van Nederland. Niet alleen door de verhalen die rond gaan over dit huis maar misschien wel meer door de markante eigenaren van dit huis. Emile Ratelband heeft huis in zijn bezit gehad, maar door de verhalen die rond gaan over dit huis heeft hij dit verkocht aan Johan Vlemmix. Een vrouw die zichzelf heeft opgehangen, soldaten die er sneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog. En dus barst het er nu van de spoken. Op verzoek van Vlemmix heb ik hier ooit een aantal uur gespendeerd want de goedlachse Oranjefan wilde hier een heus spookhotel van maken. Hij wilde een maisdoolhof in de tuin rondom het huis maken en allerlei attributen inzetten om publiek te trekken.

Vlemmix had zelfs het idee om de nationale media uit te nodigen en zichzelf te begraven in een grafkist in de tuin om zo de media de stuipen op het lijf te jagen. Uiteindelijk is er niets van dit plan terecht gekomen doordat de buurt niet erg gecharmeerd was van de capriolen van de nieuwe bewoner. Wonder boven wonder heeft hij het huis inmiddels verkocht.

Spookhuizen in Nederland - Landgoed Kernhem in Ede

Landgoed Kernhem in Ede

Vlak bij de begraafplaats in het noorden van het Gelderse dorp Ede ligt Landgoed Kernhem. Ooit een middeleeuws kasteel waar in 1803 het landhuis is gebouwd op de fundering van het kasteel. Tegenover het landgoed ligt een laantje wat het bos in gaat richting een heuvel. De heuvel die je tegen komt, is een ouderwetse grafheuvel waar inwoners van Ede vroeger rituelen uitvoerden. Bij deze grafheuvel ligt een vreemde opvallende platte steen waar volgens de verhalen vroeger veel offers werden gemaakt. Wie tijdens volle maan om klokslag 0:00 een naald in de steen zou steken zou een drupje bloed uit de steen zien druppelen.

De locatie krijgt ook regelmatig bezoek van witte wieven volgens de oude legende. Het verhaal staat zelfs in de Suske & Wiske.

Spookhuizen in Nederland - Suske en WIske het witte wief

 

Spookhuizen in Nederland - Gevangenis Gravensteen Zierikzee

Gevangenis Gravensteen in Zierikzee – Één van de oudste spookhuizen

De in 1365 gebouwde gevangenis is de oudste in Zeeland. In 1524 is deze volledig gerestaureerd en in dit bijzondere gebouw werden een aantal van de allergrootste criminelen van Zeeland opgesloten. Een gedeelte daarvan heeft hier gezeten in afwachting van hun doodstraf. Volgens de lokale verhalen waren een aantal van hun niet van plan om deze locatie te verlaten en zouden tot op de dag van vandaag rondspoken in het pand. Er worden regelmatig schimmen en schaduwen waargenomen en horen mensen een soort laag gebrom die niet te verklaren is.

Spookhuizen in Nederland - Kasteel Waardenburg

Kasteel Waardenburg in Waardenburg

Een verhaal met een onduidelijk exacte locatie over Dokter Faust van Waardenburg.

Het was in dit Gelderse kasteel dat dokter Faust in de zestiende eeuw volgens de verhalen een pact sloot met de duivel, nadat het hem niet was gelukt de steen der wijzen te maken. Zeven jaar kreeg Faust alles wat hij maar wilde, daarna was zijn ziel voor de duivel. En zo geschiedde. Na zeven jaar kwam de duivel Faust halen, en sleurde hem aan zijn haren door het traliewerk heen naar buiten. De bloedsporen zijn nog altijd zichtbaar.

Spookhuizen in Nederland - Forteiland Ijmuiden

Forteiland IJmuiden in IJmuiden

In de monding van het Noordzeekanaal, bij IJmuiden, ligt een forteiland. Ooit gebouwd om Nederland te beschermen, iets waar de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog dankbaar gebruik van maakten. Nadien raakte het in verval, maar het is nog altijd te bezoeken. Een aanrader voor de liefhebber van spookverhalen. Al decennia doen verhalen de ronde over bewegende lichtvlekken en lichtbollen, raadselachtige stemmen en voetstappen na sluitingstijd en bezoekers die plots verstijven van schrik. Betreden op eigen risico.

Spookhuizen in Nederland - Duin en Kruidberg

Landgoed Duin en Kruidberg in Santpoort-Noord

Net onder IJmuiden ligt het landgoed Duin en Kruidberg. Een schitterend landhuis in een bijzondere omgeving. Een van de mooiere ‘spookhuizen’ om te bezoeken want de oorspronkelijke bewoner spookt hier nog rond. Grootondernemer en politicus Jacob Theodoor Cremer, die het huis begin vorige eeuw liet bouwen, nam bedienden mee vanuit Indonesië om op het landgoed te werken. Met hen reisde de geest mee van een man die door één van de personeelsleden van Cremer was gedood. Pas wanneer de moordenaar gestraft was, zou hij rust vinden. Na hem een tijdje lastig gevallen te hebben, kwam de geest er echter achter dat zijn doelwit onschuldig was. Vol berouw besloot hij bezoekers van het landgoed vanaf dat moment juist een veilig gevoel te geven. Wel zo prettig, want tegenwoordig is Duin en Kruidberg een hotel.

Ken jij nog mooie spooklocaties of heb je er één bezocht? Praat mee en mis niets meer over horror en Halloween via Discord.

Bekijk onze video’s op Youtube en vergeet ons niet te volgen op Facebook en Instagram.