Toverland mocht afgelopen zaterdag haar deuren weer openen met het halloweenevenement: Halloween Nights. Ondanks dat er geen nieuwe spookhuizen zijn geopend, hebben ze wel een enorme focus gelegd op het nog verder verbeteren van de Halloween Nights.

Helaas opent Toverland dit jaar dus geen nieuw spookhuis, wel hebben wij al eerder kunnen delen dat er een nieuw spookhuis zou openen in een latere editie.

Halloween Days

Om te beginnen, de Halloween Days. Een Happy Halloween event waarbij de kinderen dan ook echt centraal staan. Er is genoeg te beleven voor de kids en Toverland bezorgt ook met halloween een magisch dagprogramma. Wat er precies te doen is hebben we al eerder op een rijtje gezet. De show van Bertus en Japie is vervangen door een illusieshow met de naam: Bodega Mágica. Ik moet eerlijk zeggen dat ik Bertus en Japie ontzettend mis maar voor de kleinste halloweenfans is de nieuwe show echt meer dan voldoende.

In de pumpkin farm staat ook een klein podium waar 2 heksen een speciaal brouwseltje moeten maken, dit vooral erg leuk voor de allerkleinste kinderen. Daartegenover, ook nog op de pumpkinfarm, staat het magische pompoendoolhof. Dit is de overdagversie van Trapped waar kinderen op zoek moeten naar een magisch woord en daarin door vogelverschrikkers worden begeleid. Beide ervaringen zijn enorm leuk uitgewerkt voor de kinderen zodat zij ook een geweldige halloween kunnen beleven.

Fear Pass

Dit jaar heb ik gekozen om alle spookhuizen te doen met tijdsloten en niet met een Fear Pass. Ik vond de Fear Pass vorig jaar overbodig aangezien je alsnog in de wachtrijen van de huizen staat. Het werkt niet hetzelfde als een R.I.P. pass in Walibi Holland waar je wel extra betaalt om voor te dringen. Met vooraf bepaalde tijdsloten was het dit jaar prima te doen, daarbij helpt dat Maison de la Magie opent om 16:00 en Dollhouse en Fear the Woods om 17:00. Daardoor kun je dus al 3 experiences doen voor de parade.

Voor Trapped en Witches Forest moet je voor de beste ervaring toch even wachten tot het donker is, daardoor heb je meer dan genoeg tijd om alle scare zones goed te zien.

Spookhuizen

Maison de la Magie was, zoals altijd, echt weer fantastisch. Een enorm goed uitgedacht verhaal die ook enorm duidelijk wordt verteld. We hebben hem als een van de eerste gedaan om 16:15. Op de treinrit naar het huis na maakt het niet uit hoelaat je deze experience doet. Je komt aan bij een grote loods waar je gelijk naar binnen gaat en daarbinnen is een enorm gedetailleerd huis gebouwd waarvoor je in de wachtrij staat. Je gaat naar binnen met kleine groepjes waardoor iedereen een volle ervaring heeft. Elke kamer is vol aandacht en liefde gedecoreerd en dat merk je aan de algehele beleving. Een erg goed spookhuis dus!

Vervolgens hebben we Fear the Woods gedaan. Normaal een afgezaagd, donker spookhuis met veels te veel rook. Dit jaar heb ik een bijzonder goede ervaring gehad. Meerdere acteurs in dit huis waren spot on en een had zelfs in een groep van 5 man, 3x een perfecte timing. Chapeau! Een topervaring en dat terwijl het huis pas net geopend was. Ik denk dat de afwezigheid van rook (omdat de rookmachines stuk waren) enorm heeft geholpen met de algehele ervaring. Dus Toverland; laat die rookmachines uit en je hebt een top spookhuis!

Niet veel later was het onze beurt in Dollhouse. Dit huis is gebouwd in Villa Fiasco en ziet er normaal vluchtig gebouwd uit. Iets dit jaar heeft mijn mening veranderd over Dollhouse. Ook bij dit huis had ik dit jaar een enorm goede run! Ik weet niet waar het precies aan heeft gelegen maar ik heb echt een ontzettend goede ervaring gehad. De grime is verbeterd in dit huis en de acteurs waren op meerdere plekken echt spoton. Een verbeterpunt zou zijn dat de toeter die een van de acteurs heeft echt veel te luid is. Ik had een piep in mijn oor. Dus of een iets minder harde toeter of meer afstand van de acteur tot de bezoekers. Verder, een top run dit jaar!

Eenmaal later op de avond dat het wat donkerder was, was het onze beurt voor Trapped. De afgelopen coronajaren heeft hier een aangepaste versie gestaan met een vaste looproute en vorig jaar stond hier 20 years of fear. Nu is Trapped terug en beter dan ooit. Met een beter voorverhaal (die ontzettend interactief is, hierover later meer) en verbeterde licht en geluidssfeer is dit huis nu echt wat het altijd al had moeten zijn: Pure Terror! Heerlijk. Ik ben totaal 18 minuten binnengeweest en acteurs die houden je op het verkeerde pad totdat zij vinden dat je de uitgang mag vinden. Echt fantastisch, we werden opgesplitst, opgejaagd en op het verkeerde pad gezet waardoor je echt een enorme terror ervaring beleeft. Wat Toverland dit jaar met Trapped heeft gedaan is fantastisch en een voorbeeld voor hoe het moet! Steek die maar in je zak Toverland!

The Witches Forest hebben we als laatste gedaan en sinds dat de route is omgedraaid vind ik dit echt een van de beste experiences die Toverland te bieden heeft. Steeds vaker zie je een heksenthema in een bos ontstaan en steeds vaker merk je dat de kwaliteit er niet naar is. Bij Toverland is dat wel anders, Witches Forest is een enorm goed uitgedachte walktrough met scares die je op sommige plekken echt niet verwacht. Door goed met licht te werken is het hele pad gelijktijdig goed verlicht en zie je niet wat je staat te wachten. Witches Forest is een van mijn favorieten om te doen in Toverland. Wel moet je deze experience echt pas doen zodra het donker is!

Er zijn geen nieuwe huizen bij gekomen dit jaar in Toverland maar er is echt enorm goed nagedacht over het verbeteren van de bestaande huizen, dat is ook hoe het moet. Laat je oude huizen niet vervallen maar zorg voor een betere ervaring jaar op jaar. Ik heb in elk huis genoten en dat heb ik niet eerder gehad in Toverland. Normaal vond ik Trapped en Fear the Woods de minst leuke huizen maar dit jaar staat Trapped bovenaan en ik twijfel zelfs om terug te gaan om dat huis nog een aantal keer te kunnen beleven!

Scarezones

Ook is er dit jaar aandacht besteed aan de bestaande scarezones, een immersievere beleving door middel van shows en het samenwerken van de acteurs. In Fiesta de los Muertos is de ofrenda verplaatst naar het midden van het water waardoor de doorloop beter is en de show ook meer logica heeft. De acteurs zijn beter ingewerkt en buiten al het dansen om hebben ze ook zeker sterke scare momenten

DesTroy is dit jaar ook verbeterd met een intensere licht en vuurshow die om de 10 minuten draait. Acteurs zijn hier op ingespeeld en laten een angstaanjagende indruk achter. Bij Shadows of the Sea is niet echt iets aangepast maar de grime was spot on. Morgana’s Frozen Knights blijft een toffe zone en heeft dit jaar ook een extra showmoment die veel immersiever lijkt dan voorgaande jaren. Acteurs zijn daar ook heel goed op elkaar ingespeeld en de grime is weer wat realistischer.

Het enige wat ik dit jaar wat minder vond was de zone Cirque. Cirque is een zone waar je een in en uitgang hebt. Om deze reden stonden we in de rij om naar binnen te gaan bij deze zone en werd het meer een walktrough waar we in polonaise doorheen gingen. De cakewalk die voorgaande jaren in Cirque stond was het eerste weekend niet aanwezig maar zal vanaf aankomend weekend de terugkeer maken. Ik ben benieuwd wat dat voor de capaciteit gaat doen. Omdat we door deze zone in een rijtje liepen kregen de acteurs niet echt de kans om te shinen wat enorm zonde is want veel van de acteurs zaten enorm goed in hun rol.

Parade en Vuurwerk

De Toverland Halloween Nights beginnen met een parade om 18:30, een van de poortwachters is verdwenen en zodra 2 andere poortwachters de kluis vol duistere magie openen om hun collega te redden, breekt de hel los. Alle monsters ontsnappen en lopen op de muziek een prachtige parade. Deze parade is volledig te zien op ons YouTube kanaal!

Om de Halloween Nights af te sluiten is een vuurwerkshow neergezet. Het begin van de vuurwerkshow is enorm goed en leuk met wat effecten die ik niet eerder heb gezien. Op de helft van de show lijkt het veel herhaling te zijn en ik vind het jammer dat er niet alleen maar halloween muziek wordt gebruikt om de show te ondersteunen. Ondanks dat is het weer een heerlijke afsluiter.

Na de show krijg je de kant om met vele acteurs op de foto te gaan, voorheen was dat altijd bij de uitgang en moest je van zone tot zone lopen. Nu hebben ze specifieke plekken aangewezen en is heel Port Laguna een plaats geworden voor een fantastisch foto moment. Dit werkt stukken beter en de acteurs zijn ook beter uitgelicht.

Conclusie

Ik heb een fantastische dag in Toverland gehad. Jaar op jaar verbetert dit park meer. Dat is enorm leuk om te zien. Trapped was dit jaar veruit mijn favoriet. De acteurs zaten er zeer goed in, overal trouwens. Je merkt echt dat Toverland wilt verbeteren en aandacht besteed aan de acteurs. Ook nog even een enorme pluim voor de grime, de acteurs waren enorm goed gegrimeerd en de applicaties verbeteren elk jaar met Toverland mee wat enorm bijdraagt aan de immersieve ervaring die Toverland neerzet. Super gedaan dit jaar!

Overtuigd? Ja? Koop je tickets via deze link!

Luister nu ook de ScarePod over Toverland: