Op zaterdag 15 oktober zijn de Scream Nights in Rastede weer gestart. Dit is een kleinschalig onafhankelijk evenement bij een Beach Club op een vrij afgelegen plek in Duitsland. Dennis en Beau van ScareZone waren erbij.

Sfeer

Scream Nights vindt plaats bij een beach club die normaliter gebruikt wordt voor grotere evenementen en festivals. Bij binnenkomst loop je over het zand heen richting de cocktailbars. Daar staan meerdere tenten en vuurkorven waardoor je lekker droog en warm kunt staan. Er is een DJ aanwezig en eens in de zoveel tijd wordt er ook een dansoptreden gegeven op de dansvloer.

Een stukje verderop kan je echt het Scream Nights gebied betreden. Dit is op het eerste oog een vrij klein gebied aan de rand van het evenemententerrein. Eenmaal binnen zijn meerdere fotopunten, een merchandise shop, 2 escape games en 2 spookhuizen te vinden. Er zijn wel 3 spookhuizen/walktroughs aanwezig maar ‘Puppenmacher’ is alleen te betreden door eerst in ‘Happy Fleisch’ te gaan.

Verder is er op het kleine plein spannende muziek en licht die de sfeer versterken en er staat een groot doek waar je aftermovies van de voorgaande edities op kunt bekijken. Overal op het gehele terrein lopen scare actors rond die zeer interactief met de bezoekers omgaan.

De sfeer is festival achtig maar toch heel warm en vertrouwd neergezet, waardoor je echt met een lekker gevoel van Scream Nights aan het genieten bent.

Spookhuizen/Walkthroughss

Hopes End Asylum: Parasit

Alle huizen op dit evenement staan in de openlucht, wat ze technisch gezien allemaal walktroughs maken. Hopes End Asylum heeft alleen zo ontzettend veel echte ruimtes waardoor we deze kunnen beschouwen als een spookhuis. In dit asylum worden verschillende experimenten uitgevoerd met de patiënten door dokter Schmertmann. Het ene experiment nog gruwelijker dan de ander. Je komt zo langs verschillende scenes waarbij langzaam maar zeker steeds duidelijker wordt dat een experiment met parasieten extreem mis is gegaan en alle patiënten volledig veranderd zijn. Om de uitbraak te stoppen moet het hele asylum afgebrand worden.

Scream Nights heeft hier echt iets enorm knaps neergezet. Ze bouwen alles binnen een maand op en qua decoratie ziet het huis er echt gelikt uit. Elke kamer is mooi gedecoreerd wat helpt met de storytelling, ook is er voldoende nagedacht over de techniek. Sommige scenes in het huis zijn echt heel gaaf uitgewerkt wat de algehele ervaring enorm omhoog trekt. Er zijn vrij weinig scare actors waardoor je op sommige plekken, waar echt prima een scare had gekunt, geen scare kreeg. De scare actors die er waren deden het vol passie wat je als bezoeker ook meekrijgt.

Ik vond Hopes End Asylum een erg leuk huis waar nog wel veel ruimte voor verbetering in zit. Gelukkig wilt Scream Nights heel graag groeien en verbeteren zodat ze jaar op jaar een beter event kunnen neerzetten.

Happy Fleisch

Dit huis draait om een fabriek waar supergezond, veganistisch vlees vol vitaminen wordt geproduceerd. Ook zit er een geheim ingrediënt in, als je er eenmaal achter bent wat dat is, zal je dat echter niet kunnen na vertellen. Happy Fleisch is gelegen in een bos waardoor het ook een walkthrough is. Het verhaal klopt omdat de fabriek geheim moet blijven en daarom zo afgelegen mogelijk moet liggen.

Happy Fleisch is het langste huis wat Scream Nights je kan bieden. Zeker 10 minuten lang loop je door deze walkthrough heen. Van veel verschillende scare plekken in het bos tot mooi aangeklede huisjes. Dit is een pop-up walktrough zoals je het mag verwachten. Er waren hier ook minder scare actors dan wat je zou verwachten maar de acteurs die aanwezig waren hebben vaak dubbele of driedubbele scares kunnen pakken. Het pad loopt dan ook erg slim in elkaar zodat je echt met grote tussenpozen weer dezelfde acteur tegen kunt komen.

Dit huis was erg leuk maar ik miste een beetje de eindscare. Je loopt aan het einde van Happy Fleisch direct de wachtrij van Puppenmacher in, wat een onwennig einde is van een walktrough. Wel loopt de capaciteit zo goed door dat je gelijk door kon naar de volgende waltrough. Wederom was er enorm veel potentie tot een goede scare in verschillende kamers die niet gebruikt werden. De organisatie zei wel dat ze daarin afwisselen om telkens een andere ervaring te kunnen bieden.

Puppenmacher

Deze walktrough volgde dus gelijk op na Happy Fleisch waardoor het niet per sé als een eigen walktrough voelde. Puppenmacher gaat om een poppenmuseum waar de meest realistische mensachtige poppen staan. Je komt langs verschillende museumachtige ruimtes waarna je een kijkje kunt nemen in de werkplaats van de poppenmaker, waar je achter de gruwelijke waarheid komt van de poppen.

Puppenmacher stond er op dezelfde manier bij als Happy Fleisch, veel bos stukjes met een aantal scares en tussendoor telkens kleine stukjes indoor huisjes. Ook omdat de poppenmaker hier woont moet het diep in het bos liggen zodat hij zijn geheimen goed kan bewaren, dat maakt het lopen door het bos weer logisch. Hier waren ook weer veel potentiële scares die niet gebruikt werden, de scares die wel gebruikt werden waren erg leuk en sommige waren echt heel sterk.

Ik vond Puppenmacher persoonlijk te overbelicht waardoor veel van de spannende ervaring al snel weg valt. Ook omdat je deze walkthrough gelijk doet achter een andere walktrough aan, voelt het minder als een eigen experience, wat dan wel weer jammer is. Ondanks dat zaten de scare actors er lekker in en deden een aantal scares die vrij uniek waren.

Escape Games

Op het terrein zijn 2 escape games aanwezig: Hell’s Kitchen en Die Erwecknung. Dit zijn beide 7 minuut durende escape games met 1 kamer op ongeveer 6 vierkante meter. De verhalen achter de kamers zijn wel ontzettend goed uitgedacht en dat schijnt ook terug te komen in de games.

Helaas hebben wij deze escape games niet kunnen spelen deze avond maar ik heb bezoekers gesproken die speciaal voor die ervaringen elk jaar weer terug komen. De oranisatie van Scream Nights heeft ook al aangegeven dat ze elke avond weer uitverkocht raken en dat is een heel goed teken dat de games echt de 5 euro per stuk waard zijn.

Final Showdown

Aan het einde van de avond heeft Scream Nights nog een laatste verassing in petto: de Final Showdown. Er start een parade met alle aanwezige acteurs onder begeleiding van muziek en vuureffecten. Op een gegeven moment staan alle acteurs verzameld en staan de bezoekers er in een kring omheen. Dan valt plots de muziek uit en staat alles even stil, vervolgens start de muziek, een harde knal met vuurwerk en rennen alle acteurs richting de bezoekers. Een onverwachtse, knaller van een eindscare. De opvolgende 3 minuten worden gevuld met muziek en een kleinschalige vuurwerkshow terwijl de acteurs nog over de hele zandvlakte lopen.

Conclusie

Ik vond Scream Nights enorm leuk om een keer bezocht te hebben. Het heeft de juiste sfeer en voor een kleinschalig onafhankelijk evenement zetten ze een kwalitatief en professioneel evenement neer. De huizen zijn leuk om te bezoeken en de inclusieve eindshow zorgt voor een echt einde wat je vaak mist bij openlucht evenementen. Wel moet je vrij goed Duits kunnen spreken om het hele event mee te krijgen. Lang niet alle acteurs spreken Engels en de Escape Games zijn ook volledig in het Duits.

Ik zou niet zo snel heen en weer rijden voor dit evenement, het zit richting het noorden in Duitsland. Vanaf Groningen is dit nog goed te doen maar wij waren al snel 3 uur onderweg zonder te stoppen. Wel was het heel goed te combineren met het halloween evenement in Heide Park waar wij eerder dit weekend al een review over gechreven hebben. Heide Park en Scream Nights zitten ongeveer op een uurtje afstand van elkaar. Als je die 2 events op deze manier met elkaar combineert heb je gegarandeerd een leuk weekend gevuld met de heerlijke halloweensfeer.

Tickets

Scream Nights is nog te bezoeken op 21, 22, 28, 29 oktober en 5 november.

Tickets kosten:

  • 25 euro voor een standaardticket, daarbij krijg je de 3 standaardhuizen.
  • 30 euro voor een escape ticket, daarbij krijg je de 3 standaardhuizen en een van de escape games naar keuze.
  • 55 euro voor een V.I.P. ticket, daarbij krijg je de 3 standaardhuizen, een van de escape games naar keuze, een t-shirt naar keuze en mag je staan in een speciale rij waardoor je niet hoeft te wachten in de reguliere rij.

Koop nu je tickets op de website van Scream Nights!