Yes we mogen weer. Op maandag 24 oktober bezocht ik de Halloween Days en Halloween Nights in Attractiepark Toverland. Vorig jaar bezocht ik het evenement voor de eerste keer. Ik zal dan ook proberen om enkel mijn nieuwe bevindingen te noemen en niet in herhaling te vallen.

Na het parkeren op de achterste parkeerplaats liep ik iets voor 15:00 uur het attractiepark binnen. Hierdoor kon ik vrijwel direct de nieuwe show bekijken in het gebied Port Laguna. Illusieshow Bodega Mágica vond ik wel gelijk een stuk minder dan de Bertus & Jaapie show van vorig jaar. Waar de show vorig jaar nog lekker melig en boeiend was, is Bodega Mágica een stuk serieuzer en uiteraard meer gefocust op de illusies. Hoe goed beide heren ook hun best deden, het presenteren en uitbeelden van de show vond ik niet echt overtuigend en op sommige momenten wat traag. En de illusies ken ik inmiddels wel. Iemand kruipt in een box en boem, hij is verdwenen. Voor mij was het niet boeiend genoeg en zelfs een stapje terug vergeleken met vorig jaar.

Het fijne van Toverland zijn de foodtrucks achter boomstamattractie Expedition Zork. Dit redelijk uitgebreide aanbod aan gerechten is kwalitatief gezien prima. En het is er redelijk rustig waardoor je vrijwel direct aan de beurt bent.

De Pumpkin Farm is dit jaar verplaatst naar de andere kant van het pad. Het gebied vol met pompoenen en nu onderdeel van de speeltuin in het Land van Toos. Er is hier veel meer doorstroming en genoeg plek om even lekker tot rust te komen. Hoewel dit gebied een eigen horeca heeft is het ook ideaal om vanaf de foodtrucks wat te bestellen en lekker in de farm te gaan zitten. Ja, vergeleken met vorig jaar is de Pumpkin Farm nu echt wel verbetert. Erg fijn om je hier even terug te trekken. Ook buiten de farm zijn er op verschillende plekken in het park bouwwerken te zien voorzien van honderden pompoenen. Ik hou er van.

Parade

Vanwege de coronamaatregelen was de parade even niet te zien. Dit jaar is die terug en daardoor is het ook gelijk de eerste keer dat ik hem live zie. Voorzien van een mooi plekje voor het podium begon om 18:30 uur de show. De griezels breken los en na een geweldige introductie begeleid door epische muziek lopen alle karakter een rondje door Port Laguna waarna ze bij het tweede rondje stuk voor stuk afsplitsen naar hun eigen zones en spookhuizen. Zo hoor je een Halloween event te starten. Een geweldige opening waarbij ook het publiek in een klap hoog in zijn energie zat. We gaan beginnen aan de Halloween Nights. Zin in!

Spookhuizen

Op Fear the Woods na heb ik gewoon weer alle spookhuizen gedaan. Ik begon om 16:15 uur al met Maison de la Magie. Dit huis blijft gewoon prima. Met een iets andere ontvangst dan vorig jaar starte de route. De acteurs zaten er gelijk lekker in. Ik merk wel dat de scares nu wat voorspelbaar beginnen te worden dus de verrassing was er een beetje af. Totdat er op ongeveer drie kwart van het huis complete duisternis ontstond. Ik zag geen hand voor ogen en vrijwel direct dacht ik: ‘Dit was vorig jaar niet en klopt dit eigenlijk wel?’ Stapje voor stapje zag ik eindelijk weer wat licht aan het einde van de duisternis. Later bleek inderdaad dat deze duisternis niet de bedoeling was. Maar geluk bij een ongeluk, ik vond het wel wat hebben. Van mij mogen ze dit erin houden!

Het tweede huis was Dollhouse. Deze is net als vorig jaar te vinden in funhouse Villa Fiasco. Ik liep achter een groep ontzettend bange meiden aan die zich bij elke scare echt kapot schrokken. Net als mijn oren trouwens. Ondanks dat ik achteraan liep heb ik wel echt genoten van de run. De scare actors wisten ook mij te vinden. En wat zagen ze er weer goed uit zeg. Ik blijf het bijzonder mooi vinden hoe ze deze levende poppen een porseleinen uitstraling kunnen geven.

Het derde huis, of ja eigenlijk een mate, was Trapped. En wat was deze verrassend goed zeg. Ik hoorde al de nodige verhalen maar probeer altijd mijn verwachtingen redelijk neutraal te houden om eventuele teleurstellingen te voorkomen. Maar die kwamen er zeker niet. Na een geweldig verhaallijntje sprong er een reusachtige rat bij ons in de ruimte waarna ik starte met de maze. Het harde geluid, de felle verlichting, het geluid van kettingzagen en de paniek van alle bezoekers maakte dit tot een grote chaotische bende. Maar dan wel positief bedoelt, want wat was Trapped een verademing om doorheen te lopen. Goeie paden werden geblokkeerd door grote ratten waardoor het ontzettend lang duurde tot ik weer veilig buiten stond. Decoratie was er niet groots maar dat hoefde ook niet. Het klopte gewoon en dit was echt de verrassing van de avond.

Als laatste was Witches Forest aan de beurt. Door een tijdelijke sluiting vanwege slecht weer moest de achterstand aan bezoekers worden ingehaald. Elke minuut werd er een groep van ongeveer 10 personen het bos in gestuurd. De eerste scare waar ik vorig jaar zo van schrok miste ik deze keer. Zal je natuurlijk net zien. Dan ben ik er nu op voorbereid, komt die niet. Afijn, we duiken het bos in en de heksen stonden ons al op te wachten. Het was echt zo gaaf hoe de heksen eruit zagen en hoe ze bewogen. Ik begon haast te geloven dat ik hier met echte heksen te maken had. De scares waren weer spot on en ze hadden me zelfs een keertje te pakken. Op sommige punten probeerde ik wat te vertragen zodat de groep voor mij wat verder door liep. Allemaal niet heel ideaal maar alsnog was het prima te doen. Wederom weer erg genoten van deze walkthrough.

Vorig jaar zei ik het ook; de tijdsloten werken hier in Toverland echt prima. Ik heb nergens lang hoeven wachten. Het park heeft dit echt goed onder de knie. Hulde! En ik vergeet daarbij zeker de scare actors niet, want wat hebben ze deze avond weer lekker kunnen timen met hun scares.

Zones

De zone Cirque blijf ik ook dit jaar weer geweldig vinden. Ik hou van de verschillende karakter die daar lopen en wat zien ze er stuk voor stuk gaaf uit. Het grote voordeel met vorig jaar is dat bezoekers nu niet perse in de rij van de Cake Walk hoeven te staan. Enkel als ze hem willen doen uiteraard, want voor de rij begint kan je afslaan om zo de zone verder te lopen. Of nou ja zone, ik vindt het eigenlijk nog steeds een walkthrough. De uitgang was iets verlegd waardoor ik nu wat verder moest lopen.

DesTroy vond ik dit jaar weer erg goed en altijd leuk om even te blijven plakken. De mooie lichteffecten in het gebied en op houten achtbaan Troy maakt het een genot om te blijven kijken. De karakters zagen er weer mooi uit en leuk dat ze soms een groep vormen om zich te verplaatsen naar de andere kant van de zone. De scare die daaruit volgt blijft heerlijk om te zien. Zeker in combinatie met de vlammen en muziek.

Shadows of the Sea blijft een redelijk klein, smal maar ontzettend mooie en sfeervolle zone. De rookeffecten en de belichting maakt het een genot om hier doorheen te lopen. In de zone zijn bijzondere mooie en een aantal originele karakters te vinden. Dit blijft toch wel een van mijn favoriete zones hoor. Heerlijke geluidseffecten ook.

Morgana’s Frozen Knights blijft een bijzondere zone. Er lopen vette karakters rond die allemaal stuk voor stuk een goeie scare kunnen geven. De troon met Morgana staat nog steeds op dezelfde plek als vorig jaar waardoor er wederom opstoppingen plaatsvinden op dit relatief smalle stuk. Ik kwam er wel doorheen maar echt lekker loopt het nog niet daar. Wat ik dan wel weer vet vond was de scare die Morgana gaf. Door middel van blacklight veranderde haar gezicht en bliezen machines lucht en rook. Dit had ik vorig jaar gemist.

In Fiesta de los Muertos was het weer gezellig. Met de verplaatsing van het altaar naar het eilandje bij de fonteinen ontstond er meer ruimte op de paden. Dit was een erg slimme zet. Zo ontstond er niet alleen maar een betere doorstroming maar kwam het altaar ook meer tot zijn recht. Een win/win situatie als je het mij vraagt. Hoewel het thema mij niet altijd even aanspreekt kon ik de zone deze keer wel meer waarderen dan vorig jaar. Misschien lag het aan mij maar ik vond de verlichting sterker. De groepsscare had ik vorig jaar nog gemist maar deze keer bleef ik lang genoeg in de zone om het te zien. Met lekkere geluidseffecten werd ook hier met blacklight gespeeld waardoor er meer grime op het gezicht van de acteurs zichtbaar werd. In combinatie met het vuur vond ik het een hele vette toevoeging.

Conclusie

Toverland heeft wederom een geweldig Halloween-event neergezet. Zonder grote veranderingen heeft het park mij verrast. Door meer puntjes op de i te zetten voelt het event nog completer aan. Mede door een abonnement heb ik gewoon voor een laag bedrag de gehele avond plezier gehad. De huizen en zones waren weer net even beter dan vorig jaar. De zones waren vermakelijker dan ooit. Er hangt een ontzettende goeie sfeer en met de afsluiting van een grote vuurwerkshow blijft Halloween Nights voor mij nog steeds het beste Halloween-event wat we hier op dit moment hebben in Nederland. Ben je nog nooit tijdens Halloween in Toverland geweest? Bij deze raad ik het je ontzettend aan.

De Halloween Days en Nights zijn nog te bezoeken tot en met maandag 31 oktober en op zaterdag 5 oktober. Entreetickets en spookhuizen bestel je hier.

Heb jij ook een evenement bezocht en wil je graag een review schrijven? Dat kan! Stuur je review naar redactie@scarezone.nl en wie weet staat jouw review binnenkort hier op de website.