Althans, dat stelt een psycholoog. Voor online publicist Psychology Today heeft de Nederlandse Llewllyn E. van Zyl, Ph.D onderzoek gedaan naar de voordelen van een bezoek aan een horror experience.

In het Belgische Leuven bezocht Van Zyl een experience van Quietus Horror: een horror theatergroep. Na deze nieuwe ervaring realiseerde de psycholoog een aantal positieve effecten op zijn mentale gezondheid.

De zeven realisaties van Van Zyl

Zo kwam Van Zyl erachter dat de verwachtingsvolle opwinding leidt tot het aanmaken van stresshormonen zoals adrenaline en cortisol. Het aanmaken van deze hormonen zorgt voor het vrijlaten van opgebouwde emoties en stress. Andere studies bevestigen dat het opzoeken van deze stress in een veilige omgeving uiteindelijk resulteert in een betere emotieregulatie en stressvermindering. Ook ondervond hij dat het voltooien van zo’n spannende experience een gevoel van voldoening geeft.

Het zit niet in iedereens wezen om expres angst en spanning op te zoeken. Van Zyl wijst ons er echter op dat het doorstaan van deze oncomfortabele en enge situaties helpt bij het versterken van iemands veerkracht en doorzettingsvermogen.

Ten derde ervaarde de psycholoog een verhoogd bewustzijn. Dit kwam doordat hij continu op zijn hoede was en veel zintuigelijke triggers te verduren kreeg.

Het doorstaan van een horror experience kan volgens Van Zyl haast gezien worden als een vorm van blootstellingstherapie. De psycholoog stelt dat het aangaan van je angsten in een gecontroleerde setting helpt bij het overkomen hiervan. Je weet dat de gebeurtenissen niet echt zijn. Hierdoor kan je oefenen met het verminderen van angsten zonder daadwerkelijk gevaar te lopen.

Het delen van een unieke ervaring zoals een scare event kan tevens helpen bij het versterken van sociale banden en steun. Ook word je tijdens zo’n evenement geconfronteerd met wie jij echt bent en leer je jezelf en je angsten beter kennen. Bovendien is het bezoeken van een scare event goed voor je emotionele verwerking. Dit kan leiden tot de vermindering van angststoornissen.

Disclaimer

Hoewel Van Zyl een gecrediteerd psycholoog is met meerdere boeken en artikelen op zijn naam, is dit artikel niet peer-reviewed. Dat betekent dat de resultaten uit dit artikel niet bekeken en beoordeeld zijn door vakgenoten, die het vervolgens met de psycholoog eens waren. Dit doet af aan de wetenschappelijke relevantie van dit artikel, maar dat maakt het niet minder interessant om te lezen!

Heb jij positieve veranderingen ervaren na een horror experience zoals die van Quietus Horror? Laat het ons weten in de comments of op social media!