Deze review is geschreven vanuit mijn oogpunt en is een momentopname die gebaseerd is op 30 september 2023 tijdens Traumatica.

Afgelopen zaterdag was het dan zover, mijn eerste bezoek aan Traumatica. Eigenlijk heb ik hier nooit echt slechte verhalen over gehoord en dus bezocht ik het event met hoge verwachtingen. En nu hoor ik je misschien denken: ‘De titel doet vermoeden dat je het geen goed event vond’. Dat is zeker niet het geval. Ik vond het een goed event maar zag ook zeker veel punten wat verbetert kan worden.

Traumatica speelt zich grotendeels af op een terrein naast Europa-Park. Bij aankomst viel mij op hoe strak het georganiseerd was. Er liep veel crew rond wat alles in goede banen leidde. Bezoekers met reguliere tickets konden links aansluiten in de rij en de bezoekers met een Shoxterpass, wij dus, konden rechts aansluiten. Ondanks de drukte stonden we eigenlijk redelijk snel voor de poort van Traumatica dus dat was allemaal top.

Festival

De poorten gingen open en we betraden de wereld van Traumatica. Doordat het event op een apart terrein stond voelde het echt aan als een festival. Er stonden uiteraard spookhuizen en verschillende podia, maar er was ook veel keuze in horeca. Zo stonden er aan de rechterkant verschillende foodtrucks en waren er genoeg punten om drankjes te bestellen. En hier alvast een tip van de redactie: De Jack Daniëls burger was prijzig maar echt lekker. Zeker het proberen waard.

Over het hele terrein liepen scare actors rond die niet persé vast in een zone stonden. Zij konden zich dus vrij over het terrein bewegen. En dat had eigenlijk wel iets, want ze konden zich hierdoor echt mengen tussen het publiek. Officieel waren er wel soort van zones op het terrein. Zo vond je aan de ene kant een zone dat was afgedekt met allemaal doeken. Aan de andere kant was er een zone/walkthrough met wrakstukken. Hier moesten bezoekers sowieso doorheen om bij een van de huizen te komen. De zones hadden voor mij geen toegevoegde waarde. Waar ik aan de ene kant van het terrein juist een beetje uit de sfeer werd getrokken kon ik aan de andere kant juist helemaal geen scare actors spotten. Op deze manier mogen de zones van mij gewoon lekker wegblijven.

Waar ik juist wel een zone wilde zien was in het stukje park. Het themadeel Griekenland was namelijk opengesteld tijdens Traumatica. Spookhuis The Last Stand was hier onder andere te vinden, samen met een paar opengestelde attracties. En dat klinkt op voorhand als een leuke toevoeging. In de praktijk was het er erg uitgestorven en werd ik weer uit de wereld van Traumatica gehaald. Ik denk dat een zone hier zeker van waarde had kunnen zijn.

Spookhuizen

En dan de hoofdattracties van Traumatica, de 7 spookhuizen. Vanwege de Shoxterpass, een soort R.I.P. Pass, waren we overal lekker snel aan de beurt en konden we bepaalde huizen nog eens doen doordat we aan het begin eerst aansloten in de reguliere rijen. Zeker aan te raden op deze manier.

We begonnen met Wax Museum en daar heb ik eigenlijk niets op aan te merken. De lengte was goed, leuk decor, goede verdeling aan acteurs en soms wat te donkere stukjes. De scares vond ik in de meeste gevallen wel te voorspelbaar.

Tarot House vond ik gelijk de beste van de avond. Het begint met een mini-voorshowtje waarna er een spiegeldoolhof komt. Ik denk dat ik vooral de afwisseling van dit huis zo goed vond. Er zijn veel verschillende ruimtes en de uitbeelding van het moeras vond ik leuk gedaan.

Ik zal niet elk huis gaan uitlichten nu maar wil nog wel even benoemen dat Grim’s Funhouse ook best een leuk huis is. Ik hou van die momenten dat je ergens tegenaan loopt wat je niet verwacht. Er kwam een moment dat ik de indruk kreeg dat het einde van het huis was bereikt. Maar er volgde nog een leuk toetje.

Bovenstaande huizen vond ik wel de leukste om doorheen te lopen. De andere 4 huizen was ik toch minder positief over. De 2 nieuwste huizen vond ik zelfs wat tegenvallen. Unknown voelde soms wat raar en simpel aan. Ik had niet zoveel met het decor wat voor mij als tijdelijk aanvoelde. Er zaten wel een paar momenten in dat ik dacht ‘Oké dit had ik niet verwacht’, op een positieve manier. Iets met uit de klauwen gewassen animatronics. Het was denk ik vooral lekker Duits en over de top. Ik denk dat dit de beste manier is om het te beschrijven.

Het andere nieuwe huis was The Last Stand. Dit vond plaats in de wachtrij van waterachtbaan Poseidon. Tja, schieten op freaks kan best leuk zijn maar ook dit voelde weer, wat in dit geval logisch is, erg tijdelijk aan. De scare actors reageerde verder prima hoor zodra ze geraakt werden maar ik had er misschien meer van verwacht: Beter decor, een wapen wat het 100% doet en dus niet alleen tijdens de tweede helft en ik vond de lengte van de experience ook wat aan de korte kant.

Weet je nog dat ik net zei niet elk huis uit te gaan lichten? Doe ik het stiekem toch. Petting Zoo vond ik echt de minste van allemaal. De scene’s zagen er best leuk uit maar er waren veel te weinig scare actors die ook nog eens veel te weinig deden. Ik zag hier zo veel locaties die perfect waren om een scare uit te voeren, helaas bleef dat allemaal uit.

Nou vooruit, laat ik Skin Deep dan ook maar meepakken. We zaten hier tussen 2 runs in wat als resultaat had dat het in veel gevallen net niet was. Soms kwam er een scare maar het voelde ook echt alsof de scare actors niet verwachtte dat er nog 3 personen langsliepen. Al met al was het een redelijk huis wat niet persé tegenviel maar ook niet iets waardoor ik werd weggeblazen.

Shows

Verdeeld over de avond waren er verschillende shows te zien. Dat kan voor een leuke afwisseling zorgen als je een beetje van de shows bent. Zo was er een vuuract wat nog best vermakelijk was om even bij stil te blijven staan. Op een later moment was er een soort van freak show waarbij allemaal rare fratsen werden uitgevoerd zoals nietjes in iemand zijn gezicht nieten, spijkers in een neus slaan etc. Je moet er van houden maar ik vond het niet boeiend genoeg helaas. Het erge is misschien zelfs dat het mij niet eens shockeerde. Dit soort acts heb ik al redelijk vaak online voorbij zien komen waardoor de nieuwigheid er voor mij misschien wel af is. En persoonlijk vind ik het ook niet passen op een event als deze.

Op het terrein staat ook een grote circustent. Hier word op 2 momenten een show opgevoerd. Ik zag de laatste show maar vond hem erg lang duren. 3 acts vond ik nog wel boeiend om te zien maar bij al het andere kon het mij niet echt boeien. De show is echt bedoelt als capaciteitsmonster voor Traumatica maar van mij mag het allemaal echt wel beter. Het was een opeenvolging van verschillende acts maar een echte show was het eigenlijk niet. Als het een show was geweest van ongeveer 30 minuten, dan had ik het wellicht al beter behapbaar gevonden. Nu vond ik hem echt te lang.

Conclusie

Traumatica is een event wat een echt festivalsfeertje uitstraalt. Bij een bepaald park in de polder ben ik daar eigenlijk totaal niet van maar Traumatica laat zien dat horror en festival wel degelijk samen hand in hand kunnen gaan op een goede manier. Ik heb mij er in ieder geval prima vermaakt. Het bombastische wat ik uit verhalen hoorde bleef echter wel uit bij mij. Dat maakt dit event nog steeds leuk en op bepaalde punten tof maar het is niet iets wat ik jaarlijks moet bezoeken. Het grootste hekelpunt was misschien wel het vele gebruik van animatronics in de spookhuizen. Voor een eerste scare kan dit best leuk zijn maar ik kwam het in elk huis op meerdere momenten wel tegen, waardoor de magie en het effect wel verloren ging. En Traumatica, doe alsjeblieft iets aan de kwaliteit van de shows.

Benieuwd wat dit allemaal gaat betekenen voor de score? Scroll dan snel naar beneden. 

Heb jij nou ook een evenement bezocht en wil je daar een review over schrijven? Stuur deze dan in via redactie@scarezone.nl en wie weet komt die dan hier op de website te staan.

Krijg je niet genoeg van al het scare nieuws, horror, Halloween of andere spannende experiences? Praat en lees gezellig mee in onze Scare Network Discord server en help ons naar de 666 leden.