Het is mogelijk om een eigen geschreven horror gerelateerd artikel onder de aandacht te brengen op ScareZone.nl. Onderstaande review is ingestuurd door Joell uit onze Discord server.

Liseberg, het stadspretpark van Göteborg is een van de grootste pretparken in Scandinavië. Met maar liefst 7 achtbanen waaronder: Helix een Mack lanceer achtbaan, Balder een Intamin houten achtbaan en Valkyria een B&M dive coaster. Daarnaast heeft het tal van andere attracties en trekt het jaarlijks miljoenen bezoekers.

Sinds 2014 viert dit park Halloween en pakt het jaarlijks goed uit met meerdere spookhuizen en een tweetal scare zones. Dit jaar heeft het park 8 horror ervaringen waaronder twee scare zones, vijf spookhuizen en een spookbioscoop. 

Ons bezoek begon op vrijdag om 15:00 uur, dit is heel normaal gezien het park op deze dag tot 23:00 uur openbleef. De eerste indruk dat je van het park krijgt is dat het vol staat met pompoenen, grafstenen en tal van andere Halloween gerelateerde attributen. Als je richting het kindergebied loopt merk je dat er verschillende activiteiten zijn voor kinderen zoals een speurtocht en een Halloween show met de mascottes van het park. Het gebied ziet er zeer leuk uit met de toevoeging van de extra decoratie. Tevens kun je overdag al goed de decoratie zien van de 2 scare zones. Waar ik zelf bij het gebied van Shadows of Demons afvraag of je hier met kinderen doorheen wilt lopen gezien hier beelden staan van demonen die engelen vermoorden. 

Eenmaal 3 uur na opening gaan de spookhuizen open voor de bezoekers en blijven open tot 23:00 uur. Wel kunnen deze eerder dichtgaan als het druk is. Zoals al vermeld heeft het park 5 spookhuizen en hebben we deze huizen allemaal 1 keer bezocht. De meeste huizen hebben een minimale leeftijd van 11 jaar. Behalve het nieuwste huis “7”, die is pas vanaf 15 jaar te bezoeken. Al is deze wel vrij laag voor hoe spannend deze huizen zijn. 

“7”

“7” is het eerste huis dat we tijdens ons bezoek hebben gedaan. Dit huis bevindt zicht in de wachtrij van “Atmosphere” die dicht is vanwege de ombouw naar kerst. Om deze te bereiken moet je wel buitenom lopen naar de wachtrij onder Helix. “7” gaat over de 7 zonden van het leven. Deze kom je in het huis tegen als 7 verschillende kamers waarin het steeds luguber werd met bloedteksten aan de muur en martelwerktuigen. In het huis zat een kleine groep acteurs die je goed konden laten schrikken. Helaas liep ik voorop en gebeurde er veel achter mij waardoor het voor mij niet een goed huis was. Ook de vrienden waarmee ik was vonden dit niet een sterk huis.

“Skogen”

“Skogen”, ook wel vertaald als “het bos”, is een outdoor spookhuis door de bossen naast de hoofdingang van het park. Zoals wij Witches Forest of Wicked Woods kennen heeft Liseberg gekozen voor een ander soort boswezen die je de stuipen op het lijf jagen. Deze maze zat goed in elkaar en er zaten een groot aantal acteurs in die je vaak niet zag aankomen en werd er veel in duo’s gewerkt om je zo dubbel te grazen te nemen.

“Korthuset”

Voor diegene die denkt: He, waar is “Hotel Gasten”? Geen paniek, “Korthuset” is de naam die Gasten heeft tijdens Halloween als de clowns dit hotel hebben overgenomen. Voor wie dit huis normaal kent zal hier niet veel verandering qua decoratie zitten. Maar wel de acteurs die natuurlijk net iets enger zijn en je nog meer laten schrikken. Ik had dit huis voorheen nooit gedaan maar ik verbaasde me hoe lang en hoe goed gedecoreerd dit huis wel niet is. Ook de scares zijn soms zeer uniek gevonden en zorgen ervoor dat dit echt een must-do is.

“Vinden”

Toen wij s ’ochtends aankwamen bij de infobalie voor ons gratis ticket vanwege ons Efteling abonnement, vroegen wij aan de medewerker welk spookhuis hij aanbeveelt. Dat was dus “Vinden”, ook wel in het Nederlands “de zolder” genoemd. “Vinden” bevindt zich in hetzelfde gebouw als “Korthuset”, echter dan aan de linkerkant. Waar je voorheen met een lift omhoog ging hebben ze de afgelopen jaren hier een vaste trap buiten gemaakt. Maar goed over dit huis. Wow, wat was dit huis goed. Heel goed afgewerkt. Heel creepy en zeer veel acteurs die je meerdere keren lieten schrikken. Het leek wel of iedere acteur minimaal drie scare momenten had waardoor niemand in de groep veilig was. Hoe verder je in deze zolder ging hoe creepier het werd met kinderliedjes, kleine poppen vol met bloed en animatronics die per ruimte steeds gekker deden. Al met al een huis waarvoor je bijna wel naar Liseberg moet afreizen. Er zijn maar weinig spookhuizen in Nederland die zich hier aan kunnen tippen.

“Zombie”

In de laatste jaren zien we steeds minder zombie spookhuizen voorbij komen maar Liseberg heeft er wel nog steeds een met een leuke twist. De ingang bevindt zich tussen Balder en Valkyria in en speelt zich af onder het station van Valkyria. In dit huis ga je zogenaamd door een nagemaakt kantoorpand van Liseberg waar het steeds grimmiger wordt en de zombies steeds agressiever worden naarmate je het huis vordert. Dit huis is leuk gedecoreerd en heeft leuke scares. Wel een stuk minder dan Vinden of Korthuset maar hier wordt je veel achterna gezeten door de verschillende zombies. Al met al een goed huis.

De scare zones

Met Halloween in volle gang heeft Liseberg 2 scare zones; Cirkus Bisarr en Shadows of Demons. Helaas vond ik deze maar matig. De decoratie is zeer goed en goed gedetailleerd. Echter, als het op schrikken aankomt is het niet zo sterk. De demonen blijven als spijlen jou aanstaren en de clowns komen wel dichterbij maar laten je niet zo zeer schrikken. Wel wordt er bij Cirkus Bisarr verschillende acts opgevoerd wat veel sfeer in het gebied brengt.

Conclusie

Halloween in Liseberg is een zeer sterk evenement met meerdere top spookhuizen en zeer mooie decoratie. Ik ging naar dit event toe met enige verwachtingen, vooral na het zien van verschillende video’s en toch werden deze verwachtingen overtroffen door de verschillende huizen. Met nog het voordeel dat deze huizen gratis te bezoeken zijn als je een ride band hebt. Wat wel weer het nadeel met zich meebrengt dat de huizen soms 50 minuten wachten kunnen zijn. Echter hebben wij gemerkt dat dit halverwege de avond wel meeviel en afzwakte naar 20-30 minuten. Mocht je groot fan zijn van Halloweenevents, dan zou ik zeker deze op het “bucketlist-lijstje” zetten.

Wil jij ook een eigen review artikel publiceren op ScareZone? Mail dan naar redactie@scarezone.nl en wie weet komt jouw artikel dan bij ons op de website te staan.