Een Halloween evenement draaien in corona tijd is vele malen uitdagender dan tijdens andere jaren. Scaren op 1,5 meter, mondkapjes en desinfectiezuilen dragen niet bepaald mee aan de enge sfeer die een evenement nodig heeft. In deze tijd zie je dat veel organisatoren het niet aandurven en niet open gaan dit seizoen. Perry Mulder, organisator van Scare-Me durft dat wel.

Deze review is gebaseerd op mijn ervaring tijdens mijn bezoek op vrijdag 9 oktober. Het kan zijn dat er dingen anders zijn tijdens je bezoek aan Scare-me.

Mijn gezelschap bestond uit scare actors en een organisator. Uit eigen ervaring kan ik melden dat het lastig is om publiek uit dezelfde industrie te verassen tijdens een evenement. Ze kennen de trucs, weten goed in te schatten waar de scare vandaan komt en de meeste verhaallijnen zijn gesneden koek. Met kritische ogen gingen wij dus richting Almere.

The Ride

Bij aankomst konden we niet wachten om als eerste “The Ride” te doen. Perry heeft met zijn team in een bizar korte tijd een darkride gebouwd in één van de hallen. Bij aankomst van de attractie zie je een mooi gedecoreerde aanzicht wat doet denken aan een oud kasteel. De gastheer ziet er alles behalve aantrekkelijk uit maar met een beetje gegrom en gebaren maakt hij duidelijk dat hij je toegangsbewijs wilt zien en dat je je handen moet desinfecteren.

Het toegangsbewijs voor The Ride. De nieuwste attractie van Scare Me.

Vervolgens komt je wagon er aan gereden. Van Perry hebben wij gehoord dat dit een omgebouwde scootmobiel is. Hier is niets meer van te zien! Wat een fantastisch project is dit. We gaan geen spoilers publiceren omdat dit echt afbreuk doet aan de ervaring. Deze attractie moet je echt met eigen ogen bekijken.

Als je beseft dat dit in feite een ‘amateur’ project is dan geloof je gewoon niet wat Perry en zijn team in relatief korte tijd hebben neergezet. En de term amateur is puur gebasseerd op het feit dat het scare-me team geen professionele attractiebouwers zijn. De attractie, de sfeer, de techniek is alles behalve amateuristisch. Dit is een ride die je zo in een pretpark kunt aantreffen. Of wij geen enkel kritisch puntje hebben? We hadden graag gezien dat de rit nog langer was. We verheugen ons ook op het moment dat deze attractie draait zonder corona maatregelen. De mogelijkheden zijn eindeloos met deze attractie.

The Seventh

Een hillbilly staat voor zijn redneck achtige huis. Een beetje viezige man brabbelt iets over moonshine. Wij lusten allemaal wel een drankje en willen graag eens een slokje nemen van zijn eigen brouwsel. We worden naar binnen gelaten en zien hoofdtelefoons liggen. We gaan deelnemen aan een interactief hoorspel.

Ook hier gaan we geen dingen spoilen natuurlijk. Het hoorspel is goed bedacht echter merkte we dat het nog finetunen was van bepaalde elementen. Het concept is erg goed en we hebben vernomen dat onze kritische punten al snel verbeterd waren. Al met al gewoon een voldoende.

Baku

Van dit huis word ik altijd blij. De leuke oosterse dame die je verwelkomt in haar winkeltje waar je nooit weet wat er nu weer gaat gebeuren. Dit huis bestaat al wat langer dus hier kunnen we je wat meer over vertellen aangezien veel mensen dit huis al hebben gedaan.

Het concept blijft gewoon heel goed. Je volgt een touw terwijl je niets ziet door de speciale bril die je van de oosterse winkelmedewerker hebt gekregen. Onderweg hoor en voel je allemaal vreemde dingen die je zintuigen flink op de proef stellen. Aan deze route lijkt soms (positief) geen eind te komen.

Screame Hotel

Dit huis is precies zoals een oldskool haunted house hoort te zijn. Acteurs die reageren op de mensen en daar hun verhaal mee maken. Op zoek naar je hotelkamer kom je langs diverse scenes waar de nodige scare actors zitten te wachten om je te laten schrikken. En toegegeven ondanks dat ik altijd roep dat ik niet schrik heeft een acteur mij goed te pakken gehad, chapeu!

Writers Block

Dit huis is één grote mindfuck. Het verhaal zit goed in elkaar en de beleving van de ‘wisselende’ ruimtes blijft heerlijk om te doen. De schrijver was een andere als die ik gewend was waardoor het voor mij wat onwennig voelde. Deze acteur deed het op een andere manier waardoor. Dit was even wennen maar zeker niet slecht.

Dit huis heeft niet voor niets prijzen gewonnen tijdens de scare awards. Al denk ik dat bij de volgende award uitreiking The Ride gaat winnen. Dat moet haast wel.

 

Samenvatting

Scare-Me is het grootste evenement die niet door een pretpark georganiseerd word.  Met 8 belevingen en telkens weer nieuwe concepten die uniek zijn weten Perry en zijn team altijd weer een mooi evenement neer te zetten. Met collega scare actors gaan wij eigenlijk elke editie sinds de eerste, en dat is natuurlijk niet voor niets. De waardering voor dit evenement is erg hoog omdat dit uniek en goed is.

De scare actors doen heel erg goed hun werk. De huizen zijn gedetailleerd en goed in elkaar gezet. De sfeer die er hangt is de sfeer die je bij elk evenement wilt voelen.

Als ik een hoogtepunt moet noemen dan is dat zeker The Ride. Alle andere belevingen waren ook zeer goed.  Kill IT, The Church, en Pirates Adventure hebben wij helaas niet kunnen doen door tijdgebrek. Als je echt alles wilt doen moet je echt vanaf de opening aanwezig zijn want Scare-Me heeft een avondvullend programma.

Als ik bovenstaande moet samenvatten in een cijfer geef ik Scare-Me editie 10 een dikke 9. Waarom een 9 en geen 10? Er is altijd ruimte voor verbetering. Een 9 voor het grootste evenement buiten de pretparken om is zeer terecht.

Scare-Me kun je bezoeken tot 7 november 2020. Voor meer informatie en tickets Scare-Me.nl