Walibi Holland presenteert dit jaar Below. Hun nieuwe haunted house, of is het toch meer een experience? Vorig jaar opende the Clinic al zijn deuren in het attractiepark. In the Clinic onderga je helemaal alleen een behandeling in de kliniek van dr. Adams. Alles omtrent de behandeling is strikt geheim. Daar ligt ook de kracht van the Clinic. Deze ervaring is intenser en heftiger dan een standaard haunted house. Dit doordat je bewegingsvrijheid op de brancard ernstig wordt beperkt en je je compleet moet overgeven aan deze ervaring. Hierdoor is het duidelijk dat the Clinic echt een experience is in plaats van een spookhuis.
Nu is Below geopend. Waar jij het nieuwste teamlid bent van de New Orleans pest control service (NOPCS) . Jij gaat als vrijwilliger mee met dit team om een hardnekkige ongedierteplaag te bestrijden. Er is een niveau 5 melding binnen gekomen, het hoogste dreigingsniveau. Dat is de backstory van Below.
Het verhaal gaat pas verder als je de wachtrij hebt gehad. Daar staat een medewerker van Backswamp service and gasstation je op te wachten. Hij is blij je te zien om deze ongedierte plaag aan te pakken. Boven op de berg ligt het tanksstation, waar je naar binnen gaat. Dit zet gelijk de sfeer voor Below.
Walibi Holland heeft zelf een teaser voor Below naar buiten gebracht. Door deze teaser en de berichten online waren er al een aantal dingen bekend. Maar ik zal proberen niet te veel spoilers te geven om deze ervaring te verpesten. Want voor Below geldt hetzelfde als voor the Clinic. De ervaring is beter als je niet weet wat er gaat gebeuren. Toch waren er een aantal dingen al bekend.
Wanneer je als teamlid binnen komt moet je je omkleden, regenlaarzen aan trekken en je klaar maken voor de afdaling. Samen met een extra team lid van de New Orleans Pest Control Service daal je af naar het riool. Wat je gaat aantreffen daar weet je nog niet. Een ding weet je wel, het wordt een tocht door het water. Het is belangrijk dat je als team bij elkaar blijft en altijd maar door blijft lopen. Wat er ook gebeurt!
Dit is de setup van Below. In Below heb je echt het gevoel alsof je in een riool rond loopt. De sets en decoratie is levensecht. Alles is gedecoreerd, van plafond tot aan de vloer. Dit maakt de ervaring nog geloofwaardiger. Hoe dieper je het riool in gaat hoe hoger het water komt tot op ongeveer kniehoogte. Dit is misschien de meest geniale afleiding. Door dat je door het water loopt ben je minder bezig met je omgeving. Hierdoor komen de scares in Below erg goed tot zijn recht. De scares in Below zijn vooral jump scares, die op een onverwacht moment gebeuren. Waardoor ze erg doeltreffend zijn.
Kom je levend uit het riool? Dan heb je Below overleefd, en kan je je laarzen uit trekken. En even bijkomen van deze ervaring. Voor mijn gevoel is hij erg kort, maar dat komt omdat hij vrij intens is. Waardoor het zo voelt en de tijd erg snel gaat. Maar is Below nu een ervaring zoals de clinic of is het toch een spookhuis. Below zit er tussen in. Het is een spookhuis waar je in een klein groepje per keer door heen gaat. Hierdoor is de ervaring veel beter dan bij de andere haunted houses van Walibi Holland. Dit omdat elke scare perfect op de groep getimed kan worden, ipv dat de achterste van de groep de scares niet mee krijgen. Verder zorgt de opbouw van het verhaal ervoor dat je mee gaat leven en opgaat in het verhaal. Dit alles maakt Below een unieke ervaring.