Het is nu mogelijk om een eigen geschreven horror gerelateerd artikel onder de aandacht te brengen op ScareZone.nl. Onderstaande review is ingestuurd door Tom.

Allereerst felicitaties aan het team van Quietus Sommeil met deze ervaring en oprecht bedankt dat ik een van de weinige deelnemers was voor de try-out. Het voelde als een waar voorrecht om deze bij te mogen wonen. Hier zit zoveel werk in, en zelfs de details zijn zo goed doordacht.

Dit was mijn eerste immersive horror. Ik voelde me er klaar voor na alle Halloween-ervaringen in de pretparken en allerlei escape rooms met een immersief element. Dankzij de mails die we op voorhand uitgewisseld hebben, inclusief uiteindelijk de waiver en de praktische instructies, werd de spanning mooi opgebouwd richting het eigenlijke moment…

Er zaten zeker behoorlijk wat extreme elementen in deze show, zoals goed aangekondigd. Ik zou zelfs zeggen dat bijna alle dingen die op de ontheffing staan, daadwerkelijk aanwezig waren: er helemaal alleen doorheen gaan, geblinddoekt worden, vastgehouden en vastgebonden worden, koude en warme temperaturen, nat worden, zelfs een paar seconden zonder lucht, enz. Ik kwam thuis met ernstige schrammen op één arm. Ondanks de intense aard van de ervaring, voelde ik me de hele tijd veilig. Lichamelijk spel en water hoeven voor mij niet meer te zijn, maar over het algemeen was het intensiteitsniveau de juiste voor mij. Precies op het randje tussen maximale adrenaline en helemaal uit je dak gaan.

Het was in zoveel opzichten een vreemde ervaring, maar de reeks gevoelens die werden geactiveerd, bracht echt een verhaal tot leven. Het was meer theatraal dan ik had verwacht, en dat was prettig. Het had een verhaal, maar niet lineair. Het sprak tot vele zintuigen en vele niveaus. Het was ook visueel en echt meeslepend. Een indrukwekkend meesterwerk, dat echt onder je huid kruipt.

Ik hield van de setting voor de opening en de spiegeling ervan voor de sluiting. Dit legde de basis voor hoe “sommeil” de achtergrond zou zijn van alles daartussenin. Het speelde op het element van verrassing en spanning. Het daagde elk gezond verstand rond vertrouwen en controle uit. Dit werd gevolgd door een intense openingsscène die werkte met alle zintuigen, inclusief geur. Het bracht me in de personages en de locatie. De slotscène weerspiegelde dit op een manier die het verhaal mooi bij elkaar bracht, op een mogelijk nog intensere manier, en de cirkel rond andere zintuigen sloot. Slim gebruik van technieken ook. En mooi spel over hoe troost en ontwrichting, verwarring en dreiging dicht bij elkaar kunnen liggen.

Tussendoor sterke opbouw van de spanning, met gebruik van allerlei ervaringen die voor mij totaal nieuw waren, sommige echt op het randje maar in mijn beleving altijd aan de veilige kant. Ik kan me voorstellen dat dit natuurlijk voor iedere deelnemer anders is.

Zal ik hier meer van zoeken? Ja. Zou ik deze aanraden aan vrienden? Absoluut niet! Dit is veel te heftig voor iemand die er niet zelf spontaan actief achteraan gaat. Zou ik verwachten dat anderen met dezelfde interesses, net als ik, van deze ervaring genieten en vol nieuwe emoties vertrekken? Oh ja. Zullen ze het anders, vreemd en positief ongemakkelijk vinden? Dat deed ik zeker.

 

Eerder heeft Esmee uit de Scare Network Discord haar ervaring gedeeld met ScarePod. Beluister de aflevering hieronder of in je favoriete podcast app.

Wil je ook een eigen geschreven artikel publiceren op ScareZone? Mail dan naar redactie@scarezone.nl en wie weet komt jouw artikel dan bij ons op de website te staan.

Wil je niets over Halloween missen? Sluit je aan op onze Discord server en praat mee. Volg ons ook op:

Facebook

Twitter

Instagram