Het is zomer en dat betekent dat de meeste mensen het zwembad en de zon op zoeken. Voor de scare industrie is dit dé periode om de laatste puntjes op de i te zetten en acteurs te zoeken bij de rollen die zij bedacht hebben. Voor scare actors is dit het hoogseizoen qua audities. Heb je nog nooit auditie gedaan en wil je weten hoe je je het beste kunt voorbereiden of wil je je auditie skills opfrissen? Dan is dit artikel voor jou!

 

Auditiestress

Als je nog nooit auditie hebt gedaan kan het een enorm stressvolle situatie worden omdat je niet precies kunt inschatten wat je moet gaan doen. De meeste organisatoren laten je verschillende opdrachten uitvoeren. Dit kan gaan om een groepsopdracht of individuele opdracht of zelfs beiden. Luister goed naar de opdracht en wat er van je verwacht wordt en doe wat je instinct je aangeeft. Denk niet teveel na, maar probeer zo snel mogelijk te schakelen.

Een auditie is meestal om te kijken of je de juiste competenties hebt om een rol te kunnen vervullen. Kun jij je bijvoorbeeld snel aanpassen aan een veranderende situatie? Kun jij in je rol blijven terwijl er rare dingen gebeuren? En niet geheel onbelangrijk; hoe ben jij in een groep. Een goed event draait niet op individualisten maar op teamwork. Dus laat zien dat je kunt samenwerken. Maar het belangrijkste is misschien wel de passie en de lol die je ervaart van het ‘scaren’. Zonder passie en lol ga je het niet lang vol houden het is namelijk erg hard werken.

 

Auditie tips

  1. Kom op tijd en zorg dat je kleding aan hebt waar in je makkelijk kunt bewegen. Mogelijk krijg je opdrachten waar in je moet springen, kruipen, over de grond moet rollen dan kun je beter comfortabele kleding aan hebben.
  2. Probeer je niet te druk te maken. Dit is inderdaad makkelijk gezegd, maar extreem gespannen zijn gaat je alleen maar in de weg zitten.
  3. Zorg dat je fit bent. Dit is eigenlijk niet alleen van toepassing tijdens de auditie maar ook tijdens de draaidagen. Als het onverwacht uit loopt is het wel handig dat jij dit aan kunt the show must go on.
  4. Heb je allergieën voor latex of kun je niet tegen nep lenzen of bloed? Geef dit zo snel mogelijk aan bij de organisatie zodat zij er rekening mee kunnen houden bij het toebedelen van een rol.
  5. Ondanks dat het een auditie is, is het geen slagveld. Vaak heeft de organisatie al in het hoofd wat voor een types zij zoeken en je bent namelijk al uitgenodigd voor de auditie dus waarschijnlijk zien ze al iets voor je. Dit is ook het ideale moment om vast contact te leggen met je mogelijk toekomstige collega’s.
  6. Ga voor de auditie naar de wc. Bij sommige evenementen komen er heel veel mensen auditeren en is er geen ruimte om te wachten op enkelingen.
  7. Wees voorbereid. Het kan voorkomen dat je een gesprek krijgt met de organisatie. Waarom wil jij scare actor worden? Heb je ervaring? Waarom kom je bij ons? Waarom moeten wij jou nu die rol geven? Welke rol zou het beste bij je passen? Allemaal vragen die je kunt krijgen.
  8. Het klinkt misschien overbodig, maar zorg dat je verzorgd naar de auditie komt. Poets even je tanden of spuit nog even wat deodorant op. Niets is zo vervelend om met een groep mensen te werken waar de nodige luchtjes van af komen.
  9. Heb je speciale skills? Heel cool. Geef dit vooral aan bij de organisatie. Ben jij extreem lenig? Kun je vuurspuwen?  Dat zijn altijd dingen die je moet belichten!
  10. Zorg dat je het naar je zin hebt! Iemand die het naar zijn zin heeft, zal het maximale geven en zoals hier boven beschreven, het veel beter kunnen volhouden. Scare actor zijn kan echt ware top sport zijn dus zorg dat je fit bent en het naar je zin hebt.

Wees jezelf

Als je naar een auditie gaat is het niet de bedoeling dat je onder de grime of verkleed komt, tenzij dit nadrukkelijk aan je gevraagd is. Kom als jezelf en doe als jezelf. Probeer zo ontspannen mogelijk te zijn, dit is namelijk het fijnste werken voor de organisator. Hou in je achterhoofd dat auditiedagen voor de organisatoren vaak aan het einde van een lange periode van regelen worden gehouden. Doe wat er dus van je gevraagd wordt en probeer dit proces niet te verstoren. Als je ziet dat de mensen van de crew druk zijn met dingen, probeer ze dan zoveel mogelijk met rust te laten zodat de focus kan blijven liggen op de auditie waar je voor komt.