Attractiepark Toverland opent vanaf zaterdag 18 februari weer de poorten voor bezoekers. Met de Halloween Days en Halloween Nights nog redelijk vers in het geheugen is dit een mooi moment om eens terug te blikken op het vorige halloweenseizoen van het Limburgse park. Met de terugkeer van de parade en Trapped was er meer dan genoeg om naar uit te kijken. De reacties van bezoekers waren over het algemeen behoorlijk positief over dit evenement maar wat vond Toverland er zelf eigenlijk van? ScareZone blikte samen met Luke Verhoeven, Manager Entertainment bij Toverland, terug op het halloweenseizoen van 2022 en keek alvast een klein beetje vooruit op de toekomst.

Net als andere evenementen wisten bezoekers ook massaal de Halloween Days en Halloween Nights te bezoeken. De aantrekkingskracht ligt volgens Verhoeven onder andere bij de combinatie van een kindvriendelijk Halloween overdag en een spannende en griezelige beleving in de avond zodra de duisternis over het park is gevallen. ‘Het is mooi om te zien dat ook de jonge gasten kennis kunnen maken met Halloween in de vorm van de Halloween Days. Het is een goed opstapje naar de Halloween Nights waarbij je ook ziet dat onze jonge gasten langer in het park blijven. Een goede begeleiding vanuit ons is daarbij wel belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan de verkoop van toverstafjes waarmee zij de scare actors op afstand kunnen houden als het allemaal net te spannend voor ze gaat worden. Uiteindelijk kunnen we het nog zo spannend en heftig maken als we willen, we moeten daarin zeker onze hoofddoelgroep, namelijk families, niet vergeten’, aldus Verhoeven.

Trots

Na twee jaar coronamaatregelen te hebben genomen, was het voor Toverland erg lekker om deze keer te focussen op Halloween zonder beperkingen. De focus lag weer vol op het neerzetten van belevingen en ook de scare actors konden daarbij weer los gaan op de bezoekers. Het meest trots was Verhoeven toch wel op de hoge bezoekersaantallen: ‘Onze gasten wisten het park in grote getale te vinden en ondanks deze aantallen hebben we met elkaar de drukte goed in balans weten te houden. Je wilt geen massa in het park hebben waardoor de beleving niet 100% is. We blijven de drukte nog steeds aankunnen waardoor de beleving op een hoog niveau blijft’.

Trapped als grote verrassing

In aanloop naar het halloweenseizoen zag Toverland de maze ‘Trapped’ als underdog. Het park was dan ook zeer verrast door de grote populariteit. Dit tijdelijke spookhuis stond in de buitenlucht en maakte gebruik van het bestaande doolhof. ‘Tickets raakte snel uitverkocht en de maze werd online ook echt een dingetje. Dit was het huis wat iedereen zou moeten doen’, legt Verhoeven uit.

Waar Trapped dit succes nu echt aan te danken heeft is moeilijk te bepalen. ‘Trapped zat verhaaltechnisch goed en leuk in elkaar. Het bevatte een goede pre-show en het thema sloot er enorm goed op aan. We hebben goed gebruik gemaakt van de mogelijkheden wat dit doolhof ons bood en hebben daarbij de omgeving er goed bij betrokken’, legde Verhoeven nog maar eens uit.

Levensduur tijdelijke spookhuizen als Fear the Woods en Dollhouse

Spookhuizen als Fear the Woods en Dollhouse staan niet het gehele jaar in het park. Deze tijdelijke huizen worden vlak voor Halloween opgebouwd om erna weer te worden afgebroken. Dit is ook af te zien aan de kwaliteit van de huizen. Toverland is zich daar zeker van bewust. ‘Het liefst zouden we meer willen investeren in vaste spookhuizen maar een kwalitatief en goed spookhuis kost enorm veel geld. Daarnaast hebben we ook niet altijd de ruimtes voor deze permanente spookhuizen. Ondanks dit zijn we altijd wel kritisch naar wat verbeterd kan worden. Zo hebben we vorig jaar bij Dollhouse de doeken vervangen door wanden en zijn de scare actors voorzien van nog betere applicaties. De verwachting is dat we de komende jaren nog wel gebruik zullen maken van dit soort tijdelijke spookhuizen. We zijn daarin altijd wel kritisch op zoek naar verbeterpunten’.

Parade

Na een afwezigheid keerde de parade vorig jaar weer terug in Toverland. ‘We merken dat bezoekers hier ontzettend naar uit kijken. Sommigen zitten zelfs al een uur voorafgaand aan de show klaar’, aldus Verhoeven. De combinatie van drukte en een parade kan ook uitdagingen met zich meebrengen. ‘Je wilt zo min mogelijk knelpunten in het gebied hebben. Gelukkig voor ons is Port Laguna uitermate geschikt hiervoor. En mocht het gebied onverhoopt toch aan zijn capaciteit raken, dan kunnen we het gebied zelfs tijdelijk afsluiten. Dit is iets wat we vorig jaar ook hebben moeten doen. En dat is allemaal goed verlopen’. Op de vraag of de parade wel kan blijven bestaan met de toenemende drukte van de laatste jaren was het antwoord overduidelijk ‘ja’.

Dinner experience

Meerdere bezoekers waren in 2021 niet al te positief over de dinner experience ‘Trick or eat’. De sfeer, decoratie en beleving kregen een hoge waardering maar voor de food en service was er ruimte voor ontwikkeling. Dat is afgelopen jaar flink verbeterd aangezien het park een goede waardering van de gasten ontving.

Vernieuwde Pumpkin Farm

De Pumpkin Farm trok onder andere met ontzettend veel pompoenen in 2021 veel bekijks. Verhoeven: ‘De farm zag er erg goed uit maar gasten bleven er relatief kort. Ze liepen er een rondje en vertrokken toen weer’. Afgelopen seizoen is de farm verplaatst naar de overkant waar zich de speeltuin bevindt. De farm kon hier ruimer opgezet worden en het sloot goed aan op het entertainment wat zich er overdag bevond. Uit de enquete is gebleken dat gasten de nieuwe Pumpkin Farm erg goed waardeerde. Dit gebied sloot ook goed aan op de foodtrucks waardoor gasten na het bestellen van een maaltijd zich vrijwel direct richting de farm begaven om er plaats te nemen.

Zones

Met Destroy, Shadows of the Sea, Morgana’s Frozen Knights en Fiesta de los Muertos heeft Toverland goede scare zones in huis. De zones gaan al wat jaartjes mee waardoor het park blijft kijken naar verbeterpunten. Met verbeterde grime en showelementen worden de zones naar een hoger niveau getild. Volgens Verhoeven hoeven gasten niet bang te zijn dat deze zones zomaar zullen verdwijnen: ‘De zones sluiten goed aan bij het attractiepark. Sommige thema’s zijn daarbij ook redelijk uniek. Het belangrijkste is dat de beoordeling van onze gasten nog steeds enorm hoog is. Mede hierdoor staan de zones niet op de lijst om vervangen te worden’.

Nieuw spookhuis

Vorig jaar kon ScareZone melden dat het park werkt aan een nieuw spookhuis. Een woordvoerder meldde toen dat het huis ergens binnen vijf jaar zal openen. In gesprek met Verhoeven werd duidelijk dat een opening van dit nieuwe huis op dit moment niet gecommuniceerd kan worden. Liefhebbers zullen dus nog even geduld moeten hebben.

Dat wilt natuurlijk niet zeggen dat er over dit nieuwe spookhuis niks te melden valt. ‘Het nieuwe spookhuis zal net als Maison de la Magie permanent in het park staan. Het wordt dus geen tijdelijke spookhuis zoals Dollhouse of Fear the Woods. Qua kwaliteit ligt dit nieuwe huis ook zeker in lijn met Maison de la Magie. Over het thema kan ik helaas nog niets zeggen maar ik kan al wel zeggen dat het geen voor de hand liggend thema zal zijn. Verwacht dus geen thema zoals een ziekenhuis, slagerij etc…’

De komende jaren

De Halloween Days en Halloween Nights zullen meegroeien met Toverland. Uiteindelijk zullen er spookhuizen en zones bijkomen. Verhoeven: ‘In grote lijnen zal het event over 10 jaar hetzelfde zijn als wat we nu doen. Het zal nog steeds een dag event voor families zijn waarbij het in de avond wat spannender is. De focus ligt vooral op het event dat meegroeit met het park’.

2023

Voor het aankomende jaar heeft Toverland alle dagen al gecommuniceerd. De Halloween Days zijn op 16 dagen te bezoeken. Op 13 avonden kunnen liefhebbers griezelen tijdens de Halloween Nights. Bekijk alle data hier.

Kan je niet genoeg krijgen van horror, Halloween of andere spannende experiences? Praat en lees gezellig mee in onze Scare Network Discord server.