Het scare seizoen van 2017 is in volle gang. Dit is een mooi moment om te gaan kijken naar wat de trends van dit jaar zijn. Zijn er nieuwe ontwikkelingen waar we nog meer van zullen zien de komende tijd en jaren. We nemen de evenementen onder de loop en gaan dit uitzoeken.
De trend van de afgelopen jaren is al dat scare attracties steeds verder gaan. Dit is iets dat over is komen waaien uit Engeland en Amerika. Iedereen kent de video’s wel van Mc Kamey manor, waar bezoekers gebroken worden tijdens hun ervaring. Dit soort ervaringen zijn op dit moment nog een paar stappen te ver voor Nederland. Toch zien we dat we hier ook steeds verder gaan. Kijk naar bijvoorbeeld the Clinic in Walibi Holland, deze gaat al veel verder dan een standaard haunted house. Alleen kan je dit geen haunted house meer noemen maar een ervaring. Niet alleen Walibi Holland experimenteert met hoever ze bij de bezoekers kunnen gaan, afgelopen jaar deed Dutch Horror House dit ook. Dit jaar wordt deze trend doorgezet door de Honig Halloween Nights, waar bezoekers worden vast gebonden aan een rolstoel. Hoe deze trend zich de komende jaren gaat ontwikkelen zullen we gaan zien. Een ding weet ik wel, is dat het waarschijnlijk extremer en extremer gaat worden.
Een andere trend, dit is een stuk onschuldigere trend zijn de escape rooms. Veel evenementen voegen dit jaar als extra attractie een escape room toe. Vaak gaat het om een kleine escape room van max 20 minuten. Waar je met een team puzzels op moet lossen in een horror thema. Iets wat zich perfect leent voor deze evenement. Wel is het een onderdeel wat een beperkte capaciteit heeft. Of dit een blijvende trend is zal nog moeten blijven. Maar het is een mooie manier om voor de bezoekers van het evenement iets extra’s te bieden.
Als we kijken naar welke thema’s dit jaar populair zijn, zijn dat op dit moment vooral nog de Zombie’s. Dit komt mede door de Walking Death. Verder zijn veel film thema’s populair, dit door de nieuwe horror films of remakes die deze periode uitkomen.
Wat voor trends zijn jullie opgevallen?