Het zal je vast niets verbazen: verschillende mensen hebben verschillende reacties op enge dingen zoals spookhuizen. Heb jij wel eens vol verbazing gekeken naar een vriend die fluitend door een spookhuis liep? Of ben jij zelf wel eens uitgelachen door vrienden, omdat je zo hard ergens van schrok? In al mijn bezoeken aan spookhuizen heb ik zo veel verschillende bezoekers gezien. Benieuwd wat voor Halloween bezoeker jij bent? Lees dan verder!

Angsthaas

Uiteraard de meest voorkomende bezoeker die ik heb gezien, is de angsthaas. Dit zijn de mensen die van elke beweging schrikken. Soms vraag je je af of ze het überhaupt wel leuk vinden om een Halloween evenement te bezoeken. Toch zijn ze er elk jaar weer bij. De angsthaas heeft naar mijn ervaring verschillende reacties op een scare. De bekendste is natuurlijk kei- en keihard gillen. Kom jij met een piep in je oren het spookhuis uit? Dan heb je waarschijnlijk een angsthaas in je vriendengroep!

Een andere manier waarop de angsthaas door een huis loopt, is heel erg snel met het hoofd naar beneden. Het kampioenschap snelwandelen is er niets bij. Ook ik ben wel eens in mijn rug gebeukt door een angsthaas die héél graag wilde dat ik doorliep. Een andere keer, in een Belgisch spookhuis waar je elkaar vast moest houden, heb ik twee angsthazen losgelaten. Ze renden nog net niet door de scènes heen. Bij de uitgang waren deze twee al met de noorderzon vertrokken. Waar andere bezoekers vol genot om zich heen kijken naar de vaak prachtige decors, zijn de angsthazen meer geïnteresseerd in de vloer. Angsthazen willen het liefste in het midden van de groep lopen, want daar voelen ze zich het veiligste. Helaas weet een goeie scare actor dat dat juist de mensen zijn die je moet pakken!

Het is natuurlijk niet gek dat mensen bang zijn als ze door een haunted house lopen, want angst is een heel natuurlijke reactie en heeft te maken met je overlevingsinstincten.

Rambo

De Rambo’s onder ons zijn van een hele andere klasse. Zij lijken helemaal niet bang als ze door een spookhuis lopen. Vol goede moed beginnen ze aan de experience. Ze schrikken nauwelijks van scares en zullen waarschijnlijk ook thuis geen na-angst voelen.

De Rambo’s herken je aan het feit dat zij vaak voorop lopen in de groep. Of dit vrijwillig is, of dat ze door een angsthaas naar voren zijn geduwd, maakt dan niet uit. Wel staan ze er om bekend dat ze de angsthazen door het huis heen loodsen en hun geruststellen. Een Rambo kan ook meer genieten van de decors en het verhaal van een spookhuis hij heeft er immers alle tijd en aandacht voor.

Zelf ben ik een hoop jonge mannen tegengekomen die wel even dachten dat zij een Rambo waren. Als puntje bij paaltje kwam, liep ik met mijn gezelschap dan weer voorop, omdat de heren het toch wel spannend vonden.

Relschopper

Een derde type Halloween bezoeker die ik zelf gelukkig nog niet ben tegengekomen, is de relschopper. Deze bezoeker wil je namelijk ook liever niet in je park hebben. De relschopper is namelijk iemand die ‘terug vecht’ als diegene schrikt: hij gaat slaan. Je ziet het wel soms eens in het Halloween nieuws voorbij komen: een bezoeker die een scare actor heeft aangevallen. Het is zowel voor de acteurs als de andere bezoekers geen pretje als een relschopper aanwezig is.

Ook dit is eigenlijk helemaal geen gekke reactie. Als gekeken wordt naar de ‘flight, fight or freeze’-reacties die mensen kunnen hebben, is die van de relschopper wel duidelijk. Ook dit komt puur door overlevingsdrang.

Ben of ken jij een relschopper? Misschien moet diegene dit jaar maar even thuis blijven. Zeker naar Duitse parken, waar acteurs je vaak aan mogen raken, is het geen goed idee om een relschopper mee te nemen.

Kenner

Als Halloween fanaat en redactielid van ScareZone kom ik veelal in aanraking met echte ‘kenners’ uit het vak. Dit zijn zowel mensen die jaarlijks veel evenementen bezoeken en horrorfilms kijken, als mensen die zelf werken in de branche. Denk hierbij aan decorbouwers, grimeurs, scare actors en organisators.

Deze kenners lopen op een totaal andere manier door een huis. Allereerst lijken zij vooral op de Rambo’s, aangezien ze totaal geen angst ervaren en niet tot nauwelijks schrikken. Waar zij zich in onderscheiden, is op welke manier ze naar de spookhuizen kijken. Zo waarderen ze onder andere het decor en de acteerkunsten van de scare actors. Ook scannen ze elke nieuwe ruimte meteen voor potentiële scares. In sommige huizen is dit natuurlijk moeilijker dan andere, maar als je eenmaal door hebt hoe een valluikje verschilt van een echt schilderijtje, dan is het wel goed te ontdekken. Ook elk nisje en elke deuropening bieden een goede scare plek aan.

Doordat de kenners meerdere events vaker bezoeken, zijn ze ook continu aan het vergelijken met voorgaande jaren. In hoeverre is het huis veranderd of is het evenement in zijn totaliteit beter geworden?

Ook normale pretparkbezoeken zullen een Halloween tintje krijgen. Zo was ik afgelopen zomer in Walibi en wist een vriend, tevens een welbekende in de Halloween branche, mij precies te vertellen waar welk huis stond en waar welke scare zone zich bevond. Ook deelde hij zijn vermoeden over de locatie van het nieuwe huis. Dit vermoeden werd overigens later bevestigd.

Met een kenner door een spookhuis gaan, is een heel andere ervaring. Zelf ben ik hierdoor het hele idee achter Halloween en de haunted houses veel meer gaan waarderen.

Babbelaar

Dit type Halloween bezoeker heeft wat tekst en uitleg nodig. De babbelaar is namelijk iemand die al kletsend door een huis gaat. En dan bedoel ik niet het praten over het weer, maar praten over de dingen die diegene ziet of tegen de scare actors. Praten is een manier van afweer voor deze bezoeker: als je ergens een grapje over maakt, lijkt iets namelijk minder eng.

Tijdens mijn eerste Halloween bezoek ooit, in Movie Park Germany met het Halloween Horror Festival, ben ik er achter gekomen dat ik een babbelaar ben. Ter illustratie: in Slaughterhouse schrok ik zo erg van een ‘slager’ dat ik spontaan angstig riep: ‘Nein, ich liebe Fleisch!’ In Horror Hotel, te vinden bij Screams, liep mijn gezelschap door een vieze hotelkamer. Uiteraard werd er een opmerking gemaakt over de viezigheid en of dit dan onze kamer zou zijn. Kortom, de babbelaar kraamt vaak totale onzin uit tijdens een experience. Neem het ze vooral niet kwalijk, het is een oprechte reactie!

Dus, welke Halloween bezoeker ben jij? Of mis je nog een type bezoeker in dit rijtje? Laat het weten in de comments of op social media!

Kan je niet genoeg krijgen van scare nieuws, horror, Halloween of andere spannende experiences? Meld je aan, praat en lees gezellig mee in onze Scare Network Discord server en help ons groeien richting de 700 leden.