Let op: dit artikel bevat spoilers over het nieuwe spookhuis “Now You’re Mine” in Toverland. Dit artikel is ook slechts de mening van een van de Scare Crewleden en moet dus ook zo gelezen worden.

Afgelopen zaterdag, 7 oktober 2023, tijdens de eerste Halloween avond in Toverland heb ik het genoegen gehad om het nieuwe spookhuis “Now You’re Mine” twee keer te bezoeken. Eén keer met pers opening en één keer zelf met de Fear Pass. Mijn gezelschap heeft uiteindelijk geen mail van het zogenaamde museum gekregen, omdat wij geen reservering nodig hadden.

Entree

Alvorens je het spookhuis in gaat, kom je bij een gigantische loods die helemaal verborgen is onder een zandduin. Ook hier kom je weer het thema in tegen, namelijk het Mijnbouwmuseum Sevenum. Er is niets te zien van de loods en dat geeft echt het gevoel alsof je bij een tijdelijk museum bent. Dat is overigens ook het verhaal van dit huis: een tijdelijke expositie over de mijnwerkzaamheden van Mijndert Müller die 100 jaar geleden verdween, nadat hij op zoek was naar de Magnum Opus. Als je eenmaal aan de beurt bent, word je naar binnen gelaten en moet je jouw reservering laten zien, oftewel je ticket. Je komt in een ruimte terecht met twee kassa’s die je het gevoel geven alsof je in een echt museum bent. Vervolgens krijg je een uitgeprint bonnetje mee dat zogenaamd jouw ticket voor moet stellen.

Voorshow

Het is dan nog even wachten, maar uiteindelijk wordt de deur opengedaan door een van de museum medewerkers. Je komt in een eerste expositieruimte terecht voor een voorshow waar je enkele tellen vrij rond kan lopen. Er is ook van alles te zien: een stukje van de Magnum Opus, een schedel, andere soorten gesteente, mijnlampen en nog meer. Ook is er informatie te vinden over relevante jaren, zoals het jaar waarin Müller verdween en dit jaar, 2023, waarin jij het museum bezoekt. Vervolgens spreekt een van de medewerkers jouw groep aan en vertelt over Mijndert en de steen waar hij naar op zoek was. Deze steen zou het eeuwige leven moeten geven.

Wij kregen in beide runs een ander verhaal: in onze eerste run werd gevraagd of wij ook een poging wilde wagen om de steen te vinden. In de tweede run moesten wij op zoek gaan naar andere mensen die hadden geprobeerd om de steen te vinden. Ik vond het eerste verhaal net wat beter passen bij de rest van het huis. Na dit verhaal word je meegenomen in een backstage ruimte van het zogenaamde museum en krijg je een bouwhelm met een lamp. Deze helm doet heel erg denken aan het nieuwe huis in Movie Park Germany, genaamd “Final Stop“. Het welbekende bedrijf Haunted Lantern heeft de helm deze keer niet gemaakt. Het is niet duidelijk waarom Toverland daarvoor heeft gekozen, in plaats van in zee te gaan met een volleerd bedrijf.

Het huis

Het decor van het nieuwe spookhuis is echt prachtig. In drie maanden tijd is heel dit huis opgezet en dat is er niet aan af te zien. Of althans: voor het grootste gedeelte niet. Er waren namelijk een aantal plekken die niet voorzien waren van decor, zoals hier en daar een plafond dat nog te zien was. Dit deed echter niet af aan de ervaring van het huis.

Achteraf is hier nog naar gevraagd bij een van de verantwoordelijken van dit spookhuis. Ook hij gaf aan dat er nog een aantal puntjes op de i gezet moeten worden. Dit zal in de komende weken gebeuren. Wij waren het met elkaar eens dat de normale bezoeker dit waarschijnlijk niet eens op zou merken. Halloweenfans zoals wij zijn natuurlijk ook wel een stuk kritischer en dat was hij zelf ook. Het huis had naar mijn mening een goede lengte en de bouwhelm met lamp was een geniale toevoeging die bijdroeg aan een angstig gevoel en het verhaal.

Ook de scares waren erg goed. Zij waren naar mijn mening goed verdeeld over de groep, maar dat was wel toen de groep maar vier man bedroeg. Onze tweede run was met acht man en de achterste vier gaven aan veel scares te hebben gemist. Dat komt door de smalle ruimtes en korte bochten waar je je langs moet manoeuvreren, waardoor niet iedereen altijd in dezelfde ruimte past. Wij hebben dit uiteindelijk ook aangegeven aan het creatieve team.

Kinderziektes

Zonder er verder al te veel op in te gaan, kan ik wel melden dat “Now You’re Mine” boordevol verschillende soorten techniek zit. En techniek komt met storingen. Dat was bij ons ook het geval. Onze kassascène duurde 15 minuten en een latere scène duurde bij ons ook 10 minuten, omdat we in een ruimte werden vastgehouden. Dat is ook niet zo gek: zo veel oefentijd heeft het nieuwe spookhuis niet gehad. De pers opening was tegelijkertijd ook een try-out en dan kan er wel eens wat misgaan. Onze tweede run verliep veel soepeler.

Wel liep deze avond niet vlekkeloos wat betreft het aantal bezoekers. We hebben mensen gesproken die naar eigen zeggen ruim anderhalf uur in de wachtrij hebben gestaan. Dit is natuurlijk niet de bedoeling, al helemaal niet als je werkt met tijdsloten. Wij spraken iemand die daar toen al een uur en tien minuten in de rij stond en nog niet aan de beurt was. Ondertussen puilde deze wachtrij, te zien op de foto’s, uit en stond er een rij voor de werkelijke wachtrij. Toverland zelf zegt dat de wachttijd uiteindelijk een uur bedroeg.

Wie er nu gelijk heeft, is uiteindelijk bijzaak. Feit is dat het park de wachtrij vroegtijdig heeft moeten sluiten en dat mensen hun geld hebben moeten terugkrijgen. Dit komt doordat “Now You’re Mine” langs het veld ligt waar het vuurwerk voor de eindshow wordt geprepareerd. Dat betekent dat, omwille van de veiligheid, je op een gegeven moment daar geen bezoekers meer wilt hebben. Dat is natuurlijk logisch, maar wel jammer voor de mensen die daardoor het huis niet hebben kunnen bezoeken.

Resumé

Ik hoop dat Toverland dit capaciteitsprobleem in de komende weken kan oplossen. Het animo voor “Now You’re Mine” is in ieder geval volledig terecht: het verhaal, het decor en de techniek, mits deze werkt, zijn hele gave toevoegingen aan een al geweldige line-up in het park. Als dit de nieuwe maatstaf is voor spookhuizen in pretparken met een hoger budget, dan kan ik niet wachten wat het toekomst brengt in Toverland en op andere plekken.

Kan je niet genoeg krijgen van scare nieuws, horror, Halloween of andere spannende experiences? Praat en lees gezellig mee in onze Scare Network Discord server en help ons naar de 700 leden.