Deze review is geschreven vanuit mijn oogpunt en is een momentopname die gebaseerd is op 21 oktober 2023 tijdens Screams in Avonturenpark Hellendoorn.

Screams is echt zo een Halloween-evenement uit de regio. Het is betaalbaar, gezellig en een beetje freaky. Haalt dit het niveau van bijvoorbeeld een Halloween Fright Nights in Walibi Holland of een Halloween Nights in Attractiepark Toverland? Nee, absoluut niet. Maar dat maakt het niet persé slechter. Ik beschrijf dit evenement graag als een ideaal Halloween-event om in de industrie te stappen. Hou je niet van te kinderachtige praktijken maar hoef je ook niet persé de volle laag van de grotere events, dan is Screams echt het perfecte evenement om mee te beginnen.

Spookhuizen

Laat ik gewoon bij het beste beginnen; Horror Hotel. Dit spookhuis staat er al wat jaren maar stelt eigenlijk nooit teleur. Sterker nog, ik vond de scare actors spot on met een aantal heerlijk goed getimede scares. En dat is precies wat je zoekt in een spookhuis. De sfeervolle scenes, het geweldige onthaal, de lift en het aantal type karakters maakt dit spookhuis nog steeds de nummer 1 van het park.

Death Lab vond ik ook beter dan vorig jaar. Ook hier leken de scare actors beter in hun rol te zitten dan vorig jaar. Het huis heeft een upgrade gekregen en je loopt dan ook door een nieuw mortuarium. Het is allemaal niet hoogstaand wat je ziet maar het vermaakt wel. En wat bij alle spookhuizen ook zeker het geval is, je krijg ontzettend veel voor je geld. De meerprijs voor de huizen is €5,- of €6,- en je legt voor dat geld een zeer nette afstand af in de huizen.

Witch House kon mij dit jaar eigenlijk niet veel boeien. En dat vond ik best jammer, want de karakters in het huis zijn interessant. Ik miste het samenspel en het decor voelde op bepaalde punten toch wat goedkoop aan. Daar kan ik normaal gesproken best doorheen kijken, mits de scare actors alles geven. Ik deed dit huis wat later op de avond nog eens maar het gevoel bleef helaas hetzelfde. Maar nogmaals, ondanks dit is het nog steeds prima als je kijkt naar de prijs/kwaliteit verhouding. Mocht dit huis ooit plek moeten maken voor iets nieuws, dan zal ik er in ieder geval geen traan om laten.

Zombie Attack

En dan gaan we naar de andere kant van het avonturenpark. Screams introduceerde dit jaar de vernieuwde walkthrough Zombie Attack: Festival Rampage. Volgens het verhaal bevinden bezoekers zich op een oud festivalterrein wat is overgenomen door zombies. En dat was zeker te merken. Na het ophalen van de lasergun kwamen we al snel een feestende DJ tegen die de hele avond plaatjes aan het draaien was. Maar wees vooral niet teveel afgeleid, want gevaar ligt hier op de loer. Door met de lasergun te schieten, hield je de zombies op afstand door het target te raken wat zij bij zich droegen. Het is hierdoor een leuke interactieve walkthrough. En ja, ook deze is weer behoorlijk lang. Er zouden hier zelfs 21 scare actors kunnen staan. Helaas was dit niet het geval op de avond dat ik er was. Hierdoor liep je toch vaker op plekken waar niets gebeurde. Het is niet persé storend maar je krijgt hierdoor wel het gevoel dat er meer ingezeten had. En het nadeel van de laserguns is dat ze opgeladen moeten worden. Het kan dus zomaar voorkomen dat je gun het ineens niet meer doet. Maar nu de vraag; is deze upgrade van toegevoegde waarde geweest? Ja, ik denk het wel. Het verhaallijntje was duidelijk terug te zien in de walkthrough en de DJ was in dit geval ook zeker een leuke toevoeging wat echt de sfeer zette. Ondanks dit kan er nog steeds veel meer uitgehaald worden.

Scare Zones

En dan zijn er ook nog de scare zones. Dragon Fear en Pirates Bay vond ik gelijk aan vorig jaar. Dit wilt zeggen dat het gebied van de piraten nog steeds te groot en te karig aanvoelt. Dragon Fear blijft in combinatie met Balagos, de verlichting en de steekvlammen erg sfeervol. Death Street was nieuw dit jaar en liep langs de wildwaterbaan. Doordat dit echt een verbindingspad van het park is, had ik verwacht dat er de nodige opstoppingen zouden plaatsvinden. Dit gebeurde niet en het liep juist lekker door allemaal. De scare actors waren hier ook nog eens lekker bezig en maakte goed gebruik van hun tools. Dat er eentje uit zijn rol stapte en vroeg waar Scare Network voor stond neem ik dan maar voor lief. 😉

Red Thirst vind ik een interessante zone om te zien. Qua aankleding stelt het allemaal niet veel voor maar er vind hier toch elke keer een mini show plaats waardoor de rondlopende bruiden ineens agressiever worden. Dat idee is hartstikke leuk maar echt scaren gebeurt hier niet. En daardoor voelt de ene helft van ‘het stuk’ wat langdradig aan. Naast het vele rondlopen mag er hier best gebruik worden gemaakt van een tool om het allemaal net even wat spannender te maken. Aan de overkant was achtbaan Rioolrat omgeruild voor Underground. Eigenlijk is alles hetzelfde gebleven maar lopen er ook scare actors rond in het gangenstelsel. En dat is een super idee, want de ruimte om richting de achtbaan te lopen is al redelijk spooky van zichzelf. Helaas ontbraken de scare actors bij ons.

Favoriet zone

Net als bij de spookhuizen heb ik ook voor de scare zones een favoriet. En dat is Freak Circus. De clowns zorgen ervoor dat niemand echt veilig het gebied kan oversteken. Het niveau van scaren vind ik hier dan ook het hoogste van alle zones. De muziek, de verlichting en het actief scaren van de bezoekers maakt dit gebied echt wel leuk om even te blijven plakken. Vorig jaar vond ik het jammer dat het gebied zo klein was. Dit jaar heeft het park een kleine walkthrough toegevoegd aan de zone. Deze is gratis te bezoeken en loopt door het Gouden Theater Paleis. En dat is zeker een plus voor dit gebiedje. De walkthrough is verder niet heel bijzonder maar zet wel de sfeer neer die bezoekers al krijgen in de zone. En dat is gewoon super tof.

Conclusie

Het is leuk om te zien dat Screams elk jaar weer net even wat beter word. Het zijn geen grote stappen en volgens mij hoeft dat ook helemaal niet vanuit het park. De avonden zijn altijd populair en bezoekers vermaken zich er prima. De zones zijn niet groots of bijzonder, maar zeker leuk om deel van uit te maken. De spookhuizen maken het de dappere bezoekers zeker wel even moeilijk met een aantal goede scares. Voor een zeer nette prijs kunnen bezoekers zich prima vermaken tijdens een avondje Screams in Avonturenpark Hellendoorn. Wat mij betreft tot volgend jaar!

Benieuwd wat dit allemaal gaat betekenen voor de score? Scroll dan snel naar beneden. 

Heb jij nou ook een evenement bezocht en wil je daar een review over schrijven? Stuur deze dan in via redactie@scarezone.nl en wie weet komt die dan hier op de website te staan.

Krijg je niet genoeg van al het scare nieuws, horror, Halloween of andere spannende experiences? Praat en lees gezellig mee in onze Scare Network Discord server en help ons naar de 750 leden.