Het is begin november en Halloween 2017 loopt op zijn eind. Voor het derde jaar op rij is the Horror Zone de afsluiter van het halloween-seizoen. Stichting ENG welke the Horror Zone is begonnen heeft weer een nieuwe editie opgeleverd en deze staat in het teken van verandering. Welke veranderingen zijn er gemaakt? En werkt het voor dit evenement? Ga rustig zitten en ik neem je mee naar Best, de thuis basis van the Horror Zone.

Net zoals voorgaande jaren bevindt the Horror Zone op het terrein van Historiapark. Wanneer je aankomt op het terrein zal je als trouwe bezoeker gelijk opmerken dat het evenement een andere ingang heeft gekregen en dat deze verplaatst is. Waar the Horror Zone het afgelopen jaar op een groot terrein werd georganiseerd, was de locatie dit jaar veel knusser en over meerdere hallen verdeeld. Een keuze die voor het evenement goed is uitgepakt door de intieme sfeer die dit heeft opgeleverd.

Waar voorgaande jaren the Horror Zone losse thema’s had heeft Stichting ENG dit jaar gekozen voor een andere richting. De grote verandering voor het evenement is de keuze van een overall thema. Deze keuze is gevallen op Dark Ages, een keuze die naar mijn mening zeer goed is uitgepakt. Het evenement neemt je mee naar de tijd waar heksen werden verbrand en de pest heersde door Nederland en Europa. Door de keuze van een overall thema heeft the Horror Zone gekozen zich te onderscheiden van andere evenementen in Nederland en hierdoor uniek is voor dit seizoen.

Bij binnenkomst op het terrein valt op dat je binnenloopt via een grote poort, op een kleine straat met kraampjes, karren en een kerkhof. De scarezone van het evenement, of beter gezegd scare-straat. Aan deze “straat” liggen de attracties en in het midden bevindt zich een plein waar een bar is en gedurende de avond meerdere keren de show wordt gehouden. De show is geinspireerd op de heksenjachten die werden gehouden gedurende die periode en deze dansact wordt meerdere keren opgevoerd gedurende de avond. Tijdens mijn bezoek was het niet al te druk met scare actors, de acteurs die er rondlopen waren overtuigend en zaten goed in hun rol. Ook lopen hier verschillende streetacts zoals een goochelaar en vuurspuwers. Dankzij deze opzet heeft de entree met de scare “straat” een goede sfeer ondanks de grimmige thema van het Dark Ages.

Het is nu tijd om de haunted houses te bespreken, of zoals the Horror Zone deze noemt, attracties. Het evenement heeft dit jaar vier spookhuizen waarbij twee binnen zijn en de overige zich in de openlucht bevinden. Als eerste zal ik de twee huizen binnen bespreken.

Zacherius Radius, Alchemisch Lab.
Als bezoeker ga je opzoek naar Professor Radius, er is al weken niets meer vernomen van deze professor. Het gerucht gaat dat hij een ondergronds lab beheert, waar hij tot diep in de nacht experimenten uitvoert op overleden dorpsbewoners. Het huis bevat voldoende aankleding en brengen de juiste sfeer naar boven. Ondanks dat er effecten worden gebruikt welke eerder zijn gebruikt in haunted houses, worden deze effecten wel goed uitgevoerd. Het huis bevat voldoende momenten om goed te kunnen schrikken en dit komt mede door de goede samenspel tussen effecten en scareactors.

Pesthuys, de swarte raef.
Zodra je binnenloopt valt duidelijk op dat hier veel liefde en aandacht besteed is aan de decoratie en er goed gelet is op details. Van doctors maskers tot daadwerkelijk papieren plannen. Er is in dit huis specifiek gewerkt met meerdere scares per acteur. Je zult dan ook snel merken dat je vanuit alle hoeken aangevallen gaat worden door pest doctoren. Dit is een zeer sterk punt van het huis en ik raad je dan ook aan om een extra paar ogen erbij te nemen want je kunt dit nauwlijks bijhouden. De acteurs speelden gedurende mijn bezoek netjes de rollen die waren te gedeeld, vergeleken met het eerste huis zou ik zelfs voorzichtig willen zeggen dat zij beter waren dan Zacherius Radius, Alchemisch Lab.

Lambrechts Lot en Hekschen.
Bij beide huizen waren preshows en dit is toch wel de beste verandering die the Horror Zone heeft doorgevoerd in zijn gehele productie. Waar volgend jaar misschien naar gekeken moet worden hoe ze het scaren in een bos aangepakt kan worden. De acteurs deden goed hun best maar het is duidelijk lastig om een constante kwaliteit te kunnen leveren in een open bos. Het bos geeft de acteurs wel weer de kans om meerdere scares uit te voeren gedurende het bezoek. Er is hier dus optimaal gebruik gemaakt van het aantal acteurs en scare-ratio.

Conclusie
the Horror Zone is dit jaar stuk sneller volwassen geworden dan verwacht, wat resulteert in een top 2017 editie. Vergeleken met de vorige jaargangen zijn de acteurs goed getraind, is er visueel goed gelet op het totaal plaatje bij de binnenhuizen en is de grime met grote stappen vooruit gegaan. Waar het evenement nog een stap vooruit kan zetten is de einde van de spookhuizen. Het mistte een duidelijke big final waarbij bezoekers rennend het spookhuis uitgaan, het einde van een spookhuis is momenteel nogal abrupt en onduidelijk. De final scare is het geen wat de bezoeker zal bij blijven. De grootste verrassing bij the Horror Zone is de storyline die dit jaar is toegevoegd. Dit is voor mij de reden waarom je dit jaar the Horror Zone moet bezoeken. De huizen, acteurs en scarezone zijn een geheel en dat maakt het fijn om dit event als afsluiter van het seizoen te hebben.

Mocht je nu nog heimwee hebben naar 31 Oktober, kom dan een laatste blik werpen bij the Horror Zone. Het eventement draait nog op 17 en 18 November 2017 van 19.00-23.00.