Screams in Avonturenpark Hellendoorn is dit jaar teruggegaan van vier naar drie avonden. Bezoekers weten het park goed te vinden, want alle dagen waren uitverkocht. Ik was er op de laatste dag, zaterdag 29 oktober. Wil je weten hoe mijn allereerste bezoek aan dit event was? Lees dan zeker de review van vorig jaar eens terug.

Rond 15:00 uur stond ik voor de ingang van het park. De strobalen, pompoenen, skeletten en heksen maakte het een gezellig geheel. Het werd tijd om de show ‘Kareltje, Jasmijn en de magische vergeetmix’ te bekijken. Ook al valt dit onder een kindershow, er worden zeker een aantal volwassen grappen gemaakt. De hoeveelheid energie en de komische sfeer maakt de show erg leuk om naar te kijken.

Om 18:45 uur verzamelden bezoekers zich bij de boomstamattractie. Heksendoorn werd afgesloten met een vuurwerkshow. Het grote verschil met vorig jaar was dat er deze keer gebruik werd gemaakt van muziek. En dat was een mooi pluspunt. Verder duurde de show nog best lang en werd er mooi afgewisseld tussen sier- en knalvuurwerk.

Spookhuizen

Het vuurwerk zit erop en dat betekent dat Screams aan haar laatste avond is begonnen. Naast de locatie van het vuurwerk staat spookhuis Death Lab. Die werd dan ook als eerste bezocht. Het huis is vergeleken met vorig jaar niets veranderd. Toch is het altijd leuk om dit soort huizen mee te pakken. De aankleding ziet er vrij eenvoudig uit en op veel plekken is het vrij smal. Dat maakt het voor de gemiddelde bezoeker denk ik ook wel gelijk een stukje spannender. De scare actors deden goed hun best maar voor mij waren de scares wel voorspelbaar. Al met al was het een leuk huis. €4,- is dan ook een nette prijs voor wat je terugkrijgt.

Het tweede spookhuis was het vernieuwde Witch House, vorig jaar nog bekend als House of Witches. In de wachtrij stond een geluidsbox waarbij een verhaal werd verteld. Op deze manier werden de wachtenden al een beetje lekker gemaakt. En hoewel dit idee natuurlijk top is, kwam het niet helemaal lekker naar voren. Het geluid stond te zacht waardoor maar weinig bezoekers er wat van meekregen. Een ander verschil met vorig jaar was dat bezoekers nu zelf op de voordeur moesten kloppen zodra de lantaarn naast de deur ging branden. Een goed gegrimeerde heks deed open en heette de bezoekers welkom. Wat volgde waren een reeks kamers waarbij heksen centraal stonden. Een aantal kamers waren oprecht leuk en mooi gedecoreerd, andere weer wat simpeler. Het park had hierbij ook geïnvesteerd in andere verlichting en dat viel goed op. De scares konden wat mij betreft net even wat scherper. Nu voelde het soms net te laat aan. Ook dit huis kostte €4,- en dat was het wel waard. Persoonlijk vond ik Witch House ondanks de wat tamme scares leuker dan Death Lab.

Op naar het derde spookhuis van de avond, Horror Hotel. Dit huis was vorig jaar mijn favoriet dus ik was uiteraard benieuwd. Het huis bevat een lekkere sfeer en de scare actors waren best lekker bezig. De ene opmerking met ‘doorlopen!’ neem ik maar voor lief. Ik kon hier verder geen nieuwigheden spotten maar dat heeft het huis ook eigenlijk niet nodig. Het blijft gewoon een vermakelijk en op sommige momenten zelfs een goed huis. Zeker voor die €4,-.

Zombie Escape

Zombie Escape is de walkthrough van het park en bevind zich op het terrein van het glijbanenpark. Tijdens de eerste helft van deze walkthrough loop je rond met een lasergun. Dankzij de gun kunnen bezoekers de ronddwalende zombies op afstand houden door de af te knallen. En hoewel de gun het bij mij gewoon goed deed, kwam het toch niet helemaal lekker tot zijn recht. Ik denk dat dit vooral kwam doordat het onduidelijk was of ik de zombies nu wel of niet raakte. Het lampje van hun bij zich droegen zou namelijk van kleur moeten veranderen wanneer zij geraakt worden. Dat gebeurde negen van de tien keer niet. Gelukkig lieten enkele scare actors door middel van geluiden en bewegingen wel merken dat ze geraakt werden. Op de helft van de walkthrough moesten de guns weer worden ingeleverd. De tweede helft zag eruit zoals vorig jaar. Al lopend door het zand kwam ik langs caravans en sprongen er zombies tevoorschijn. Ik vond het verder zeker een vermakelijk walkthrough met een mooie lengte.

Zones

Ik heb een aantal fijne vernieuwingen gespot in de zones. Zo word er nu bij The Brides op verschillende momenten een stukje opgevoerd waarbij de normaal zo verleidelijke bruiden hun ware aard laten zien. Op zoek naar bloed voeren ze nu een aantal scares uit. Dit vond ik zo een ontzettend goede verbetering in vergelijking met vorig jaar.

In Pirates Bay lopen de piraten rond. Ik telde er deze keer meer dan vorig jaar. Sommige van hen waren lekker bezig en zochten actief naar slachtoffers om hun scares op uit te voeren. De uitstraling van de zone is voor mij verder onveranderd. Ik ben nog steeds van mening dat hier veel uit te halen valt. Nu voelt het niet echt als een volwaardige zone. De toevoeging van een live band op deze laatste avond vond ik trouwens wel echt van toegevoegde waarde en een lekkere sfeer met zich meebrengen.

Als het aankomt op sfeer en scares vind ik het Freak Circus nog steeds de beste zone vinden. De goed uitziende clowns bezorgen hun bezoekers hier echt een verschrikkelijke avond. De combinatie van scares, verlichting, rook, muziek en decor maakte van dit kleine gebiedje duidelijk mijn favoriet.

Een andere positieve toevoeging was zone Dragon Fear. De scare actors hielden het deze keer wat compacter dan vorig jaar toen ze nog voorbij Drakennest liepen. Nu leek de zone vooral tussen de achtbanen Balagos en RidderStrijd te liggen. De combinatie van rook en de rode verlichting bij Balagos ging goed samen en zorgde voor een sfeervol geheel. Het grootste verschil met vorig jaar is de verbetering van grime, het gebruik van vuur en de groepsscare die op verschillende momenten plaatsvinden. Ik had wel het idee dat de scare actors er meer konden uithalen dan wat ze bij mij lieten zien. Het was nu vooral wat eentonig en magertjes waarbij de zwaarden eerder als een last dan een scare tool werden gezien. Maar eerlijk is eerlijk, de bezoekers schrokken zich op veel moment kapot. Al met al is deze zone een verbetering van wat het vorig jaar was. En toch voelt het alsof er meer uit te halen valt. Maar dat voel ik bij elke zone wel.

Conclusie

Screams in Avonturenpark Hellendoorn staat gelijk aan een griezelige avond uit. De spookhuizen zijn het bezoeken waard. Zeker wanneer je kijkt naar de prijs/kwaliteit verhouding. De zones zijn leuk gedaan en een goeie verbetering in vergelijking met vorig jaar. Ik vind het dan ook leuk om te zien hoe dit event langzaamaan aan het groeien is. En dan bedoel ik niet zozeer het aantal huizen of zones, maar de kwaliteit. Haalt dit het niveau van de grotere events? Dat niet maar dat hoeft ook niet. De sfeer is goed, het park straalt Halloween uit en ondanks deze uitverkochte dag was het prima vertoeven. Ik heb genoten en dat vind ik het belangrijkste tijdens deze dag.

Maar wat betekent dit voor de score? Scroll naar beneden en kom erachter.