Deze review is geschreven vanuit mijn oogpunt en is een momentopname die gebaseerd is op 19 oktober 2023 tijdens de Halloween Fright Nights in Walibi Holland.

Het is al ruim een maand geleden sinds mijn bezoek aan de Halloween Fright Nights, maar bijzonder genoeg heb ik nog geen review geschreven over mijn ervaringen. Vorig jaar was ik allesbehalve positief. Lees die review hier terug. Gelukkig vond ik afgelopen editie al een stuk beter. Alsnog zijn er een aantal punten waarover ik blijf vallen en waardoor dit event gewoon niet mijn favoriet is.

Walibi heeft geluisterd naar de minpunten van vorig jaar en dat was goed te merken in het park. De experiences waren deze keer goed verdeeld en niet grotendeels aan de rechterkant van het park te vinden. Aangezien ik de oudere huizen al kende, bezocht ik alleen de 2 nieuwste; The Final Slayride en Urban Explhorror. En laat ik zeker het nieuwe pad tussen Goliath en El Rio Grande niet vergeten. Wat een verademing is dat hoor. Hopelijk kunnen we dit pad in de toekomst vaker gebruiken.

The Final Slayride

Goed, het eerste spookhuis dat ik bezocht was The Final Slayride. En deze bevond zich in het gebouw waar voorheen Haunted Holidays zat. Achteraf gezien ben ik blij dat ik dit huis als eerste heb bezocht, want het was niet goed. De scene’s voelde erg goedkoop aan, de scares waren voorspelbaar en er werden veel te veel bezoekers naar binnen gelaten waardoor er een constante polonaise was. Tegelijkertijd was het wel een leuk thema en waren een paar scene’s nog best sfeervol. De ziel van Haunted Holidays was nog duidelijk voelbaar en veel in het huis was dan ook herkenbaar. Alsnog ben ik blij dit huis bezocht te hebben, want ergens was het ook wel weer leuk juist omdat het zo fout was.

Urban Explhorror

Urban Explhorror was de experience die ik wat later op de avond bezocht. De prijs was op het randje maar ik kreeg er veel voor terug. Bewapend met een zaklamp nam ik een stap terug in de tijd na het zien van verschillende oude props, documenten en personeelskleding. Voor fans was het dan ook een feest der herkenning. In tegenstelling tot The Final Slayride liepen bezoekers in deze experience met een select groepje. En dat was gelijk ook de kracht van dit huis. De scares waren echt voor jou en je stond dan ook middenin de theatrale stukken. Verder was ook de lengte van deze experience erg netjes. Dit huis bewijst maar goed dat je geen grote budgetten van een paar ton nodig hebt om een goede experience neer te zetten. Dit was overduidelijk het hoogtepunt van de avond.

Zones

Het was voor mij een opluchting dat de zone Villains was verdwenen. Gek genoeg voelde het wel wat leegjes aan bij het betreden van Speed Zone. In ruil daarvoor kreeg ik Ghostly Graveyard ervoor terug. Een relatief grote zone met veel goed uitgelichte decoraties. De karakters spraken mij wel aan en de zone gaf me de Halloween Fright Nights vibes uit het tijdperk van Walibi World, en dat is goed. Hopelijk zet het park deze lijn door.

De zone van Nightmares was dit jaar verplaatst en een stukje groter geworden. Hierdoor waren er geen opstoppingen wat het allemaal zoveel aangenamer maakte. Een groot nadeel is wel dat het minder gezellig en goed aanvoelde. Ook de karakters bekijken van achter een touw voelde niet helemaal goed. De overige zones waren in mijn ogen onveranderd.

Festival of Freaks vond ik vorig jaar geen geslaagde zone. Dit jaar was het zoveel beter en gezelliger. Het aanbod in entertainment was gevarieerd en de acteurs die er rondliepen deden het best leuk. Vergeleken met vorig jaar voelde het deze keer niet enkel als opvulling voor Eddie de Clown.

Terugkeren hekelpunt

De grootste minpunten dit jaar zijn de punten die in mijn ogen elk jaar terugkeren. Zo draait er een dj op het podium voor het reuzenrad. Door de centrale ligging verpest het in mijn ogen de Halloween sfeer. Vanuit Pirates Cove wilde ik oversteken naar Tangled Twigs en de spannende muziek sloeg daarbij ineens over naar feestmuziek. Dit kan echt niet. Ik hoorde zelfs de feestmuziek toen ik in de rij stond van beide spookhuizen. En dat hoort toch wel het moment te zijn om in de stemming te komen van de huizen. Ik weet dat de Halloween Fright Nights meer het karakter van een festival heeft maar dat mag zeker niet ten koste gaan van de sfeer bij de spookhuizen.

Een ander punt zijn de bezoekersaantallen en de type bezoekers. Ik begrijp de keuze van Walibi om veel bezoekers binnen te laten aangezien dit de belangrijkste periode is, maar het gaat soms nog teveel ten koste van de ervaring. Iets minder bezoekers toelaten zou al wonderen verrichten. Ja ik weet het, dit zal waarschijnlijk nooit gebeuren. Net als het type bezoeker wat dit event bezoekt. Ik heb mij bijzonder veel geërgerd aan de vele rokende en vapende pubers die veel regels aan hun laars lappen. Ook dit ‘probleem’ is er eigenlijk altijd al wel geweest maar daardoor blijf ik de Halloween Fright Nights gewoon niet als een favoriet zien.

Conclusie

De Halloween Fright Nights is zoveel beter dan vorig jaar. Op Nightmares na voelden alle zones als een verbetering. En dat geldt ook zeker voor het nieuwe pad tussen Goliath en El Rio Grande. De spookhuizen waren leuk om een keer bezocht te hebben. Waar het ene huis wat simpel en goedkoop aanvoelde, was het andere huis een stuk sterker en creatiever in elkaar gezet. En hoewel de experiences deze keer veel beter verspreid over het park lagen, voelde beide nieuwe huizen alsnog aan als een noodoplossing. Volgend jaar is dat stuk grond niet meer beschikbaar vanwege de bouw van nieuwe achtbanen. Daardoor ben ik enorm benieuwd hoe Walibi deze keer de drukte zal gaan opvangen.

Benieuwd wat dit allemaal gaat betekenen voor de score? Scroll dan snel naar beneden. 

Heb jij nou ook een evenement bezocht en wil je daar een review over schrijven? Stuur deze dan in via redactie@scarezone.nl en wie weet komt die dan hier op de website te staan.

Krijg je niet genoeg van al het scare nieuws, horror, Halloween of andere spannende experiences? Praat en lees gezellig mee in onze Scare Network Discord server en help ons naar de 750 leden.