Deze review is geschreven vanuit mijn oogpunt en is een momentopname die gebaseerd is op 18 november 2023 tijdens The Horror Zone.

Na mijn verrassende goede ervaring van vorig jaar besloot ik terug te keren richting Bosschenhoofd voor The Horror Zone. Dit jaar was er een nieuw thema wat deels aansloot op vorig jaar, namelijk ‘Funfair of Fear’. Op voorhand leek het mij een interessant thema waarbij er gelijk werd nagedacht over hoe de organisatie dit weet aan te sluiten op het thema van vorig jaar. Maar ik zal er niet omheen draaien. Het thema van vorig jaar sprak mij veel meer aan.

Het plein, dat alle spookhuizen en walkthroughs met elkaar verbind, vond ik best sfeervol. De lampjes, kraampjes en horeca maakten het tot een mooi geheel. De karakters die er rondliepen deden hun best wat resulteerde in een hoop vermaak bij bezoekers. Het aanbieden van typische games die je wellicht kent van de kermis was dan ook een mooie aanvulling. Maar er zat totaal geen scare factor in en dat vond ik erg jammer. De keuze hiervoor kan natuurlijk aan verschillende dingen liggen zoals het thema dat gewoon vrolijk is of het plein als een soort ‘safe zone’ markeren. Maar ik voelde hem hier niet zoals ik dat vorig jaar wel had waarbij er psychopaten rondliepen die zo af en toe eens groepscares uitvoerden.

Oliver’s Funhouse

Het eerste huis dat ik deed was Oliver’s Funhouse. Dit huis was vorig jaar The Cells en dat kwam toen veel beter tot zijn recht. Het verhaal klopte en het voelde completer aan dan dat het nu was. Dit funhouse voelde nu zelfs als een wat slapper aftreksel aan. Het was nog steeds wel een leuk huis hoor, maar voor mijn gevoel miste er teveel. Zo was het minder terror, heb ik niet gezien dat er bezoekers werden opgesloten en liep ik er voor mijn gevoel veel te lang rond. Laat ik voorop stellen dat de clowns gewoon hun best deden hoor, maar de scares lukten gewoon niet omdat ook hun bezoekers niet goed zien aankomen. De uitgang van het huis sloot verschillende keren voor mijn neus en ik merkte dat het mij vooral bij de laatste keer lichtelijk frustreerde. Elk hoekje van het huis had ik nu wel 8 keer gezien en ik wilde gewoon door naar het volgende huis.

The Black Market

De volgende was The Black Market. Gewapend met een lantaarn liep ik door het donkere bos. En daar ga ik altijd wel goed op hoor. Het idee van deze walkthrough is eigenlijk best wel tof en het is dan ook leuk om met ‘oplichters’ te sparren. Dit heeft wel het gevaar dat het volgende groepje achter jou steeds meer dichterbij komt waardoor een onderhandeling plots werd afgekapt. Zoek je een walkthrough met de meeste interactie? Dan moet je The Black Market hebben. Het leuke is dat iedere bezoeker ook geld meekrijgt om uit te geven. Een klein nadeel, met nadruk op klein, is dat je ook een lantaarn meekrijgt. Deze moet je wel echt laag bij de grond met je meenemen, anders zie je gewoon bijna niets.

Campsite The Mayflower

Met de regen op komst besloot ik ook gelijk de andere walkthrough mee te pakken: Campsite The Mayflower. Wat zal ik hier eens van zeggen. Het sfeertje was eigenlijk wel prima, het gebruik van caravans doet het altijd goed, de lengte was netjes en hier en daar zat er nog best een goeie scare tussen. Het idee van deze walkthrough is om stageld te collecteren bij de exploitanten. Daar kwam in de praktijk alleen weinig van terecht. De scare actors reageerden nergens op waardoor het verhaal eigenlijk de prullenbak in kon. Het hoeft geen hele conversatie te worden maar alleen een klein stukje tekst als ‘jullie krijgen geen rooie cent van me, opdonderen’ is eigenlijk al genoeg.

Freak Show

Op naar de volgende: de Freak Show. Ik vond het een vermakelijk huisje. Er zaten leuke karakters in en Mr. Barnett zorgde met zijn enthousiasme voor de juiste sfeer. De scenes voelde hier en daar wat goedkoop maar leidde niet persé af, scares waren oké en er zat een leuke verwijzing in naar vorig jaar zoals de opgehangen handschoentjes. Het huis had van mij wel wat langer mogen zijn.

Hell’s Manor

Er kan maar één spookhuis de beste zijn en dat is Hell’s Manor. Ik heb hem dan ook bewust als laatste bewaard. Bezoekers betreden een originele eerste scene wat leuk is bedacht. De rest van het huis is leuk aangekleed, soms een wat goedkope pop van de SoLow, maar over het algemeen prima. Eigenlijk gaf Hell’s Manor mij als enige het gevoel dat ik in een spookhuis liep.

Conclusie

De titel gaf het al een beetje weg. Is Huckabays Funfair of Fear nu fun of fear? Het totaalplaatje van The Horror Zone is sfeervol, de locatie is goed en er is een gevarieerd aanbod aan spookhuizen en walkthroughs. De scare actors doen goed hun best en ze stralen dan ook uit dat ze er echt plezier in hebben. Ik merk dan ook nog steeds dat er veel liefde in dit event wordt gestoken. Er is voor deze editie wel een grote ‘maar’. Ik vond het op Hell’s Manor na geen horror. Je kan er alsnog een prima avond hebben hoor, maar ik voelde het helaas niet voor dit jaar.

Benieuwd wat dit allemaal gaat betekenen voor de score? Scroll dan snel naar beneden. 

Heb jij nou ook een evenement bezocht en wil je daar een review over schrijven? Stuur deze dan in via redactie@scarezone.nl en wie weet komt die dan hier op de website te staan.

Krijg je niet genoeg van al het scare nieuws, horror, Halloween of andere spannende experiences? Praat en lees gezellig mee in onze Scare Network Discord server en help ons naar de 750 leden.