Sinds 2005 bezoek ik de Halloween Fright Nights in Walibi Holland. Dit begon met meerdere bezoeken per editie en dat eindigde met een bezoek per jaar. Inmiddels bezoek ik het Halloween-event niet meer elk jaar. Mijn laatste bezoek was alweer in 2018 maar naar vier jaar werd het wel weer eens tijd om richting de polder af te reizen. En om de grote drukte voor te blijven besloot ik in het eerste weekend te gaan, en wel op zondag 9 oktober. Ik neem je mee en leg uit hoe mijn ervaring was. Wat vond ik goed en wat kon beter? Let’s go!

De klok gaf 14:00 uur aan, ik parkeerde onder de zonnepanelen en liep over de brug richting de ingang van het park. Daar werd ik opgewacht door de beveiliging en met een snelle blik in mijn tas mocht ik verder. Er was hier verder geen drukte dus het ging allemaal lekker snel. Eigenlijk iets te snel want de beveiliging deed weinig moeite om echt goed in de tas te kijken. Snel de ticket scannen en hop naar binnen.

De Halloween Spooky Days zijn in volle gang. Er galmt typische ‘spooky’ muziek uit de spiekers en vanaf de mainstreet tot aan het reuzenrad kwam ik al de nodige strobalen en pompoenen tegen. De sfeer is gezet en ik heb er na een aantal tussenjaren gelijk weer zin in. Traditiegetrouw loop ik de souvenirwinkel binnen om het aanbod in Halloween merchandise te bekijken. Wat ik vooral leuk vond waren de nieuwe pins van de verschillende spookhuizen. En hoewel ik zelf geen pin verzamelaar ben, vond ik dit wel lachen.

Spooky Days

Ik besefte dat dit mijn eerste Spooky Days bezoek was. Het event is nog vrij jong maar is in grotere lijnen zeker te vergelijken met het Happy Halloween van vroeger tijdens het Walibi World tijdperk. Wat mij gelijk opviel was het logo van dit event. Online werd er een vernieuwd logo getoond maar in het park zag ik juist het oude logo staan bij de fontein voor het reuzenrad. Dat was natuurlijk niet storend maar best opmerkelijk. Ik liep eerst naar Nightmares. De zone zag er leuk maar vertrouwd uit. De kisten, het podium, de spinnenwebben…ik ken het inmiddels wel. De karakters vond ik erg leuk en ze zaten stuk voor stuk prima in hun rol. Ze hadden oog voor de bezoekers en zochten regelmatig de interactie met hen en elkaar op. En wat ik altijd wel belangrijk vind, ze brachten hun rol met overtuiging.

Op naar Festival of Freaks. Het goede niveau van Nightmares werd in deze zone voortgezet. Verschillende types spreken bezoekers aan en kunnen goed improviseren. De zone was vooral groots opgezet waardoor de sfeer wat minder intiem aanvoelde. Het gebruik van felle kleuren wat weer mooi aansloot op het uiterlijk van Daysee vond ik goed gedaan. Maar ik weet ook dat deze zone het beste tot zijn recht komt na 18:00 uur wanneer Eddie en zijn freaks het gebied overnemen. Ik zal dan zeker nog even een kijkje nemen.

Ik bezocht de gratis nieuwe walkthrough Camp of Curiosities. De karakters maakten deze walkthrough echt. Met leuke conversaties baan je een weg langs caravans, schroothopen en circusattributen. Dit is zeker voor gezinnen met kinderen een echte aanrader om te bezoeken. Het is niet eng maar de soms wat rare circusfiguren kunnen het misschien wel een beetje spannend maken op sommige momenten.

Tangled Twigs was de zone met figuren uit Alice in Wonderland. Alice, de gekke hoedenmaker, wachters en de hartenkoningin wachtte je hier op. Hoewel ik de zone niet slecht vond kreeg ik er wel een beetje een raar gevoel bij. Tijdens mijn bezoek was de interactie wat minder dan in de andere zones. De manier hoe sommige rollen werden vertolkt vond ik soms wat te veel en bij andere juist weer te weinig. Het totaalplaatje zag er dan wel best goed uit. Met een uitgebreide theetafel en een stuiterende hoedenmaker was de zone leuk gedaan.

Het mooie decor van Pirates Cove was weer van de partij. Samen met de goede muziek is deze zone een genot om even te blijven plakken. De karakters werden leuk neergezet en wisten de bezoekers te imponeren met hun indrukwekkende zwaardkunsten.

Een van de betere zones vond ik Ghostly Graveyard. Het gebied was aangekleed als een kerkhof. De grafstenen, tombes en kisten geven het geheel een echte spooky sfeer. En wat deden de actors het leuk hier. Veel inlevingsvermogen, leuke interacties en ze straalden echt uit dat ze er veel plezier in hadden. Dit sloeg ook over naar mij waardoor Ghostly Graveyard de verrassing van Spooky Days is geworden.

En als ik dit zo allemaal op een rijtje zet dan heeft Walibi mij positief verrast. Spooky Days heeft ontzettend veel potentie en wat zie ik dit event graag groeien. Wat dit event voor mij nog beter zou maken is een show bij het reuzenrad en misschien een kindvriendelijk spookhuis. De zones zien er leuk uit, de karakters zijn sterk en worden met enthousiasme gespeeld. En zeker met het idee dat Walibi zich meer op families wil richten ben ik oprecht benieuwd hoe dit event verder zal groeien. Dat verdient de Spooky Days zeker. Ondanks dat het aantal kinderen nog wat tegenviel gaat Walibi hiermee wel echt de goeie kant op.

Halloween Fright Nights

Het is inmiddels 18:00 uur en door de speakers klinkt de aankondiging dat de Halloween Fright Nights zijn begonnen. De bestaande zones van overdag zijn overgenomen door griezelige figuren. Jammer genoeg is Ghostly Graveyard geen onderdeel van het event. En dat is opmerkelijk te noemen omdat het aantal zones al karig is.

Op Festival of Freaks na zijn de zones ook dit jaar onveranderd. En dat vind ik echt een gemiste kans. Vooral zone Villains vind ik ver over datum. De karakters zijn vreemd, het gebied kent geen lekkere sfeer en het samenspel miste hier veel. Het gebruik van lasers op G-force vond ik dan wel weer voor een leuk effect zorgen. Nee het wordt echt hoog tijd dat deze zone eindelijk eens vervangen gaat worden. The Final Hideout staat nog ergens verstopt achter de bosjes dus hoe leuk zou het zijn om een zone te maken wat daarop kan aansluiten.

Het gebrek aan samenspel bleek een terugkerend ‘probleem’ te zijn deze avond. Ook in Pirates Cove vond ik het lang niet zo goed als voorheen. De muziek is top en het onderwatereffect is leuk gedaan maar dit trucje ken ik inmiddels wel. En wat ik stiekem ook wel een groot gemis vind zijn de rondvliegende bellen gevuld met rook. Dit gaf het gebied net even wat meer flair maar tijdens mijn bezoek miste dit en zag ik enkel een paar ‘lege’ belletjes aan het begin van de zone.

Het nieuwe Camp of Curiosities straalde echt uit dat het een verblijfzone was. Overal zag je wel iets. Al vond ik de indeling van het gebied wat minder. Het podium met Eddie de Clown was wat weggestopt waardoor de andere scare actors in het gebied niet echt betrokken werden bij het geheel. Eddie de Clown kwam een aantal keer deze avond op het podium en deed zijn ding wat hij eigenlijk al een aantal jaar doet; grappen maken. Is het vernieuwend? Nee. Is het leuk? Mwah. Vinden de bezoekers het leuk? Ja, gek genoeg wel. Het lijkt niet uit te maken wat Eddie doet tijdens een avond als deze. Hij en Walibi lijken er elke keer mee weg te komen. Hoewel de horrorclown in de marketing als een gevreesd personage wordt neergezet, blijkt hij in het echt een gezellige en sociale clown te zijn. Nee, ik hou er totaal niet meer van. Ik vind het vooral goedkoop scoren. Hoe ik het graag wil zien is vrij simpel. Maak Eddie weer eng en geef hem een volwaardige show. En hou alsjeblieft op met die comedy acts. Dat klinkt misschien wat hard maar het is echt een gemiste kans hoe Eddie nu wordt ingezet.

Het hoogtepunt voor mij deze avond was Wicked Woods. Hoewel de walkthrough er al wat jaartjes staat, had ik hem nog niet gedaan. Na een inleidend verhaal betreed ik het donkere bos. De aankleding vond ik verrassend leuk gedaan en de scares zaten op goede plekken. Op een aantal plekken na waren de scares wel wat voorspelbaar. Het gebruik van projecties en vuur vond ik een leuke afwisseling en zorgde voor een aantal goed uitgevoerde theatrale acts.

De andere huizen heb ik niet gedaan omdat ik ze eigenlijk wel kan dromen. Wat kleine aanpassingen en vernieuwingen konden mij niet over de streep trekken om tickets te kopen voor deze huizen. De prijs van Slaughterhouse vond ik veel te hoog en eigenlijk wel tekenend voor het event; het wordt duurder maar in mijn ogen niet beter. Hoewel ik ergens wel benieuwd was naar het huis heb ik hem toch overgeslagen. Andere hebben het huis wel bezocht. Lees hier hun review.

Conclusie

Na deze ervaring van zowel de Halloween Spooky Days als de Halloween Fright Nights kom ik eigenlijk tot een verrassende conclusie. Walibi Holland vraagt de hoofdprijs voor hun event en huizen tijdens de Halloween Fright Nights waardoor ik er automatisch hoge verwachtingen van krijg. Deze verwachting hebben ze alleen niet waar kunnen maken. Sterker nog, deze editie vind ik tot nu toe de slechtste die ik bezocht heb. Zoals je hebt kunnen lezen zijn er heus wel goeie punten te benoemen maar die wegen voor mij niet op tegen de minder goeie punten. De zones zijn totaal niet vernieuwend, veel huizen staan er al veel te lang en HET gezicht van dit event wordt totaal niet goed ingezet. Nee, zolang er niets veranderd zal ik voorlopig nog wel even wegblijven van het event.

De Halloween Spooky Days vond ik daarentegen juist ontzettend leuk en tof gedaan. Walibi laat hiermee zien dat ze het gewoon wel kunnen. En ik ga het gewoon zeggen; de Spooky Days wint het tijdens mijn bezoek makkelijk van de Halloween Fright Nights.

Wat heeft dit voor een effect op de eindscore van mijn review? De score van zowel de Spooky Days als de Halloween Fright Nights heb ik samengevoegd. Scrol snel naar beneden en zie wat daar voor een gemiddelde score uit voort is gekomen.