Deze review is geschreven vanuit mijn oogpunt en is een momentopname die gebaseerd is op de tweede draaiavond van Scare Me.

Normaal doe ik er altijd een beetje lacherig over; ‘Almere? Wie wilt daar nu gevonden worden?’. En nu ik daar zo over aan het nadenken ben, moet ik daar toch wel voor een klein deel op terugkomen. Er is namelijk een plek waar ik best een paar keer per jaar gevonden wil worden, en dat is Almere Haven. Dit is de thuishaven (HA snap je hem? Haven….) van Scare Me. Deze horrorexperience heeft zowel een voorjaars-, najaars-, als een kersteditie. De maand van Halloween staat bijna voor de deur en dus opende Scare Me de deuren voor iedereen die een griezelige maar leuke avond wilde krijgen. En spoiler, die kreeg ik!

Scare actors

Weet je wat ik het leuke aan Scare Me vind? Deze experience wordt eigenlijk alleen maar gerund door vrijwilligers. Dit zijn mensen die een ontzettende liefde hebben voor Halloween, horror of scaren. En dat zie je wel hoor, want de scare actors weten hun rol elke keer weer met veel overtuiging neer te zetten. Dit is iets wat ik altijd wel belangrijk vind. Je kan namelijk nog zo goed je best doen om een verhaal in een van de spookhuizen uit te beelden maar als er scare actors rondlopen die het net niet voelen, dan merk ik dat vaak wel. Maar dat was tijdens deze tweede draaiavond op 23 september zeker niet het geval.

Organisator

Wat ook een groot pluspunt is, is dat de organisator van dit hele gebeuren zo blij als een kind en zo trots als een pauw de hele avond rondloopt. Er wordt interesse getoond naar de bezoekers. Er wordt met passie verteld hoe iets is gebouwd. En aan het einde van de avond kan het zomaar zijn dat dezelfde organisator met een volle mond lampenolie een vuurshow weggeeft op het vernieuwde buitenterrein.

Vernieuwd buitenterrein

Buiten de 2 panden waar vrijwel alles zich afspeelt is er ook een buitengebied wat het samen tot een geheel maakt. En die is vanaf deze editie een stukje groter geworden. De toegangspoort met alle hekwerken is nu een stuk verder naar voren getrokken waardoor er veel meer ruimte is ontstaan. Bij de poort hangt nu zelfs een nieuw Scare Me bord met daarachter lichtbakens. Super om te zien dat ze in ieder geval niet stil hebben gezeten en ook letten op dit soort details. Dit maakt Scare Me als totaalplaatje toch net weer even meer professioneler en minder ‘houtje touwtje werk’.

Een ander onderdeel van dit gebied is dat iedereen door een zone moeten lopen om het hoofdpand te kunnen betreden. Dit hadden ze de vorige keer ook al maar nu is dit een stuk groter gemaakt. Het is nu meer een maze geworden en er is zelfs een klein verhaallijntje aan toegevoegd. Zodra de zon onder is en de scare actors iedereen opjagen, kan het oprecht nog een kleine uitdaging worden om je een weg tussen alle pallets te banen.

Spookhuizen

Dat klinkt allemaal supermooi maar de grootste reden dat bezoekers richting Scare Me trekken zijn denk ik toch wel de 6 spookhuizen. Voor deze editie is er geen nieuw spookhuis toegevoegd maar zijn de huidige huizen hier en daar wel geüpgraded. Zo is Writer’s Block voorzien van een nieuwe voorshow wat lekker verfrissend was. Even verderop in hetzelfde huis zat zelfs een nieuwe scene. Dit zijn subtiele aanpassingen waarvoor je niet gelijk naar Scare Me trekt maar wat zeker een toffe vernieuwing is voor bezoekers die al eens eerder zijn geweest. Voor mij is het na 5 bezoeken meer dan duidelijk dat het huis gaat over een schrijver die verstrikt raakt in zijn eigen verhalen en dat je oog in oog met de karakters komt te staan. Ik vraag mij wel af in hoeverre andere bezoekers het verhaal van Writer’s Block snappen.

Bij Ship of Souls viel mij ook het een en ander op. Zo was de voorshow net even anders als de vorige keer, waren er extra skeletten toegevoegd en leek het geheel allemaal een stukje beter te zijn. En ik wist oprecht niet waar dit nu aan lag. Later kreeg ik te horen dat ze de audio hadden aangepakt waardoor het allemaal net even krachtiger aanvoelde. En dat lijkt ook wel te werken, want ik vond dit huis weer een stuk beter dan vorig jaar. Maar verslaat het mijn favoriet eindelijk? Nope.

Favoriet huis?

Mijn favoriet is namelijk The Mansion. Dit huis blijf ik verhaaltechnisch zo goed vinden. De scene’s en interactie versterken dit alleen maar. En het blijft natuurlijk altijd leuk om met een haunted lantern door een huis te lopen. Het enige minpuntje wat ik deze keer wel had en de vorige keer niet was de eindscéne. Normaal vond er nog een goede eindscare plaats waardoor bezoekers als het ware letterlijk dit huis uitgejaagd werden. Die ontbrak deze keer maar dat was volgens mij iets eenmaligs. Dan blijkt het maar weer eens dat een huis in elke ruimte moet blijven boeien. Ondanks dit blijft het gewoon nog steeds mijn favoriet.

Ik merk nu wel dat ik weer hunker naar een nieuw spookhuis. Zo gaat dat he.

Conclusie

Scare Me is een opzichzelfstaande horrorexperience en ik blijf het knap vinden hoe ze elke editie weer met iets nieuws weten te komen. De huiselijke sfeer van dit alles zorgt voor een heerlijk avondje waarbij je met gemak alle huizen kunt doen. En mochten ze een huis willen gaan sluiten, dan vragen ze eerst netjes aan alle bezoekers of dat deze al door ze bezocht zijn. Nu we een paar dagen verder zijn denk ik er eigenlijk nog steeds hetzelfde over: Scare Me lijkt bij elk bezoek steeds iets beter te worden. De scare actors weten wat ze doen, de huizen zijn van een goeie kwaliteit en je krijgt als bezoekers ook gewoon een toffe experience. Hier wordt je niet met grote groepen tegelijk door een huis gestuurd maar nemen ze allemaal de tijd voor je en krijg je samen met je gezelschap een leuke individuele ervaring. Het enige nadeel wat hieraan zit is dat de wachtrij daardoor wat kan oplopen. Maar dan is het juist de sport om een ander huis te pakken waarbij het minder lang wachten is. En laten we eerlijk zijn, een beetje wachten hoort er ook wel bij natuurlijk. Scare Me houd de bezoekersaantallen bewust laag zodat het allemaal nog prima te behappen is.

Duimpje omhoog naar iedereen en wie weet tot de kersteditie.

Benieuwd wat dit allemaal gaat betekenen voor de score? Scroll dan snel naar beneden. 

Heb jij nou ook een evenement bezocht en wil je daar een review over schrijven? Stuur deze dan in via redactie@scarezone.nl en wie weet komt die dan hier op de website te staan.

Kan je niet genoeg krijgen van scare nieuws, horror, Halloween of andere spannende experiences? Praat en lees gezellig mee in onze Scare Network Discord server en help ons naar de 666 leden.