Gisteren, zaterdag 30 september, was de eerste dag van het Halloween Horror Festival in Movie Park Germany. Twee nieuwe huizen maakten hun entree op deze drukke, maar gezellige avond. Ik heb zowel “Final Stop” als “Murder Museum” drie keer mogen bezoeken. Twee keer op de avond van de pers opening en een keer op de eerste avond van Halloween Horror Festival. Let op: dit artikel bevat spoilers over deze twee nieuwe spookhuizen in Movie Park Germany. Dit artikel is ook slechts mijn mening als een van de Scare crewleden en moet dus ook zo gelezen worden.

“Final stop”

Dit is een prachtig huis dat qua uiterlijk de lat erg hoog legt. Bezoekers krijgen echt het gevoel alsof ze een metrostelsel betreden en dat ze ondergronds zijn. Slechts twee mensen in de groep krijgen een bouwhelm met een lamp van Haunted Lantern erop. Vervolgens moet men meteen een tunnel in kruipen en daar lijkt het echt alsof je langs metro’s gaat. Bezoekers moesten dus veel kruipen, bukken en zelfs een keer ergens overheen klimmen. In sommige ruimtes was het niet helemaal duidelijk meer dat je je in een metrostelsel bevond, maar leek het meer op een riool. Het deed daarom erg denken aan “Below” in Walibi Holland. En dat zeg ik met de beste bedoelingen. “Below” is namelijk zelf ook een prachtig huis en “Final Stop” is een soort XXL versie hiervan. Sommige kamers leek heel erg op die in “Below”, andere kamers waren weer compleet anders.

De scares waren goed en de grime zag er onwijs mooi uit. Je werd zowel van boven als van links en rechts en achter je te grazen genomen. Bezoekers krijgen zelf ook een bouw hesje aan. Dezelfde hesjes waren her en der in het huis te vinden, waardoor het inderdaad leek alsof je degenen naar wie je op zoek was, overleden had aangetroffen. Mijn run op zaterdag was van iets mindere kwaliteit. Ik had het gevoel dat er een aantal acteurs miste. Dit was gelukkig niet op cruciale plekken. Ook vond ik de groepen wel erg groot, wat betekende dat je af en toe een scare niet meekreeg, omdat hij al ver van tevoren gebeurde bij een ander deel van de groep.

Verder was het spookhuis een genot om door te lopen. Alle scènes waren prachtig. Ze verschilden in hoogte en dat gaf echt het gevoel alsof je in een metrostelsel was. Het spel van de acteurs was goed en de doorloop van het huis was ook soepel. Iedereen die ik daarna heb gesproken was erg gelovend over dit huis. Dit huis speelt zich af onder de tribune van Studio 6, maar daar is niets van terug te zien. Het huis is echt gebouwd voor meerdere jaren: er is namelijk ook 13 ton cement gebruikt, wat je ook zeker kan zien en voelen. Dit kwalitatief hoogstaande decor droeg erg bij aan de authentieke beleving. Mocht je dit jaar nog naar Movie Park Germany gaan, neem dan zeker dit huis mee in je planning. De toevoeging van een animatronic was ook leuk en onverwachts.

“Murder Museum – The Art of Killing”

De acteurs in dit spookhuis komen allemaal van het voorgaande “Hostel”. Dat is te merken: op donderdag waren de acteurs heel hardhandig. Ze sleurden je mee, hielden je tegen of gaven je een zet in je rug. In dit geval was het een waardige vervanger van “Hostel”, waar vergelijkbaar met je werd omgegaan. Je krijgt een tour door het museum die fout gaat, waarna je wordt geconfronteerd met meerdere moordenaars. Je moet klimmen en kruipen en dat maakt het een heel dynamisch huis. Ik kon nog wel een aantal kamers herkennen van “Hostel”, maar dat was niet erg. Het decor was mooi en soms had je het gevoel alsof je echt in een museum was, of in een nagemaakte kamer van een van de moordlocaties. Er waren ook een aantal FBI-agenten in het huis. Wat zij daar precies deden, werd mij niet helemaal duidelijk, maar ook zij waren erg hardhandig.

De intensiteit van het huis nam per kamer toe, maar aan het einde bij de executiekamer zwakte dat toch best wel af. De groep werd in een kamer gezet en een van jouw groepsleden werd in een elektrische stoel gezet. Zodra het licht uitging, moesten zij doen alsof ze werden geëlektrocuteerd, maar verder gebeurde er in die kamer niets. Het was ook gelijk het einde van het huis. Het hangt er ook maar net van af hoe goed jouw bezoeker meespeelt in die rol; dit kan je van tevoren natuurlijk niet weten. Het huis is daarna best abrupt afgelopen met nog een laatste jump scare in de gang naar buiten.

Mijn run op zaterdag was een stuk chaotischer dan de twee runs op donderdag. We kwamen in de derde scène de voorgaande groep alweer tegen en dat is daarna eigenlijk niet meer goed gekomen. Het was erg jammer dat daardoor een aantal scares in het water vielen, waarvan ik wist dat die juist zo goed waren. Er is een moment waar je jezelf moet laten zakken in een gat en vervolgens verder moet kruipen en dat blijkt toch best wel een bottleneck te zijn. De acteurs pakten het dan wel weer goed op en probeerden er het beste van te maken. Ze leidden de tweede groep af en hielden de bezoekers bezig totdat ook zij verder konden. Hopelijk vindt het park een manier om deze bottleneck aan te pakken.

Het kan ze ook wel vergeven worden: het was namelijk een erg drukke dag en bovendien de eerste draaidag. Het publiek dat op donderdag aanwezig was, is natuurlijk ook compleet anders dan het publiek van zaterdag, daar zij weten hoe spookhuizen werken en wat ze kunnen verwachten. Ik hoop dan ook dat dit huis in de komende dagen weer net zo goed wordt als de twee runs die ik op donderdag met de pers opening had, want dat was briljant.

“MADHOUSE: Insanity Lives Here”

Ook ben ik op zaterdagavond nog naar de horrorshow “MADHOUSE: Insanity Lives Here” van Dark Thrills Entertainment geweest. Deze show is zeker niet voor mensen die niet goed tegen martelingen en bloed kunnen. Het kan namelijk nog wel eens fout gaan met een van de acts, waardoor er echt bloed te zien is. De show bevat dans, humor en unieke acts die eigenlijk nergens anders te zien zijn en eigenlijk ook te gruwelijk zijn om ergens anders te zien. Voordat de show begon, liepen alle acteurs rond in het publiek en interacteerden ze met de mensen op de tribune. Dat alleen was al een vermaak. De show had mooie decors en gave muziek die de spanning opvoerde. Het was 20 minuten vol hectiek, ongemak en rillingen over je rug. Hou jij hiervan? Vergeet dan zeker niet deze show te kijken.

Resumé

Al met al zijn de twee nieuwe spookhuizen sterke toevoegingen aan het Duitse Halloween evenement. Vooral “Final Stop” sprong er voor mij uit. Het decor was daar fenomenaal en ook de Haunted Lantern was een goede toevoeging aan de beleving van dit spookhuis. Voor echte horrorfans is de show “MADHOUSE: Insanity Lives Here” ook zeker een aanrader.

Kan je niet genoeg krijgen van scare nieuws, horror, Halloween of andere spannende experiences? Meld je aan, praat en lees gezellig mee in onze Scare Network Discord server en help ons groeien richting de 666 leden.